Äppelkaka med mandel

Äppelkaka som bakas med mandel och serveras med grädde eller vaniljsås.
Mums!

Ingredienser:

Till formen:
smör
1 msk ströbröd
cirka 1 ½ tsk mald kanel

Fyllning:
3-4 äpplen

1 dl sötmandel
5 bittermandlar
200 gram smör, rumsvarmt
2 ½ dl socker
1 ägg
3 dl (180 gram) vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ½ dl mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj formen, blanda ströbröd och 1 tsk kanel och strö över smöret. Kärna ur och skiva äpplena. Lägg dem i formen.
Mal mandel. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i mandel. Blanda mjöl med bakpulber och vaniljsocker och vänd ner i smeten. Rör ner mjölken.
Bred ut smeten över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Pröva med sticka.

Innan servering kan kakan pudras med kanel. Servera grädde eller vaniljsås till.



Lättlagad köttgryta

En enkel och och snabblagad gryta. Hittade detta på recepten.se. 

Recept för 4 personer 

Ingredienser

500 g grytbitar av nöt eller nötstek
2 gula lökar
2 dl vatten
1 kalvbuljongtärning
2 msk kinesisk soja
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 dl matlagningsgrädde
idealmjöl


Gör så här
Skär köttet i mindre bitar, ca 2-3 cm kuber, om du använder nötstek.
Koka upp vatten och buljongtärning i en gryta.
Rör i soja och peppar. Skala lökarna och skär i ringar. Lägg löken och köttet i buljongen.
Låt koka på medelstark värme i 35-40 minuter så att köttet blir mört. Rör om någon gång då och då.
Rör i grädden och rör ner idealmjöl till önskad tjocklek på såsen och låt koka ett par minuter

Servera med ris eller klyftpotatis och vinbärsgelé.


Lax med teryaki och sambal oelek

Läcker laxrätt som passar bra till helgmiddagen med färsk pasta och sockerärtor.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 g lax
1 dl teryakisås
3-4 msk olivolja
2 tsk sambal oelek
1 msk soya
salt

Gör så här
Skär laxen i tärningar, ca 1,5 cm
Blanda teryakisås, olja, soya, sambal oelek och salt, häll över laxbitarna och låt marinera 15 minuter
Hetta upp lite olja i wok eller stekpanna. lägg i laxen och stek tills den är klar

Servera med pasta eller ris och sockerärtor. Ställ fram teryakisåsen på bordet om man vill fylla på.



Pasta carbonara

Klassisk pastarätt med bacon och äggulor, här blandat med parmesanost. Recept från Tasteline.

Recept för 4 personer

Ingredienser
200 g tärnad bacon
120 g riven parmesanost
2 tsk olivolja
spagetti för 4 personer
nymalen svartpeppar
4 aggulor

Gör så här
Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Hetta upp 1 tsk olivolja i en stekpanna. Salta och tillsätt resten av olivoljan i det kokande pastavattnet. Koka pastan al dente.
Medan pastan kokar knapersteker du bacon i strimlor. Rör samman äggulorna med den rivna parmesanosten i en stor serveringsskål. Krydda med lite salt och svartpeppar.
När pastan kokat klart silar du av vattnet och blandar pastan med ägg- och ostblandningen. Häll av fettet från baconstrimlorna och häll ner i pastan. Värmen från pasta och bacon gör att äggblandningen reder sig. Smaken blir en aning rundare med en skvätt grädde, men det är inte nödvändigt.
Servera omedelbart, gärna med en rå äggula per person och lite nymalen svartpeppar på.




RSS 2.0