Årets saffransbullar

Idag har det bakats kan jag lova. Det blev tre olika saffransbullar, de traditionella med hackad mandel som vi äter nybakade med smör (...), en variant som vi prövade förra året med mald mandel- och smörfyllning och en sista med smör- och vaniljfyllning. Nyss fikade vi och serverade även Annas pepparkakor till. Mmm, julen är bra härlig!

Lussekatter med hackad mandel, 40 stycken

Ingredienser
0,5 g saffran
1/2 tsk salt
50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
2 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl skållad, hackad mandel

Pensling och garnering
ägg, russin

Gör så här
Stöt saffran med saltet.
Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av mjölken.
Smält smöret i kastrull, häll på resten av mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º.
Tillsätt saffran.
Häll degspadet över jästen och rör ner socker, ca 1 l av mjölet, ägg och mandel.
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.
Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela upp degen och baka ut till lussekatter, flätor, kransar och andra julbröd.

Lägg på smorda eller klädda plåtar och låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
Pensla med ägg och garnera med russin.
Grädda i ugn: lussekatter och bullar 5-6 minuter.
Ugnsvärme: 225 º.



Saffransbullar med mandelmassa eller vaniljfyllning, 40 stycken
Receptet på vardera fyllning är för 40 bullar.

Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg

Mandelmassefyllning
200 gram rumsvarmt smör
125 gram skållad, mald mandel
60 gram råsocker

Vaniljfyllning
200 gram smör
1 dl (60 gram) florsocker
2 msk vaniljsocker

Pensling och garnering
Uppvispat ägg
Hackad mandel
Råsocker

Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av mjölken. Smält smöret i kastrull, häll på resten av mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Tillsätt saffran. Häll degspadet över jästen och rör ner socker, ca 1 l av mjölet. ägg och mandel. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.
Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen ur bunken och knåda den smidig.
Sätt ugnen på 225°. Blanda smör, mald mandel och socker, eller smör, vaniljsocker och florsocker. Kavla ut degen (dela gärna i två delar). Bred smörblandningen över degen, rulla ihop till en rulle och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på varma plåtar. Låt jäsa cirka 20 min. Pensla med ägg och strö över hackad mandel blandat med råsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.



Snart är det jul igen...

... och det betyder att vi kör igång med julbak inom kort! I helgen bakas bland annat lussebullar till första advent. Håll utkik framöver här på bloggen, det kommer recept på julgodis (bland annat supergod mjölkchokladfudge) och annat smått och gott!



Ugnsbakad lax med rostade rotfrukter

En riktigt nyttig, god och lättlagad rätt som passar både till vardags och till att bjuda på. Mängden rotfrukter går naturligtvis att variera beroende på efterfrågan.

Ingredienser, 4 personer
600 gram lax med skinn
havssalt
svartpeppar
olja

5 normalstora palsternackor
5 morötter
2 persiljerötter
4 vitlöksklyftor
havssalt, svartpeppar och olivolja

Gör så här
Skala och strimla rotfrukterna. Hacka vitlöken grovt. Lägg i en ugnsform, ringla över olja och salta och peppra. Rosta i 200° i 20-25 minuter, tills dess att de fått lagom mycket färg. Rör om då och då.
Häll olja i en annan form och strö över en aning salt. Lägg ner laxen med skinnsidan nedåt. Pensla fisken med olja, salta och peppra. Baka i 150° i 20-25 minuter. När 5 minuter återstår, sätt ugnen på grill.

Servera med valfri kall sås och ugnsbakad potatis.


RSS 2.0