Kolapaj
Paj
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Kolakräm
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Smält smör till pajen, blanda med havregryn, mjöl och vatten.
Tryck ut i pajform med löstagbar botten (24 cm). Låt vila i kylen i 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
Tag ut och låt svalna.
Kolakräm
Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter.
Testa krämen genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten, det ska var mjukt utan att flyta ut.
Rör ner vaniljsocker och smör, låt svalna.
Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt.
Garnera med bär före servering.
Servera med vaniljglass.
Kolakakor
Ca 30 kakor
Ingredienser
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 mks vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här
Blanda ingredienserna till en slät deg.
Halvera degen och forma 2 rullar.
Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut.
Grädda i 175° i 10-12 minuter.
Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.
Shrikand med saffran
Recept för 4 personer
Ingredienser
1/4 g saffran
2 msk kokhett vatten
5 dl mezeyoghurt
½ dl socker
2-3 krm kardeumma
Gör så här
Blanda saffran med kokhett vatten.
Rör ner i yoghurten. Tillsätt socker och kardemumma.
Lägg upp i portionsskålar.
Strö över grovt hackade pistagenötter.
Heta revbensspjäll
Ingredienser
2 kg revbensspjäll
2 msk riven syltad ingefära
3 msk soja
5 msk sweet chilisås
5 msk honung
2 mks vinäger
Gör så här
Blanda ingredienserna till marinaden. Häll den i en stor plastpåse.
Skåra spjällen mellan revbenen och lägg i påsen. Låt stå kallt i minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 175°.
Ta upp spjällen och lägg i långpanna.
Ugnsstek i 40 minuter, tag ut ur ugnen och vänd spjällen. Stek ytterligare 30 minuter.
Pensla eller ös marinaden över då och då.
Omvandlingstabell mellan vikt och volym
Vaniljkrokar
Ca 40 kakor
Ingredienser
200 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 äggula
Att doppa kakorna i:
strösocker
Gör så här
Arbeta ihop alla ingredienserna på bakbordet till en smidig deg, låt vila kallt en stund.
Rulla ut degen till smala rullar som skärs till bitar, forma till krokar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i 175° i 10 minuter.
Doppa kakorna i strösocker.
Kokosrutor
Sockerkaka
5 ägg
4½ dl socker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 dl vatten
200 g smör
Kokoskräm
100 g smör
4 dl kokos
2 dl socker
2 msk starkt kaffe
2 ägg
Gör så här
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao, sikta ner i smeten.
Koka upp vatten och smör så att det smälter och rör ner i smeten.
Häll i en bakplåtspappersklädd långpanna (30X40 cm).
Grädda i 200° i ca 20 minuter tills kakan är nästan färdig.
Kokoskräm:
Vispa ihop all ingredienserna i en kastrull och låt sjuda upp under vispning.
Bre krämen över den nästan färdiga kakan och låt grädda i ytterligare 10 minuter i 225° tills krämen fått färg.
Mandelkrans
Ingredienser
200 g sötmandel
5 äggvitor
200 socker
Gör så här
Skålla och mal mandel.
Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner sockret och sist mandeln.
Häll smeten i smord, brödad form (kransform).
Grädda i knappt 200° i ca 35-40 minuter, känn med baksticka att kakan är torr.
Låt kakan stå en stund innan den stjälps upp.
Servera med bär och vispad grädde.
Tomatsoppa med kassler
Recept för 4 personer
Ingredienser
500 g kassler
1 gul lök
2 msk smör
8 dl vatten
2 hönsbuljontärningar
1 dl tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
½ msk timjan
1 dl mellangrädde
salt
cayennepeppar
Gör så här
Strimla kassler, skala och hacka lök.
Fräs i smör i en gryta ca 3 minuter, tillsätt vatten, smulade buljongtärninar, tomatpuré, vin och smulad timjan.
Låt allt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter, tillsätt grädde och låt koka upp.
Smaksätt med salt och lite cayennepeppar.
Servera med bröd och färsk timjan.
Snabb senapssill med sirap
En snabblagad senapssill som kan serveras direkt om så önskas. Recept från Allers.
Ingredienser
4 matjesillfiléer
4 msk ljus fransk senap
4 msk skånsk eller västervikssenap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
4 msk ljus sirap
1 dl finhackad dill
Gör så här
Skär matjesillen i bitar.
Blanda senapssorterna med vitvinsvinäger.
Rör försiktigt ner rapsolja.
Blanda ner sirap och dill.
Blanda ner sillen.
Kan serveras direkt men får mer smak om den får stå och dra över natten.
Håller sig en vecka i kylen.
Citronmazarintårta
Mördeg
2½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
1 äggula
Mandelfyllning
200 madelmassa
100 g smör
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 krm bakpulver
Citronfyllning
3 ägg
2 dl socker
½ dl vetemjöl
finrivet skal av 1 citron
3/4 dl färskpressad citronsaft
Garnering
florsocker
Gör så här
Hacka samman ingredienserna tll mördegen,
Klä en rund bakform med löstagbar botten (24 cm) med degen, ställ kallt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°.
Mandelfyllning
Riv mandelmassan och tillsätt smör, rör till ljus och porös smet.
Tillsätt äggen ett i taget och rör till jämn smet. Vänd ner mjöl och bakpulver.
Bre mandelfyllningen över mördegsskalet och grädda i 25 minuter.
Citronfyllning
Vispa ägg och socker lätt, tillsätt resten av ingredienserna och rör till jämn smet.
Ta ut kakan ur ugnen och häll över citronfyllningen, grädda i ytterligare 15 minuter (tills fyllningen nätt och jämnt stannat)
Låt kakan kallna i formen.
Garnera med florsocker.
Servera med vispad grädde.
Fiskgryta med tahini
Fisk med exotisk smak av spiskummin, kokosmjölk och tahini. Recept från Coop.
Recept för 4 personer
600 g fisk (hoki eller torsk)
salt
1½ tsk gurkmeja
2 stora skivade gula lökar
smör
3/4 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
1½ dl fiskbuljong
2-3 msk tahini (sesamfröpasta)
1½ msk sesamfrö
Gör så här
Skär fisken i portionsbitar, blanda med salt och gurkmeja, låt dra 25-30 minuter.
Stek lök i smör med spiskummnin tills den mjuknat.
Häll i kokosmjölk och buljong och smatsätt med tahini.
Låt koka upp och lägg i fisken, koka till fisken är genomkokt, ca 10 minuter.
Strö på sesamfrön.
Servera med ris och kokt brockoli.
Italiensk cheesecake med passionsfrukt
Botten
175 g italienska biscotti med mandel
Fyllning
2 ägg
1 dl socker
3 dl mascarpone
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
5 passionfrukter
Gör så här
Mixa eller krossa skorporna till smulor.
Strö härlften av smulorna i en rund form med löstagbar kant (ca 22 cm).
Dela äggen i gulor och vitor, vispa vitorna till hårt skum.
Vispa äggulor och socker ljust och poröst. Vänd ner mascarponen lite i taget och rör till slät smet.
Vispa grädden och och vänd ner i smeten.
Dela passionsfrukterna och skrapa ner innehållet i en mixer, mixa tills kärnorna krossats, vänd ner i smeten.
Blanda försiktigt ner äggvitorna till en slät smet. Bre smeten över smulorna i formen, strö över resten av smulorna.
Frys tårtan i ca 5 timmar.
Ta fram tårtan en stund innan servering.
Garnera med köttet från urgröpta passionsfrukter.
Chokladkakor med havregryn
Ca 40 kakor
200 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
1 dl ljus sirap
½ dl kakao
2 ägg
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
150 g grovhackad mörk choklad
Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Rör smör, socker, sirap och kakao poröst.
Rör i ägg, salt, vaniljsocker och havregryn.
Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner i smeten.
Blanda ner chokladen.
Klicka ut smet på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter.
Avokadoröra med lax
100 g rökt lax
2 avokado
2 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
nymalen svartpeppar
salt
Gör så här
Strimla laxen.
Dela och kärna ur avokados, ta ut fruktköttet och mosa med gaffel.
Rör i creme fraiche, vitlök, lax, salt och peppar.
Lägg röran på mörkt bröd och garnera med basilika.
Senapssill
Ingredienser
Sill:
1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer
2 rödlökar skurna i tunna skivor
0,5 dl hackad dill
Lag:
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor
Senapssås:
1 dl matolja
3 msk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad dill
vitpeppar
salt
Gör så här
Skölj sillfiléerna och låt rinna av.
Varva sillen i en glasburk med med lök och dill.
Bland ingredienserna till lagen och koka upp, låt kallna och häll över sillen.
Sätt på lock och låt stå ett dygn.
Senapssås
Blanda senap, socker och vinäger.
Droppa ner olja under vispning.
Blanda i dillen och smaka av med salt och peppar
När sillen har marinerat ett dygn silas lagen bort.
Blanda sillen med senapssåsen.
Låt den stå ytterligare ett par timmar i såsen innan man skär upp och serverar den.
Saffransbullar med kesella
Kesella ger extra safiga och goda saffransbullar, dessutom krävs det mindre fett.
Ger ca 40 bullar
Ingredienser
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
250 gr Kesella Mager kvarg
1 gram saffran
1½ dl strösocker / vit baksirap
1 tsk salt
drygt 1½ liter vetemjöl
Garnering
ägg till pensling
russin
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölk, värm till 37°. Häll över jästen i bunken och rör tills jästen löst sig.
Stöt saffran med salt i mortel, blanda i degvätskan.
Tillsätt Kesella, socker och det mesta av mjölet, arbeta ihop till blank och smidig deg. Tilssätt mer mjöl vid behov.
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen och arbeta den smidig, dela degen i två delar.
Skär varje del i 20 bitar och baka ut till snurror eller någon annan form.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda i mitten av ugnen i 225o i 8-10 minuter.
Här finns fler förslag på former på bullarna.
Saffransbullar med mandelmassa
Mandelmassa i saffransbullar är en hit! Här ett mycket lättbakat recept från Arla.
Ingredienser
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 1/4 dl Arla Köket
Kesella kvarg lätt
1 påse saffran, 0,5 g
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
150 g riven mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
1 dl mandelspån, ca 50 g
Gör så här
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och mjöl.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 15 min.
Sätt ugnen på 225°. Platta ut degen (35x25 cm) på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda mandelmassa och smör. Bred det över degen. Strö över mandeln.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna och skär i bitar.
Kaffekakor med smörkräm
Kakorna
50 stycken
200 g smör
1 dl socker
4 dl (240 g) vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 krm salt
½ tsk bakpulver
2 msk snabbkaffepulver
½ dl rostade hasselnötskärnor som finhackas utan skal
Smörkräm
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Sätt unen på 200°
Kör smör och socker i en matberedare
Tillsätt resten av ingredienserna och kör till en smidig deg
Rulla degen till två rullar och skär varje deg i 25 tunna skivor
Lägg kakorna på en bakpappersklädd plåt
Grädda i cirka 15 minuter tills de är gyllenfärgade
Låt svalna
Rör smör, florsocker och vaniljsocker och bred krämen på hälften av kakorna och lägg sedan på resten av kakorna som topp
Mandelmassekaka med lingon
3 ägg
200 g (2 1/4 dl) socker
150 g (2½ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g riven mandelmassa
100 g lingon (lätt tinade)
40-50 g kallt smör
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner under omrörning.
Tillsätt riven mandelmassa och rör om.
Häll smeten i smord ochy bröad form med löstagbar botten (23-24 cm).
Strö över över lingon och täck med ett tunt lager hyvlat smör.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175° i ca 40 minuter.
Servera med vispad grädde.
Pepparkakor med ädelost
Jag brukar servera pepparkakor med ädelost till glöggen. Blanda gärna ädelosten med gräddfil för mildare smak.
Ingredienser
100 g ädelsost
3 dl gräddfil
Gör så här
Mosa osten med gaffel.
Blanda med grdäddfil
Servera till pepparkakor och glögg.
Glasmästarsill
Klassisk sillrätt som har sin självklara plats på julbordet. Recept.nu är inspirationskällan!
1 burk sillfiléer ca 400 g, urvattnade
1 liten bit pepparrot, färsk
1 st morot
2 st rödlökar, små
15 korn vitpeppar
10 korn kryddpeppar
5 st nejlikor, hela
4 st lagerblad, små
Lag:
5 msk ättiksprit
3 dl vatten
3/4 dl socker eller sötningsmedel efter smak
dill
Gör så här
Spola av sillfiléerna i kallt vatten och låt dem rinna av. Skär sillen i bitar.
Finkskiva pepparroten och moroten samt löken och varva sedan alltsammans med kryddorna i en skål.
Blanda vatten, ättika och sötningsmedel i en kastrull och koka upp.
Låt lagen svalna och slå den sedan över sillen som får dra ca 1 dygn innan den serveras överströdd med färsk dill.
Gubbröra
En klassisk rätt som för många är självklar på julbordet. Recept från julmaten.se
4 portioner
1 burk (125 g) finhackad ansjovisfilé
1 finhackad gul lök
1 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
4 kokta och hackade potatisar
2 hårdkokta, hackade ägg
2 msk majonnäs
1 krm mald svartpeppar
Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med ansjovisspad.
Lisas cheesecake
Ugn: 175-200° (jag brukar ta precis mittemellan så, 187,5° är att rekommendera!)
Form: cirka 26 cm i diameter
Botten:
cirka 4 dl smulade Digestivekex, 12-14 beroende på storleken på din form
100 gr smör
1-2 msk kanel, beroende på hur mycket smak du vill ha
Fyllning:
400 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
½ - 3/4 dl socker
1-2 msk saft från citron
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Botten:
Smält smör. Smula kexen och blanda noga med smör och kanel. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter och låt svalna medan du gör fyllningen.
Fyllningen:
Börja med att vispa ihop osten och gräddfilen. Använd gärna elvisp för ett klumpfritt resultat. Tillsätt därefter socker, vaniljsocker och citronsaft efter eget tycke och smak. Vill du ha mycket citronsmak ska du naturligtvis tillsätta mer av detta. Då kan du också behöver en aning mer socker. Smaka av, dels för se om du har fått rätt smak på din fyllning och dels för att det smakar himmelskt gott!
Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.
Tips
Om du prövar med sticka anser jag att stickan inte behöver vara torr när du tar ut kakan. Är den istället lite kladdig kommer detta ge en krämigare kaka när den väl kallnat!
För fler smaskiga bakrecept besök Lilla Café Eko.
Pepparkakssnittar
Ca 100 kakor
200 g smör
2 dl socker
4 msk sirap
2 tsk kanel
1½ tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk malda nejlikor
1 dl skållad hackad mandel
5-6 vetemjöl
2 tsk bakpulver
Rör smör, socker och sirap poröst.
Tillsätt kryddor, hackad mandel och mjöl blandat med bakpiulver.
Dela degen i 6 delar, rulla till fingertjocka längder och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Platta till med gaffel.
Grädda i 200° i 12-15 minuter.
Skär kakorna på snedden medan de är varma.
Kaksnittar med kola och choklad
Ca 18 kakor
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
2½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
Sätt ugnen på 175°.
Rör smör, socker och sirap vitt och poröst.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat, sikta ner i smörblandningen.
Rör ihop till en smulig deg, tryck ihop degen med händerna i bunken.
Tag upp degen på mjölad bänk och dela i två delar.
Rulla ut varje del till en längd, lägga rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Platta ut längderna lite, inte för mycket eftersom de flyter ut i ugnen.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt längderna svalna lite på plåten innan de skärs i sneda snittar.
Kanelhjärtan
Recept för ca 80 kakor
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 g smör
1 äggula
Pensling
1 äggvita
Garnering
½ strösocker
1 ½ tsk kanel
Arbeta snabbt samman degen. Låt vila inlindad i folie i kylen ca 30 minuter.
Kavla ut degen inte alltflr tunt i omgångar, låt resten ligga i kylen under tiden.
Tryck ut hjärtan med pepparkaksformar, lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
Pensla med äggvita, strö på socker och kanel.
Grädda i 175° i ca 10 minuter.
Paprikapytt
Recept för 4 personer
1 pkt tärnad bacon, 140 g
4 paprikor i olika färger
½ squash
2 gula lökar
½ liter förvälld svamp eller 1 liter färsk
salt och nymalen svartpeppar
Fräs bacon och låt rinna av på hushållspapper.
Tärna paprika och squash, hacka lök och svamp, bryn i stekpanna.
Krydda och låt koka ihop 10-15 minuter, rär försiktigt om under tiden.
Tillsätt bacon och smaka av.
Tips:för vegetarisk pytt kan bacon bytas ut mot bönor eller fetaost.
Kaneldrömmar
Juldrömmar med doft av kanel, recept från Året Runt.
Ca 40 kakor
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
2 tsk kanel
Sätt ugnen på 150°.
Vispa smör, socker och vanlijsocker poröst.
Tillsätt olja, vetemjöl och kanel.
Dela degen i fyra delar och rulla till längder, dela varje längd i 10 delar och forma till bollar.
Lägg på bakplåtspapperklädd plåt och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är ett av julbordets riktiga läckerbitar och i vår familj är ett julbord utan Janssons Frestelse otänkbart. Detta recept har vi provat oss fram till genom åren och för oss är det det enda rätta!
Recept för 6 personer
10 medelstora potatisar
2 medelstora gula lökar
1 burk ansjovis (125 g)
3 dl grädde
ströbröd
lite smör
Skala och strimla potatis.
Skala och skiva löken fint.
Varva potatis, lök, ansjovis i en smord ugnssäker form, översta lagret ska vara potatis.
Häll över grädde och ansjovisspad.
Strö över lite ströbröd.
Fördela smörklickar ovanpå.
Sätt ugnen på 200°
Tillaga i mitten av ugnen ca 1 timme.
Prova med potatissticka om potatisen är klar.
Griljering till julskinkan
Till en stor skinka
Ingredienser
2 msk gula senapsfrön
2 msk bruna senapsfrön
2 msk neutral olja
1 tsk malen ingefära
½ msk malen kryddnejlika
2 äggulor
4 msk stark söt senap
4 msk ströbröd
Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Lägg senapsfrön och olja i en kastrull, poppa på medelhög värme under lock ca 30 sekunder.
Blanda senapsfrän med ingefära, kryddnejlika, ägg, senap och ströbröd.
Bred blandningen över skinkan. Griljera i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Här finns recept på skinkan.
Fisksoppa
God och värmande fisksoppa för kalla vinterkvällar. Tillsammans med grovt bröd med ost blir det en mättande middag.
4 personer
Ingrdienser
2 paket (1 liter) Kelda Fabulous Fish
1 paket torsk (400 g)
1 purjolök
1 röd paprika
1 förpackning kräftstjärtar (360 g varav kräftor 170 g)
persilja
Gör så här
Låt fisken halvtina, skär i bitar (ca 1,5 cm)
Skölj och skiva purjolök.
Smält lite smör i en kastrull, lägg i purjolöken och låt den bli mjuk.
Tillsätt soppan, fisken och paprika.
Låt koka upp och sedan sakta sjuda ca 10 minuter tills fisken är klar.
Tillsätt kräftstjärtarna, låt stå en stund tills de är varma.
Hacka persilja och strö över.
Servera med grovt bröd, t.ex havrerutor och ost.
Här finns recept på havrerutor.
Havrerutor med linfrön
Grova frukostbröd med havregryn och linfrön. Smakar säkert bra med en skiva julskinka och senap. Receptet kommer från vår ICA-butik.
16 havrerutor
5 dl fiberrikade havregryn
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl linfrön
2 tsk salt
7 dl vatten
2 msk olja
50 g jäst
ca 8 dl vetemjöl
Blanda havregryn. rågmjöl, rågkross, linfrön och salt i en degbunke.
Värm degvätskan till 37°, rör ner den och oljan i mjölblandningen.
Smula ner jästen och rör om tills jästen har lösts, tillsätt allt vetemjöl och arbeta degen smidig.
Strö lite mjöl på degen och låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
Klä en plat med bakplåtspapper, knåda degen lätt i bunken och stjälp upp på plåten.
Strö på lite mjöl och tryck ut den jämnt över plåten, skåra till 16 rutor och nagga med gaffel.
Pensla med med vatten och strö på havregryn och tryck till lätt så att de fastnar.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda 20-25 minuter mitt i ugnen.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Bryt brödet i rutor.
Pasta med räkor
Lättgjord pastarätt med räkor, cayennepeppar och vitlök sätter extra sting på rätten. Hittade receptet i DN.
Recept för 4 personer
ca 800 g räkor med skal
2 röda paprikor
1 squash
2-3 vitlöksklyftor
ca 100 g färskost (ex Bonjour)
ca 1 dl vatten
salt och nymalen svartpeppar
cayennepeppar
rivet skal av 1 citron
persilja
pasta för 4 personer
Tina och skala räkor.
Koka pastan.
Skär paprika och squash i lagom stora bitar, hacka vitlök.
Fräs grönsakerna och vitlöken i stekpanna några minuter.
Rör ner färskosten och tillsätt så mycket vatten att det blir såsigt.
Lägg i räkorna, de ska bara blir varma.
Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
Strö över hackad persilja och citronskal.
Servera med pastan.
Krämig julsill
Sillen är ett av julbordets höjdpunkter och att kunna bjuda på hemgjord sill känns extra lyxigt, här en krämig variant från Arla.
Ingredienser
3 urvattnade salta sillfiléer, ca 225 g
1 rödlök
2 dl gräddfil
1 msk senap
1/2 dl hackad dill
2 tsk socker
2 krm krossad kryddpeppar
1 krm krossad svartpeppar
Gör så här
Skär sillen i bitar och hacka löken.
Rör ihop alla ingredienser till såsen.
Blanda samman sill och sås.
Låt stå i kylen ca 1 dygn innan den serveras.
Den håller sig i kylen ca 1 vecka.
Pepparkakor
Att göra egen deg till pepparkaksbaket, att få baka ut pepparkakorna tillsammans med barnen och sedan smaka av dem med kall mjölk, vad kan vara en bättre inledning på julförberedelserna? Detta recept på pepparkaksdeg för figurer kommer från ICA.se.
Ca 125 pepparkakor
150 g smör
3/4 dl ljus sirap
2 1/2 dl brun farin
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kryddnejlikor
3/4 dl vatten
7-8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Gör så här
Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
Låt massan kallna utan omrörning.
Rör i bikarbonaten och 6-7 dl av mjölet. Resten används till utbakning.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
Sätt ugnen på 175°C.
Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda ev in resten av mjölet.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
Låt pepparkakorna svalna på plåten.
Saffransostkaka
8 personer
4 ägg
3/4 dl srösocker
2 dl vispgrädde
2 påsar saffran
750 g keso
100 g mandelmassa
1 dl nötter eller mandlar
Sätt ugnen på 175°.
Vispa samman ägg, socker, grädde och saffran.
Rör ner keson.
Riv mandelmassa fint och grovhacka nötter, vänd ner i smeten och blanda. Spar lite nötter till garnering.
Häll smeten i smord ugnfast form och strö över nötter.
Grädda mitt i ugnen ca 30-35 minuter, tills smeten stannat.
Servera med vispgrädde och sylt.
Mockarutor
En klassisk kaka som går hem hos de flesta. Här ett recept från recepten.se
Ca 30 st
Sockerkaka
150 g smör
2 ägg
3 dl strösokcer
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
Glasyr
50 g smör
3 msk starkt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
Garnering
Kokos
Gör så här
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst .
Blanda mjöl bakpulver, vaniljsocker och kakao. Tillsätt och rör om.
Tillsätt det smälta smöret och mjölken. Vispa ihop till en jämn smet
Bred ut smeten i en bakplåtspapperklädd form (40 x 32 cm).
Grädda på nedersta falsen i 225° i ca 15 minuter, känns med baksticka om kakan är torr.
Smält smör till glasyren. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
Bred den varma glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm.
Strö över kokosflingor.
Låt stå och stelna. Skär kakan i fyrkantiga bitar.
Julbröd med fikon och solrosfrön
Ännu ett julbröd, här med fyllning av fikon och solrosfrön som ger ett mycket gott och saftigt bröd. Recept från Året Runt.
Receptet ger 2 bröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1½ dl solrosfrön
1 dl hasselnötter eller mandel
1 msk stött hel anis
1½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap
1 dl russin
150 g torkade fikon
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Blanda de torra ingredienserna, ta 1 dl av solrosfröna (spara resten för att strö över), rör i fil och sirap.
Strimla fikonen och rör ner i degen, tillsätt russinen.
Smörj och mjöla 2 bakformar (2 l), häll smeten i formarna.
Strö på rågmjöl och resten av solrosfröna.
Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter.
Revbensspjäll
6 portioner
Kryddblandning
1 kanelstång
4 stjärnanis
1 tsk hel kardemumma
2 tsk gula senapsfrön
2 tsk korianderfrön
½ tsk nymalen svartpeppar
4-6 torkade chilifrukter
10 hela nejikor
2 kg tunna revbensspjäll
1 msk salt
Till pensling
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
2 msk soja
2 msk honung
1 msk äppelcidervinäger
2 msk sesamolja
Rosta kryddblandningen i torr stekpanna tills det börjar dofta, var försiktig så att den inte bränns vid.
Stöt blandningen i mortel till ett fint pulver.
Skär spjällen i mindre bitar, gnugga in salt och kryddblandningen, torrmarinera i rumstemparatur ½ timme.
Sätt ugnen på 200°.
Riv ingefära och vitlök fint, blanda med soja, honung, äppelcidervinäger och sesamolja.
Lägg spjällen på grillgaller och lägg gallren på en foloeklädd ugnsform.
Pensla spjällen med marinad, grilla i ugn 15 minuter. Ta ut spjällen och pensla igen och stek ytterligare 15 minuter.
Julbröd med frukt och nötter
Detta blir ett tungt bröd som ska grädda länge i ugnen men kräver mindre förberedelser, vad passar väl bättre i bråda juletider? Receptet kommer från Lantlivs julnummer.
1 bröd
1 l filmjölk
1 ½ dl bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
3 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
½ dl torkade aprikoser
1 dl hela hasselnötter
½ dl valnötter
Sätt ugnen på 200°
Klipp aprikoserna i bitar.
Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bakbunke.
Tillsätt resten av ingredienserna, blanda mycket försiktigt till en jämn smet.
Smörj en brödform (1½-2 l), häll smeten i formen och strö över lite vetemjöl.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, sänk värmen tilll 175° och grädda ytterligare ½ timme.
Känn med baksticka att brödet är torrt.
Om brödet blir för mörkt innan de tär klart kan man täcka med folie.
Låt brödet vila i formen i ca 5 timmar.
Julskinka
Rimmad skinka 3 kg
GRILJERING
1 ägg
1 msk senap
1 msk fransk senap
1 msk socker
½ dl ströbröd
Spola av skinkan med kallt vatten. Låt eventuellt nät sitta kvar.
Stick i en köttermometer i mitten av skinkan.
Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker.
Låt koka upp och sjud sedan skinkan på svag värme tills termometern visar 70°C för en saftig skinka eller 75°C för en skinka med "klassisk skinksmak".
Skinkan kan också lindas in i ugnsfolie och läggas i en långpanna. Tillaga i nedre delen av ugnen i 175°C till ovan nämnd temperatur. Beräkna i båda fallen 45 min-1 tim per kilo skinka.
Låt skinkan vila ca 15 min innan nätet dras bort. Lägg skinkan i en ugnssäker form.
Blanda samma ägg, de båda senapssorterna och socker. Bred blandningen över skinkan och strö över ströbrödet. Griljera skinkan i mitt i ugnen i 225°, ca 15 minuter, tills den fått fin färg.
Låt skinkan kallna innan den skärs i tunna skivor och serveras på julbordet
Enbärssill
Ännu en sillsort att prova på julbordet. Receptet kommer från Lantlivs julnummer.
1 msk enbär
3 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta
finrivet skal från 1/2 apelsin
finrivet skal och saft från 1/2 citron
1 tsk salt
2 krm nymalen vitpeppar
840 g inläggningssill
Gör så här:
Stöt enbären i mortel
Blanda gräddfil, enbär, vitlök, apelsinsskal, citronskal och saft, smaka av med salt och peppar.
Skär sillfiéerna på snedden i ca 2 cm tjocka skivor, vänd ner i såsen och låt det dra i minst ett par timmar.
Lägg upp i burk, om önskas kan man dekorera med dill och rivet apelsinskal.
Nötchokladrutor
Ingredienser
200 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150-175 hackade nötter
Gör så här
Rör smör och socker poröst, knäck äggen i kopp och tillsätt ett i taget, rör samman.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker, sikta ner under omrörning.
Tillsätt hälften av nötterna och rör om.
Rör ut smeten i bakplåtspapper klädd långpanna (20x30 cm) och strö över resten av nötterna.
Grädda i 200° i ca 20 minuter.
Skär kakan i rutor i önskad storlek.
Snabblagad fiskgratäng
Recept för 4 personer
600 g fiskfilé (vit fisk t.ex. hoki eller sej)
1 purjolök
100 g champinjoner
1/2 citron
1 dl vatten
creme fraiche
3 tsk dragon
3 msk hackad dill
2 dl riven ost
salt och nymalen peppar
Sätt ugnen på 200 °.
Skiva purjolök och champinjoner och bryn i smör, lägg över i ugnssäker form.
Lägg fisken på lök- och svampbädden, pressa över citron och häll på vattnet.
Strö på dragon och dill, salta och peppra, bred på creme fraiche och strö över ost.
Ugnsbaka i 25 minuter.
Servera med potatis eller ris och grönsaker.
Isländsk chokladtårta med smörkräm
Kaka
115 g smör
250 g socker
290 g mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 ägg
2 dl mjölk
Smörkräm
150 g smör
150 g florsocker
1 msk kakao
Rör smör och socker poröst.
Knäck äggen i kopp och tillsätt ett i taget, rör samman.
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt lite i taget växelvis med mjölken, rör samman.
Häll smeten i smord form med löstagbara kanter.
Grädda i 175° i ca 45 minuter, känn med baksticka att kakan är torr.
Låt kakan svalna och dela i mitten.
Rör rumsvarmt smör med florsocker och kakao poröst. Bred ca 1/3 av smörkrämen på den undre delen av kakan, lägg på den övre delen och bred resten av smörkrämen över kakan.
Biff stroganoff
Recept för 4 personer
600 g nötkött (utskuren biff eller rostbiff)
1 stor gul lök
3 dl gräddfil
2 dl creme fraiche
3 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
1 1/2 msk dragon
4 tomater
salt och peppar
smör till stekning
Strimla kött, bryn i smör i stekpanna.
Hacka lök och låt steka med.
Rör samman gräddfil, creme fraiche, senap, kalvfond och dragon och tillsätt. Låt koka 10 minuter.
Kärna ur och strimla tomater, tillsätt och koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris eller pasta.
Äppelkaka
100 g smör
3 ägg
1 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6-8 medelstora äpplen
kanel
Smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst, häll i mjölk och det smälta smöret.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt, rör ordenligt.
Skala äpplena och skär i tunna skivor.
Häll smeten i smord ugnsform (35 X 20 cm).
Tryck ner äppelskivorna och strö över kanel.
Grädda i 175 ° i ca 30 minuter. Känn med baksticka om kakan är torr.
Servera med vaniljsås.
Chokladkaka
En variant av kladdkaka, det finns en uppsjö och de flesta är goda och lättbakade.
Ingredienser
100 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg
3 dl stösocker
florsocker
Gör så här
Smält smör, tag av kastrullen från värmen.
Tillsätt socker och rör om.
Knäck äggen i kopp och häll i ett i taget, rör om.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och tillsätt, rör tills allt är välblandat.
Häll smeten i smord form med löstagbar botten.
Grädda i 175 ° i 30-35 minuter.
Kakan blir låg och ska vara lite kladdig i mitten.
Lägg kakan på ett fat och pudra över florsocker.
Servera med vispad grädde.
Britatårta
Sockerkakssmet
125 g smör
1 dl strösocker
2 äggulor
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
Marängsmet
2 äggvitor
1 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 påse mandelspån
Fyllning: 3 dl vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175°
Klä en långpana (30 X 40 cm) med bakplåtspapper
Rör smör och socker poröst,tillsätt äggulor under vispning.
Blanda mjöl och bakpilver, tillsätt mjölblandning och mjölk lite i taget.
Bred ut smeten i pannan med gummisskrapa.
Vispa äggvitor till hårt skum, vispa ner socker och vanliljssocker lite i taget.
Bred marängsmeten över sockerkakssmeten, strö över mandelspån.
Grädda i 20 minuter, kakan ska vara ljusbeige.
Låt kallna, dela i mitten. Bred vispad grädde över ena halvan och lägg över den andra.
Lax med nudlar i sojasås
Recept för 4 personer
600 g lax
1 stor rödlök
250 g vitkål
100 g cashewnötter
kinakål
salt och nymalen svartpeppar (eller vitpeppar)
nudlar för 4 personer
Sojasås
1 dl soja
1 dl vatten
1 msk maizena
riven ingefära, ca 3 cm
5 msk socker
Koka nudlarna
Strimla vitkål och rödlök, fräs i smör i stekpanna tillsammans med nötterna
Sås
Blanda soja, vatten och socker till såsen i en kastrull och koka upp.
Rör ut maizena i lite vatten och tillsätt, låt småkoka några minuter.
Tillsätt riven ingefära mot slutet.
Skär laxen i bitar och stek i stekpanna eller ugn, salta och peppra.
Om man vill kan man först trä laxen på träspett (det ser framförallt trevligare ut när man serverar)
Lägg ut blad av kinakål på tallrikar, lägg nudlar och på lax, häll över såsen.
Laxspett med smak av Indien
Dessa ska provas nästa gång vi bjuder till buffet. Receptet kommer från Arla (med vissa modifieringar) och bådar gott!
Ingredienser, 4 portioner
400 g laxfié
1 dl matlagningsyogurt
1 tsk malen ingefära
2 vitklöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
cayennnepeppar
15 grillspett av trä
Gör så här
Skär laxen i 15 bitar.
Blanda matlagningsyogurt med kryddorna och rör om.
Lägg i laxbitarna och rör försiktigt igen, låt marinera ca 20 minuter, träpå spett och lägg på bakplåtspapper.
Grilla i ugn i 250° i ca 5 minuter tills laxen fått färg.
Servera med ris eller couscous och sallad.
Mockatårta
3 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kakao
4 msk starkt kaffe
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda mjöl, bakpulver och kakao och tillsätt, rör samman
Tillsätt kaffet
Häll smeten i smord, bröad form
Grädda i 175° i ca 40 minuter, känns med baksticka att kakan är torr
Garnera med vispad grädde smaksatt med lite kaffe. Pudra över kakao.
Mammas isländska chokladtårta (glutenfri)
4 ägg
100 g socker
100 g mörk blockchoklad
100 g sötmandel
Vispa ägg och socker poröst
Hacka mandeln och riv chokladen grovt på rivjärn
Rör samman alla ingredienser
Grädda i 175° i ca 40 minuter, känn med provsticka om kakan är torr
Låt kakan svalna
Garnera med vispad grädde och jordgubbar
Lisas tryffelkladdkaka
Form: rund med löstagbar kant
Ugn: 180°
Ingredienser:
200 g smör
250 g choklad, 70% kakaohalt
2 ¼ dl socker
5 ägg
1 msk vetemjöl
Gör så här:
Smält smör och choklad. Rör i socker och tag av från värmen. Tillsätt äggen, ett i taget och rör noga efter varje tillsats. Rör sist ner mjölet.
Häll i formen och grädda mitt i ugnen cirka 22 minuter. När den tas ur ugn ligger ett täcke av vätska ovanpå, från smöret och chokladen. Detta försvinner dock efter en tid. Ställ i kyl.
Servera med vispgrädde.
Tips: Kakan gör sig godast i små bitar och när den stelnat
För fler läckra bakverk besök Lilla Café Eko
Såstips
Kyckling med chili
Kycklingwok kan man inte få för mycket av. Här med chili och cashewnötter, mums!
Recept för 4 personer
Ingredienser
4 kyckingfiléer
100 g cashewnötter
200 g champinjoner
2 morötter
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 chilifrukter
2-3 tsk majsstärkelse
2 dl vatten
1 msk kycklingfond
2 tsk soja
lite olja
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Strimla kycklingen. Skölj och skiva purjolök och champinjoner. Skala och skiva morötterna. Skölj chilifrukterna och ta bort fröna, finhacka. Stek kycklingen i olja, tag upp ur pannan. Fräs champinjoner, morötter, purjolök, vitlök och chili några minuter. Rör ut majsstärkelse i vatten, tillsätt fond, soja, salt och peppar, häll i pannan. Tillsätt kyckling och cashewnötter, låt det bli varmt
Servera med kokt ris
Citronsås - perfekt till lax
Vi brukar äta denna sås till grillad eller ugnsstekt lax. Om man serverar med pressad potatis och grön sparris har man en riktig festmåltid.
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 fiskbuljongtärning
skal och saft av en tvättad citron
salt och nymalen vitpeppar
Strimla citronen och låt koka i lite vatten några minuter, häll av vattnet
Tillsätt creme fraiche, grädde, buljontärning och citronsaft, koka till buljongtärning har lösts upp
Smaka av med salt och peppar
Lisas havrebollar
25-30 st
100 g smör
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
2 msk kokt kaffe
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
kokos
Gör så här:
Blanda ingredienserna och gör små bollar som rullas i kokos. Låt stå kallt en stund innan ni njuter dem med kall mjölk
Tips: gör en riktigt stor sats och frys ner, bra att plocka fram på lördagskvällen och är mycket godare än köpt godis
För fler smaskiga bakrecept besök Lilla Café Eko.
Pasta med bacon och champinjoner i krämig sås
Detta var länge en av familjens favoritpastarätter, tills att sonen bestämde sig för att inte äta fläskkött. Men den är fortfarande lika god..
Recept för 4 personer
1 pkt bacon
1 stor gul lök
10 medelstora färska champinjoner
1 stor röd paprika
2-3 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
salt och nymalen svartpeppar
pasta för 4 personer
Strimla bacon
Skölj och strimla champinjonerna
Skölj och kärna ur parpikan, skär den i bitar
Hacka lök och vitlök
Fräs bacon i stekpanna, tillsätt lök och och vitlök och låt fräsa med tills löken är mjuk
Tillsätt paprika och champinjoner, fräs en kort stund
Häll i grädde och creme fraiche, låt småkoka en stund
Smaka av med salt och peppar
Koka pasta och servera med såsen
Lisas chokladbiskvier
Ingredienser: 40 stycken, cirka
Ugn: 175°
Formar: plåtar klädda i bakplåtspapper
Botten:
200 g mandelmassa
1 dl socker
2 äggvitor
Smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 äggula
2 msk kakao
Topping:
200 g mörk choklad
Gör så här:
Botten:
Riv mandelmassan fint och blanda noga med socker och äggvitor. Klicka ut på plåtar klädda i bakplåtspapper. Smeten rinner gärna ut, så sätt in i ugnen så fort som möjligt i 9-10 minuter.
Låt bottnarna svalna helt, gärna på galler.
Smörkräm:
Rör ihop smör, florsocker, äggula och kakao noga till en jämn och fin kräm. Bred på undersidan av bottnarna och gör krämen toppig i mitten. Ställ i kyl tills krämen stelnat.
Topping:
Smält chokladen och låt svalna något. Doppa kakorna, vrid en aning på dem för att få bort överflödig choklad och låt stelna i kyl.
För fler smaskiga bakrecept besök Lilla Café Eko
Isländska scones
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk socker
5-6 dl filmjölk
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker
Tillsätt filmjölk och rör tills det är klumfritt
Knäck äggen i kopp och tillsätt ett i taget och rör till en tjock, jämn smet
Grädda scones, ca 1o cm i diameter, i smör i het stekpanna
Låt kallna
Äts kalla med smör
Fransk äppelkaka
Härlig äppelkaka, passar som efterrätt eller till eftermiddagsfikat
6 medelstora äpplen
2 dl mandel
100 g smör
1,5 dl strösocker
saft och skal av en halv citron
3 äggulor
3 äggvitor
Skala, kärna ur och klyfta äpplena, lägg dem i smord ugnsfast form (20x30 cm)
Rör smör och socker poröst, mal den skållade mandeln och rör ner i smeten
Tillsätt äggulorna, riven citron och citronsaft
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten
Bred över äppelklyftorna och grädda i 175° i ca 30 minuter tills kakan fått en ljusbrun färg
Servera med vaniljvisp eller lättvispad grädde
Äppelkaka
6 medelstora äpplen
1 dl strösocker
2 dl ströbröd
1 dl hackad mandel
100 g smör
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. lägg dem i smord ugnsfast form
Blanda socker, ströbröd coh mandel, strö över äppelklyftorna
Tag smör direkt från kylen och skär i skivor, lägg över ströbrödsblandningen
Grädda i 225 ° ca 20 minuter
Tips: receptet kan lätt flerfaldigas och gräddas i långpanna om man ska baka för många personer
Pepparnötter
En doft och smak av jul!
Pepparnötter, 30 stycken
Ingredienser
100-125 gram smör
60 gram agavesirap
1 msk sirap
1 ägg
1 ½ tsk mald kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald ingefära
1 tsk bikarbonat
3 ½ dl (210 gram) vetemjöl
15 mandlar att skålla och halvera
Gör så här
Rör smör, socker och sirap noggrant till en jämn smet. Tillsätt ägg och kryddor. Blanda vetemjöl och bikarbonat och tillsätt. Arbeta ihop till en deg och dela i två delar. Rulla varje del till en längd. Dela längden i 14 delar. Rulla varje del till en boll. Klä plåtar med bakplåtspapper. Lägg bollarna på plåtarna och stick en mandelhalva i varje kaka. Grädda mitt i ugnen, 175-200°, i cirka 20 minuter.
Mördegskakor - ett måste i jul
Kakorna:
180 g socker
375 g rumsvarmt smör
500 g mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Garnering:
hackad mandel
pärlsocker
Gör så här
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke eller direkt på bakbordet
Finfördela smöret i mjölblandningen
Tillsätt äggen, ett i taget
Arbeta snabbt ihop till en smidig deg
Ställ kallt i kylskåp cirka en timme
Hacka under tiden en del mandel och blanda med en del pärlsocker
Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder
Skär centimetertjocka bitar och rulla till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen
Lägg på klädd plåt och grädda i 175º i 10-15 minuter, till dess att kakorna fått lite färg
Servera till kall mjölk eller kaffe. Njut!
Köttbullar - även till jul
Recept för 3-4 personer
600 g köttfärs
1 stor gul lök
3/4 dl havregryn
Drygt 1 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Låt havregryn svälla i vatten ca 10 minuter
Tillsätt potatismjölet
Lägg i köttfärsen
Knäck ägget i kopp och tillsätt
Finhacka löken och tillsätt
Salta och peppra
Rör om till en jämn smet
Rulla köttbullar i önskad storlek och stek
Tips: det går utmärkt att steka i ugn i 200° ca 20 minuter. Man kan då steka en en stund i stekpanna för att få fin färg.
Snabb och enkel tonfisksås
2 burkar tonfisk i olja
1 stor gul lök
1 förpackning krossade tomater (370 g)
3-4 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
Häll av oljan från tonfisken
Finhacka löken
Fräs tonfisk och lök i lite smör i stekpanna tills löken är mjuk.
Pressa ner vitlök i stekpannan
Tillsätt krossade tomater, creme fraiche och tomatpuré och låt småputtra 5 minuter
Salta och peppra.
Serveras med pasta (gärna fullkorn) och sallad.