Pepparkakor
Att göra egen deg till pepparkaksbaket, att få baka ut pepparkakorna tillsammans med barnen och sedan smaka av dem med kall mjölk, vad kan vara en bättre inledning på julförberedelserna? Detta recept på pepparkaksdeg för figurer kommer från ICA.se.
Ca 125 pepparkakor
150 g smör
3/4 dl ljus sirap
2 1/2 dl brun farin
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk kryddnejlikor
3/4 dl vatten
7-8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
Gör så här
Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
Låt massan kallna utan omrörning.
Rör i bikarbonaten och 6-7 dl av mjölet. Resten används till utbakning.
Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
Sätt ugnen på 175°C.
Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda ev in resten av mjölet.
Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
Låt pepparkakorna svalna på plåten.