Saffransbullar med kesella
Kesella ger extra safiga och goda saffransbullar, dessutom krävs det mindre fett.
Ger ca 40 bullar
Ingredienser
50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
250 gr Kesella Mager kvarg
1 gram saffran
1½ dl strösocker / vit baksirap
1 tsk salt
drygt 1½ liter vetemjöl
Garnering
ägg till pensling
russin
Gör så här
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölk, värm till 37°. Häll över jästen i bunken och rör tills jästen löst sig.
Stöt saffran med salt i mortel, blanda i degvätskan.
Tillsätt Kesella, socker och det mesta av mjölet, arbeta ihop till blank och smidig deg. Tilssätt mer mjöl vid behov.
Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
Ta upp degen och arbeta den smidig, dela degen i två delar.
Skär varje del i 20 bitar och baka ut till snurror eller någon annan form.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda i mitten av ugnen i 225o i 8-10 minuter.
Här finns fler förslag på former på bullarna.