Dela med dig av dina favoritrecept..

Om lägger in dem som kommentar här så kommer de att hamna i kategorin "Gästernas favoritecept".


Guacamole

Guacamole kan användas som tillbehör till många olika rätter och passar utmärkt på en buffet. Här är ett enkelt recept på hemgjord guacamole.

Guacamole
2 mogna avokado
1 tomat
1 liten gul lök
1-2 vitllösklyftor
lite limesaft
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Mosa avokado med gaffel. Finhacka tomaten, vitlök och lök och blanda ner. Smaka av med limesaft, salt och peppar.


Fisk med kokosmjölk och sambal oelek

En jättegod vardagsrätt med sting, blandningen av kokosmjölk och sambal oelek är perfekt och saffran ger en härlig färg.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 g fisk (polock och sej passar bra)
drygt 1 msk vetemjöl
2 dl kokosmjölk
2 dl matlagningsyoghurt
1 fiskbuljongtärning
1 påse saffran
1-1 1/2  tsk sambal oelek
1/2 tsk salt

Gör så här
Dela fisken i portionsbitar och salta
Blanda matlagningsyoghurt,  kokosmjölk. mjöl, buljongtärning, sambal oelek samt saffran i en gryta
Koka upp, lägg ner fisken och låt sjuda knappt 10 minuter
 
Servera med ris och sallad

Potatis- och purjolökssoppa

Krämig potatis- och purjosoppa. Servera med grovt bröd och du har en matig vardagsmiddag. Recept från ICA.

Ingredienser

4-5 medelstora purjolökar
1 kg potatis
2 msk smör
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
hönsbuljong (2 tärningar+1½ liter kallt vatten)
1 kryddbukett: 2 kvistar timjan, 1 lagerblad, 2 kvistar persilja, 1 stjälkselleri
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesanost till servering

Gör så här
Ansa och skölj purjolöken. Skär den i mindre bitar. Smält smöret i en gryta. Fräs purjolöken utan att den tar färg. Salta och peppra. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg i grytan. Häll på vattnet och buljongtärningarna. Knyt en kryddbukett av timjan, lagerblad, persilja och de gröna bladen från stjälksellerin. Lägg i grytan och låt koka i ca 20 minuter tills potatisen mjuknat. Ta upp kryddbuketten. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt
och peppar. Riv körveln i mindre bitar och lägg i soppan.

Servera med riven parmesan och grovt bröd.

Tips: Vill man ha en mer simmig soppa kan man mixa den

Tarte au chocolat

En underbar chokladtårta med tryffelglasyr som alltid är en hit.

Ingredienser

Chokladtårta
100 g blockchoklad
100 g smör
50 g mjöl
150 g strösocker
3 ägg

Glasyr
80 g blockchoklad
80 g grädde
10 g smör 
kakao

Gör så här

Kakan
Smält smör och choklad i en kastrull i vattenbad. Blanda mjöl, socker och ägg i en skål. Häll i chokladsmörblandningen
Arbeta samman i 10 minuter med träsked till jämn smet. Häll smeten i smörad form (22 cm i diameter) med löstagbara kanter. Grädda i 200° i ca 15 minuter. Ta tårtan ur formen och låt den svalna.

Glasyr
Smält smör och choklad till glasyren i en kastrull i vattenbad. Koka upp grädden, häll ner i chokladen. Rör kraftigt tills du får en jämn smet

Bred glasyren över tårtan med en bred kniv, låt stelna något och forma därefter till ett mönster. Pudra över kakao

Servera med vispad grädde. Ät och njut!


Saftig sockerkaka

Ett mycket bra basrecept på saftig sockerkaka. Även om det bara är en enkel sockerkaka får jag alltid positiv respons när jag bjuder på den.

Ingredienser
200 g smör eller margarin
2,5 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1 citron

Gör så här
Sätt ugnen på 150-175 °. Smörj och bröa en form (1 ¾ liter)
Rör rumsvarmt smör och socker vitt och poröst
Knäck äggen i kopp och tillsätt ett i taget. Rör kraftigt. Smeten kan nu bli lite grynig men den blir slät igen när mjölet tillsätts
Blanda mjöl, bakpulver och smaktillsats och häll i. Rör till en jämn smet
Häll i formen och grädda på nedersta falsen i ca 60 minuter. Känn efter med baksticka att kakan är torr.
Stjälp upp kakan efter några minuter och låt svalna under formen.

Kakan håller sig saftig i flera dagar.



Köttbullar

Ett gammalt beprövat recept som ger jättegoda köttbullar. Dessutom används havregryn istället för skorpmjöl och därför blir de lite nyttigare!

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 g köttfärs
1 stor gul lök
3/4 dl havregryn
Drygt 1 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Låt havregryn svälla i vatten ca 10 minuter. Tillsätt potatismjöl. Lägg i köttfärsen och tillsätt ägg. Finhacka lök och blanda ner. Smaka av med salta och peppar. Rör om till en jämn smet. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek

Tips: det går utmärkt att steka i ugn i 200° ca 20 minuter. Man kan då steka en en stund i stekpanna för att få fin färg.

Fiskgryta med sichuanpeppar

Matig fiskgryta med smak av vin och sichuanpeppar. Recept från Metro.

Recept for 4 personer

Ingredienser
500 g laxfilé
200 g torskfilé
125 g rensade räkor
400 g sötpotatis
1 röd paprika
1 rödlök
1 tsk krossad sichuanpeppar
1 klyfta vitlök
½ dl torrt vitt vin
1 msk grönsaksfond
1 dl vatten
1 dl crème fraiche
½ citron
smör till stekning

Gör så här
Skär fisken i stora tärningar. Skala och skär sötpotatisen i cm-stora bitar. Ansa paprika, skala lök och vitlök och strimla detta. Skala räkorna.
Hetta upp smör i en stekkastrull och fräs lök, paprika och potatis några minuter. Strö över sichuanpeppar. Tillsätt vin, vatten, fond och crème fraiche. Låt småkoka 5-10 minuter utan att potatisen blir för mjuk. Lägg i fiskbitarna och låt koka under lock ytterligare 5 minuter. Tillsätt pressad citron och smaka av med salt och peppar. Lägg i räkorna och servera.



Biff Provencale

Ibland längar man efter en riktigt saftig och rejäl biff. Här är ett recept på biff med ugnsbakad potatis och tomater. Receptet kommer från ICA.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 g utskuren biff
3 bakpotatisar
2 msk olivolja
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
4 tomater
200 g cream cheese
färsk timjan

Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Tvätta och skär potatisen i skivor, ca 1 cm. Lägg dem på en plåt, ringla över lite olja och krydda med salt och peppar. Sätt potatisen ugnen ca 20 minuter. Blanda resten av oljan med skalad och hackad vitlök. Skär tomaterna i halvor och lägg dem plåten tillsammans med potatisen. Pensla potatis och tomater med vitlöksoljan. Sätt in i ugnen i ytterligare 10 minuter.
Blanda cream cheese med hackad timjan, salt och peppar efter smak.
Stek köttet i smör i stekpanna ca 2-3 minuter på varje sida (köttet ska ha en innertemperatur av 58º).

Servera köttet med potatis, tomater, haricots verts och cream cheese.

Kött- och kantarellgryta

Mustig och god köttgryta som får koka länge tills köttet är riktigt mört. Serveras med potatis eller ris.

Recept för 4 personer

Ingredienser
1200 g grytkött av nöt (ex. högrev) 
2 gula lökar
3 morötter
2 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
5 dl köttbuljong (av tärning eller fond)
2 lagerblad
1 msk finhackad fäsk timjan
200 g kantareller
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Skär köttet i bitar (ca 1,5 cm). Bryn lite i taget i smör i stekpanna, lägg över i gryta.
Skär morötter i stavar och lökarna i klyftor, bryn och lägg i grytan.
Strö över vetemjölet och blanda med ingredienserna i grytan.
Häll på vinet och buljongen. Pressa över vitlök, lägg i timjan och lagerblad.
Koka upp och låt småkoka 1,2-2 timmar, tills köttet är mört
Stek kantarellerna i smör och lägg ner i grytan
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Serveras med kokt potatis eller ris.
För dem som vill ha något sött till passar vinbärsgelé eller äppelmos utmärkt.

Tips: Om man önskar kan man tillsätta finskuren, stekt bacon och byta ut kantarellerna mot champinjoner. Då har man något som liknar bouef bourguignon.

Här finns ytterligare ett recept på bouef bourguignon.

Marockansk biff

Heta köttfärsbiffar med marockansk kryddning.  Receptet kommer från DN och har modifierats något, bl.a har ströbröd bytts ut mot havregryn.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1 dl vatten
1 ägg
1/ tsk salt
1 tsk spiskummin
lite kanel
1/2 tsk sambal oelek
nymalen svartpeppar

Gör så här
Låt havregrynen svälla i vatten ca 10 minuter. Tillsätt köttfärs, ägg och kryddor. Forma biffar och stek i smör

Servera med ris, svarta bönor och en sallad på tomater och purjolök.

Veckomeny v.5

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.


Måndag

PASTA MED TONFISKSÅS  (eget recept)

Ingredienser
2 burkar tonfisk i olja
1 stor gul lök
1 förpackning krossade tomater (370 g)
3-4 msk tomatpure
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak

Gör så här
Häll av oljan från tonfisken. Finhacka löken. Fräs tonfisk och lök i lite smör  i stekpanna tills löken är mjuk.. Pressa ner vitlök i stekpannan. Tillsätt krossade tomater, creme fraiche och tomatpuré och låt småputtra 5 minuter. Salta och peppra.

Serveras med pasta (gärna fullkorn) och sallad.




Tisdag

PAJ MED SOLTORKADE TOMATER (recept från Arla)

Pajdeg
100 g smör
2 dl mjöl (gärna dinkel)
lite salt
2 msk vatten

Fyllning
150 g soltorkade tomater
150 g ruccolasallad
2-3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 dl Kesella
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör och salt. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta ihop degen, tryck ut den i en pajform (ca 24 cm). Ställ pajdegen kallt i 30 min. Förgrädda pajskalet i 200° i ca 10 minuter.

Förbered under tiden fyllningen:

Hacka ruccolasallad och de soltorkade tomaterna grovt. Skala och hacka vitlök, i smör i en stekpanna,  tillsätt sallad och tomater. Lägg i blandningen i pajskalet, strö över ost.
Vispa ägg, grädde och kesella, salta och peppra, häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Servera med sallad och bönmix.






Onsdag

LAX MED QUINOA  (Recept från NyfikenVital)

Ingredienser
500-600 g laxfilé
3 matskedar rapsolja eller olivolja
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
2 nävar solrosskott
2 nävar mangold
1 tesked ingefära
mineralsalt


Gör så här
Sätt på fyra portioner quinoa. Stek laxen någon minut och tillsätt chili och vitlök tillsammans med ingefära, mineralsalt under stekningens sista minut.

Servera tillsammans med färska solrosskott, mangold och quinoa. 




Torsdag

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA  (recept från ICA)

Ingredienser

4-5 medelstora purjolökar
1 kg potatis
2 msk smör
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
hönsbuljong (2 tärningar+1 1/2 liter kallt vatten)
1 kryddbukett: 2 kvistar timjan, 1 lagerblad, 2 kvistar persilja, 1 stjälkselleri
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesanost till servering

Gör så här
Ansa och skölj purjolöken. Skär den i mindre bitar. Smält smöret i en gryta. Fräs purjolöken utan att den tar färg. Salta och peppra. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg i grytan. Häll på vattnet och buljongtärningarna. Knyt en kryddbukett av timjan, lagerblad, persilja och de gröna bladen från stjälksellerin. Lägg i grytan och låt koka i ca 20 minuter tills potatisen mjuknat. Ta upp kryddbuketten. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt
och peppar. Riv körveln i mindre bitar och lägg i soppan.

Servera med riven parmesan och grovt bröd.

Tips: Vill man ha en mer simmig soppa kan man mixa den

Fredag

TACOS (eget recept)

Ingredienser
600g köttfärs
1-1½ påse tacoskryddor
1 dl vatten

Tillbehör
2-3 finkackade tomater
1 liten finhackad gurka
1 finhackad röd paprika
½ strimlad isbergsallad
1½-2 dl riven ost
1 burk majs
tacosskal eller mjuka tortillas
tacosåser eller salsa efter smak. (t.ex. en medelstark och en med ananassmak)
3 dl gräddfil

Guacamole
2 mogna avokado
1 tomat
1 liten gul lök
1-2 vitllösklyftor
lite limesaft
salt och nymalen svartpeppar



Gör så här
Stek köttfärsen i stekpanna tills den är genomstekt, finfördela färsen under tiden. Tillsätt tacomix och vatten och låt småputtra några minuter.
Värm tacoskal eller bröd i ugnen.
Mosa avokado med gaffel. Finhacka tomater, vitlök och lök och blanda ner. Smaka av med lite liemsaft, salt och peppar.

Servera tacofärsen med tacoskal eller bröd, tillbehören i olika skålar, guacamole och såserna.

Lördag

KYCKLING MED ROSMARINSÅS OCH PALSTERNACKA (recept från ICA) 


Kycklingen
4 kycklingfiléer
1 dl matlagningsvin
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Grönsakerna
4 medelstora palsternackor
1 hel vitlök i oskalade klyftor
2 msk olivolja

Såsen
2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk finhackad rosmarin
2 tsk maizena + vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Krydda filéerna med salt och peppar och lägg i en tjockbottnad, djup kastrull. Häll över vin och olivolja.
Lägg på lock och pochera i ca 15 minuter.
Skala och skär palsternackorna i stavar, bryn tillsammans med oskalade vitlöksklyftor i olja i stekpanna. Smaksätt med salt och peppar. Tillaga därefter i ugn på mellersta falsen ca 15 minuter.
Tag upp kycklingen och varmhåll under folie.
Vispa ner youghurt och rosmarin i de varma buljongen. Tillsaätt maizen utrört i lite vatten. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Servera kycklingen med kokt ris, palsternacka och sås.


Söndag

NASI GORENG  (recept från ICA-kurien)

Ingredienser

3 dl ris

1 stor gul lök

3 -4 vitlöksklyftor

2 chilipeppar

2 msk olja

1 tsk stötta korianderfrön

1½ tsk farinsocker
300 g rostbiff

1 purjolök

1-1½ tsk sambal oelek

1/2 msk soja

1/2-1 tsk salt

400 g tinade räkor med skal

3 ägg

1 krm salt

2 msk vatten


Gör så här 

Koka riset enligt förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilipepparn. Fräs lök och peppar i oljan. Tillsätt koriander och lite socker. Tillsätt det kokta riset och fräs ytterligare en stund.
Strimla rostbiffen och stek den i lite olja. Skölj och strimla purjon, tillsätt till köttet och fräs alltsammans. Blanda kött och ris. Smaksätt med sambal oelek, soja och salt. Skala räkorna och blanda ner. Låt stå på svag värme.
Vispa upp äggen med lite salt och vatten. Stek en stor tunn omelett . Skär omeletten i strimlor och lägg ovanpå risrätten.




Potatis- och broccolisoppa

Mättande och god soppa med smak av chili och vitlök.

Ingredienser
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk timjan
½ krm sambal oelek
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
400 g broccoli
2 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
färsk timjan

Gör så här
Koka upp vattnet med buljongtärningar, timjan och sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Ansa och skär broccolin i grova bitar. 
Låt potatis, lök och broccoli få koka i buljongen ca 10 minuter. Mixa potatisen och broccolin med buljongen. Blanda ner crème fraiche och värm på igen. Smaka av med salt och peppar och färsk timjan.

Servera soppan med grovt bröd.

Tips: tillsätt finskuren purjolök i önskad mängd.

Kyckling med thaiglaze

En riktigt smakrik kycklingrätt med chili, soja och sesamolja. Om man tinar kycklingen i förväg har man maten färdig på ½ timme.

Ingredienser
600 g kycklingfilé
1 röd chili
2 msk kycklingfond
1 dl thailändsk soja
1 dl vatten
1 lime (saft och skal)
2 msk strösocker
2 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön

Tillbehör
2 röda paprikor
4  morötter
200 g sockerärtor
1 msk olivolja
200 g äggnudlar

Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Kärna ur och finhacka chili. Blanda chilin med fond, soja, vatten, limeskal och saft samt socker i en kastrull. Låt koka samman till en sirapsliknande konsistens. Tillsätt sesamolja och frön. Lägg kycklingen i ugnssäker form och bred på blandningen. Stek i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills kycklingen är färdigstekt.
Strimla paprika, morötter och sockerärtor. Woka i olivolja i ca 2 minuter. Koka nudlarna och blanda ner i woken. Servera med kycklingen.

Blinier

Små tjocka ryska plättar med bovetemjöl. Jättegott som förrätt serverat med löjrom, lök och gräddfil. 

Recept för 12-14 blinier

Ingredienser
2 dl mjölk
10 g jäst
1 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
1 äggula
1 äggvita
2 msk gräddfil
½ tsk salt
smör till stekning

Gör så här
Ljumma mjölken till 37°. Häll lite av mjölken i en skål och lös upp jästen i den.
Tillsätt mjöl, äggula, resten av mjölken och gräddfil. Vispa till slät smet och smaksätt med salt.
Låt smeten jäsa någon timme, vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten innan stekning.
Stek små pannkakor  i plättlagg eller stekpanna.

Servera med löjrom, finhackad lök och gräddfil.


Lisas havrebollar

Vem gillar väl inte hemgjorda havrebollar? Här följer några olika varianter som mina dotter brukar göra. Vi börjar med standardreceptet, de små havrebollarna med hela havregryn.

Ingredienser: 25-30 st
100 g smör
3 dl  havregryn
1 dl strösocker
2 msk kakao
2 msk kaffe
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
kokos

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna väl och rulla till små bollar. Garnera rikligt med kokos.

   
små havrebollar enligt grundreceptet


Alternativ
Vispa ihop ingredienserna med en elvisp i 5-10 minuter (beroende på vad du vill ha för resultat). När du gör detta kommer havregrynen delas och havrebollsmassan blir krämigare och mer sammansatt. Forma stora bollar och garnera rikligt med kokos.



För fler smaskiga bakrecept besök Lilla Café Eko.

Rårakor med rotfruktspytt

En klassisk och lättlagad potatisrätt som kan serveras med stekt bacon och lingonsylt eller som här med rotfrukter. Recept från Metro.

Ingredienser
8 potatisar
1 gul lök
2 ägg
smör till stekning
salt och peppar

Tillbehör
400 g rotfrukter (t.ex. morötter och palsternacka)

Gör så här
Skala potatis och lök och riv fint. Blanda med ägg, salt och peppar. Hetta upp smör i stekpannan. Stek tunna rakor på medelhög värme. Tärna rotfrukter och stek dem lätt. Servera rårakorna med rotfruktspytten. 

Lisas äppelkaka

En fantastiskt god kaka med äppel- och mandelmassefyllning.

Ingredienser:
Botten:
150 g smör
drygt 3 ½ dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
1 ägg

Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
1 msk pressad lime
3 äpplen

Garnering:
Mandelspån

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Hacka ihop smör, mjöl och socker så att du får en smulig massa. Blanda i ägget, rör snabbt ihop till en deg. Dela i två lika stora bitar och tryck ut en del i en form med löstagbar botten (22 cm i diameter). Låt stå kallt i 30 minuter. Lägg även in den andra deghälften i kylen.

Smält smör och riv mandelmassan. Blanda ner mandelmassa, ägg, socker och limesaft i smöret. Sjud blandningen under omrörning tills dess att den tjocknar.

Tag ut degen, kavla ut den och skär i remsor.

Skiva äpplena. Lägg dem fint i formen och häll över smör- och mandelmasseblandningen. Läg degremsorna ovanpå och strö över mandelspån.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan få färg men om kanterna riskerar att brännas vid - tryck lätt fast remsor av aluminiumfolie på kanterna.

Låt kakan kallna och servera med vispgrädde.






 

För fler smaskiga kakrecept besök Lilla Café Eko.

Veckomeny v.4

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.

Måndag

LAX MED TERYAKI OCH SAMBAL OELEK

Ingredienser
600 g lax
1 dl teryakisås
3-4 msk olivolja
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
salt

Gör så här
Skär laxen i tärningar, ca 1,5 cm
Blanda teryakisås, olja, soja, sambal oelek och salt, häll över laxbitarna och låt marinera 15 minuter
Hetta upp lite olja i wok eller stekpanna. lägg i laxen och stek tills den är klar

Servera med ris och sallad.

Tisdag

POTATIS- OCH BROCCOLISOPPA

Ingredienser
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk timjan
½ krm sambal oelek
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
400 g broccoli
1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
färsk timjan

Gör så här
Koka upp vattnet med buljongtärningar, timjan och sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Ansa och skär broccolin i grova bitar. 
Låt potatis, lök och broccoli få koka i buljongen ca 10 minuter. Mixa potatisen och broccolin med buljongen. Rör ner olja och smaka av med salt och peppar och färsk timjan. Klipp färsk timjan över soppan.

Servera soppan med en klick crème fraiche och grovt bröd.


Onsdag


KÖTTBULLAR MED STUVADE MAKARONER

Köttbullar

600 g köttfärs
1 stor gul lök
3/4 dl havregryn
drygt 1 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
nymalen svartpeppar


Gör så här
Låt havregryn svälla i vatten ca 10 minuter.Tillsätt potatismjölet. Lägg i köttfärsen. Knäck ägget i kopp och tillsätt. Finhacka löken och tillsätt. Salta och peppra. Rör om till en jämn smet. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek


Makaroner
5 dl makaroner

1 l mjölk

½ tsk salt

nymalen svartpeppar

muskotnöt


Gör så här

Använd en kastrull med tjock botten eller en kastrull i teflon för att minska risken att det bränner fast i botten. Koka upp mjölken och tillsätt salt och makaroner.  Detta ska nu stå och koka på svag värme i 25 minuter så att makaronerna blir riktigt mjuka. Se till att du rör om några gånger så att det inte bränner fast i botten. Om man vill ha ytterligare smak kan man tillsätta lite peppar eller riven muskotnöt under tiden det kokar.

Torsdag

SOPPA OCH PANNKAKA

Soppa
2 förpackningar Kelda Sparrissoppa.

Pannkakor
3 ägg
2½ dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk smält smör

Gör så här
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör i mjölken, lite i taget för att undvika klumpar. Knäck ägg i en kopp, vispa in i smeten ett i taget. Tillsätt det smälta smöret och rör om. Smält lite smör en medelstor stekpanna, stek tunna pannkakor på medelhög värme.

Värm soppan och servera med knäckebröd och därefter nygräddade pannkakor med sylt och grädde.

Fredag

KYCKLINFILÈ MED THAIGLAZE

Ingredienser
600 g kycklingfilé
1 röd chili
2 msk kycklingfond
1 dl thailändsk soja
1 dl vatten
1 lime (saft och skal)
2 msk strösocker
2 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön

Tillbehör
2 röda paprikor
4  morötter
200 g sockerärtor
1 msk olivolja
200 g äggnudlar

Gör så här
Sätt ugnen på 200º . Kärna ur och finhacka chili. Blanda chilin med fond, soja, vatten, limeskal och saft samt socker i en kastrull. Låt koka samman till en sirapsliknande konsistens. Tillsätt sesamolja och frön. Lägg kycklingen i ugnssäker form och bred på blandningen. Stek i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills kycklingen är färdigstekt.
Strimla paprika, morötter och sockerärtor. Woka i olivolja i ca 2 minuter. Koka nudlarna och blanda ner i woken. Servera med kycklingen.

Lördag

ÄTA UTE

Söndag

KOKOSLIMEFISK

Ingredienser
400 g hokifilè
skal och saft av 1 lime
1 dl riven kokos
2 krm salt

Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk curry
1 msk smör
2½ dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
½ tsk salt
1 msk hackad persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Halvtina fisken. Blanda limeskal och kokos. Lägg fisken i en ugnssäker form. Häll över limesaft. Salta och strö över kokosblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tillsammans med curry. Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt. Låt såsen sjuda 2-3 minuter och blanda ner dill.

Servera fisken med sås, ris och wokade grönsaker.


Fetaostgratinerad kyckling

Lättlagad och god kycklingrätt. Kycklingen marineras först och gratineras därefter med fetaost. Serverad med sallad blir det en perfekt GI-rätt. Receptet kommer från Metro.

Recept för 4 personer

Ingredienser
4 kycklingfiléer
150 g fetaost
8 dl turkisk yoghurt

Marinad
3 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Skala och pressa vitlöken. Blanda med soja, matolja, salt och peppar. Lägg kyckling och marinad i en plastpåse. Marinera minst 2 timmar i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 º. Ta ut filéerna ur plastpåsen och lägg i en ugnsform. Häll över marinaden. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Mosa fetaosten med yoghurten. Ta ut kycklingen och bred på ostblandningen. Sätt tillbaka in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med grönsallad och tomater.

Ädelostfyllda färsbiffar

Matiga biffar med ädelostfyllning. Serverade med päron occh valnötssallad får du en måltid med lågt GI. Recept från Expressen GI & Hälsa.

Ingredienser

Biffar
600 g köttfärs
1 ägg
200 g ädelost
salt och nymalen svartpeppar

Sallad
2 päron
100 g valnötter
1 kruka romansallad
rapsolja
vinäger

Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Blanda färs, ägg, salt och peppar. Forma 4 stora bollar. Gör ett hål i mitten, peta in 2 msk ädelost och rulla dem släta. Lägg bollarna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen ca 25 minuter.
Bryt romansalladen i bitar och lägg på tallrikar. Droppa lite olja och vinäter över salladen. Skölj och skär päronen i klyftor och fördela på tallrikarna. Smula resten av osten och valnötterna över salladen och servera tillsammans med biffarna.

Gratinerad aubergine med heta räkor

Smakrik GI-rätt med aubergine och räkor i chilifräs. Recept från Expressen GI & Hälsa.

Ingredienser
600 g skalade räkor
2 aubergine
1 gul lök
1 färsk chili
parmesanost

Gör så här
Sätt ugnen på 175º. Dela och gröp ur auberginen. Skär innehållet i tärningar. Finhacka löken och fräs tillsammans med auberginen i stekpanna. Hacka chili och tillsätt. Lägg i räkorna, rör om och låt dem bli varma. Fyll räkfräset i de urgröpta aubergineskalet och lägg dem i en ugnsfast form. Strö över riven parmesan och gratinera i 15 minuter.

Potatissallad med pesto och bönor

En vegetarisk rätt med lågt GI som blir en perfekt lunch. Recept från Expressen GI & Hälsa.

Recept för 4 personer

Ingredienser
1 kg potatis
1 rödlök
2 dl crème fraiche
3 msk pesto
1 burk röda bönor (400 g)
1 ask körsbärstomater (250 g)
100 g soltorkade tomater
1 kruka basilika (finhackad)
lite salt

Gör så här
Koka potatisen och kyl ner den. Skala och skiva löken fint. Blanda crème fraiche med pesto och salt. Låt bönorna rinna av och klyfta tomaterna. Finhacka de soltorkade tomtaterna. Skär potatisen i mindre bitar, blanda med crème fraichen. Vänd ner lök, tomater, bönor och till sist basilika.


Om mjöl

Här har jag samlat information som jag hittat på diverse siter om olika mjölsorter.

Hämtat från: 
http://www.livsmedelssverige.org/livsmedel/vegetabilier/spannmal/mjol2.htm


Vete

Vetemjöl har den lägsta utmalningsgraden och är vårt vanligaste mjöl. Det passar bra till matlagning och bakning i hushållen där det ger en bra volym åt bröd vid knådning för hand eller i hushållsmaskin.

Vetemjöl Special har en högre proteinhalt än vanligt vetemjöl och bildar därför mer gluten. Det går att bearbeta hårdare och tar upp mer vatten än det vanliga vetemjölet. Går utmärkt att använda till matbröd och pasta. Passar inte lika bra till småkakor och mjuka kakor.

Grahamsmjöl är ett fullkornsmjöl av vete. Blandas med fördel med vanligt vetemjöl för att få en bättre bakningsförmåga. Används till matbröd, skorpor, scones och kex men kan också användas till gröt och panering.

Idealmjöl används till såser och paneringar. Mjölet är specialbehandlat så att mjölpartiklarna är större och jämnare och därför löser sig snabbare i vätska. Det gör detta mjöl idealiskt till såsredningar eftersom det inte bildar klumpar.


Råg
Rågmjöl kan köpas såväl grovt som finmalet. Det är ett fullkornsmjöl som används till matbröd uppblandat med vetemjöl. Brödet blir mörkt med kraftig smak av råg. Allra mest används rågmjöl inom knäckebrödsindustrin. Rågsikt är ett siktat mjöl som består till 60% av vetemjöl och 40% rågmjöl. Används mest till limpor och hålkakor där det ger ett saftigt och hållbart bröd. Rågflingor görs av rågkorn som ångbehandlas och pressas till flingor. Används i bl.a. matbröd, gröt och müsli.


Korn

Kornmjöl mals av skalat korn och innehåller därför kärnan och grodden. Det har ingen bra bakningsförmåga och används därför till bröd som inte kräver hög volym som t.ex. tunnbröd. Kan dock användas till matbröd som skall ha volym om det blandas med vetemjöl. Kornmjöl är också en viktig ingrediens i norrländska maträtter så som pitepalt och kornmjölsgröt.


Havre

Havremjöl tillverkas av havrekorn som skalats och ångpreparerats. Ångbehandlingen gör mjölet mer lättkokt och ger det samtidigt en lite gulare färg och sötare smak. Används mest till välling (Gyllenmust), men även i en del småkakor. Om det skall användas till brödbak blandas det med andra mjölsorter.

Skrädmjöl görs av rostade havrekorn. Rostningen bidrar med en aromatisk smak till mjölet och det är gott att använda till gröt, välling och bröd.


Majs

Majsmjöl görs av majskorn som mals. Det har en kornig konsistens och saknar gluten vilket gör att det allra mest används till tunna pannkaksliknande bröd, så kallade tortillas, som är mycket populära i t.ex. mexikansk matkultur.


Bovete

Bovetemjöl görs av malda bovetegryn. Det är helt fritt från gluten och har en speciell smak. Utgör huvudingrediens i flera glutenfria mjölblandningar och används i franska crêpes och ryska blinier.


Ris

Rismjöl används som redningsmedel i livsmedelsindustrin


Soja

Sojamjöl görs av råa eller rostade sojabönor som mals. Det innehåller inget gluten och används ofta som bindemedel och för att öka näringsvärdet i t.ex. pannkakor, färser och matbröd.


Maizena

Maizenamjöl är ett stärkelsemjöl tillverkat av majs. Används till redningar av söta såser, puddingar och en del asiatiska rätter.


Potatismjöl

Potatismjöl görs av rentvättad potatisstärkelse. Det är helt fritt från gluten och färgen är vit. Används för att reda dessertsåser och fruktkrämer men även till viss del i kakor.


Arrowrotmjöl

Arrowrotmjöl görs av rötter från den tropiska växten arrowrot som pulveriseras. Mjölet är vitt och finkornigt och man använder det till att reda finare såser och stuvningar. Det får dock inte koka för länge eftersom det då förlorar sin redande förmåga.

Hämtat från:

http://www.glykemiskt-index.info/index.php?ID=16


Dinkelmjöl är ett fullkornsmjöl med lågt GI. I hela Europa, liksom i USA, är Dinkel (eller Speltvete som det också kallas) på stark frammarsch. Dinkelmjöl är ett av de allra tidigaste stråsädesslagen, och det har inte förändrats mycket under de tusentals år som har gått sedan människan började odla det. Den goda och näringsrika dinkeln som odlades av lantbrukare för ca 5000 år sedan, upplever nu en ny stark renässans!

Kärnan hos dinkel omges av ett kraftigt skal som skyddar den mot miljögifter och sjukdomsangrepp under växtperioden och lagringen. Det är framställt av hela kärnan av dinkelvete med skaldelar och grodd. Det passar utmärkt till bakning - bröd och bullar blir luftiga och får en rik och mustig smak, men dinkelmjöl kan också användas till pajdeg.

Tänk på att degen behöver knådas lite extra och jäsa lite längre. Då får du bästa resultat - ett saftigt, luftigt och smakrikt bröd.

På förekommen anledning vill vi även påpeka att dinkelmjöl innehåller gluten och alltså inte är glutenfritt.


Hämtat från:

http://www.pilefood.se/arkiv/2005/n051219_dinkel/dinkel.htm


Alla verkar prata om Dinkel nuförtiden. I butikshyllorna finner vi allt från mjöl, pasta, brödmixer till ris baserat helt, eller delvis på dinkelvete. Näringsexperter rekommenderar det i matlagning och bakning för dess unika egenskaper. Men vad är då Dinkel, eller Spelt som det också kallas, för något och är det verkligen så nyttigt som många påstår? Vi ger er svaren!

Först och främst; dinkelvete är INTE glutenfritt! Vi har mött många kunder som hört att glutenintoleranta tål dinkelvete och att det förmodligen inte innehåller gluten. Den hypotesen kan vi direkt avskriva. Det klargörs dessutom bestämt i en artikel skriven av Elisabeth Peltola, ordförande i Svenska Celiakiförbundet som du hittar en länk till längre ned.

Förvirringen har förmodligen uppstått därför att det finns personer som inte tål vanligt vete, men som kan äta produkter baserade på dinkelvete utan några som helst åkommor. Johan Lundgren, Produktutvecklare på Finax AB i Helsingborg, tror sig veta anledningen till detta:
 
- Det beror troligtvis på att dagens moderna vete är så framförädlat för att ge bra bakegenskaper. På den vägen har då en del viktiga välgörande näringsämnen gått förlorade.
 - Dinkelvete verkar ha en speciell glutensammansättning med marginellt mindre gliadin, men det innebär inte att det är glutenfritt. Det har man konstaterat, men mycket forskning pågår fortfarande, förklarar Johan Lundgren.


Vårt urvete

Dinkel, eller Spelt som är dess ursprungsnamn ur latinska Triticum Spelta, är vårt urvete och har odlats i mer än 3000 år.
I takt med att industrialiseringen bredde ut sig under 1800-talet minskades användningen av dinkel. Anledningen var att dinkel, som är mer arbetskrävande än t ex vanligt vete, inte längre passade för det rationella industrisamhället. Efter världskrigen i början och mitten av 1900-talet minskade odlingarna ytterligare.
I uppbyggandets tider efter krigen var det kvantitet, inte kvalitet, som gällde. I och med detta tog det vanliga vetet, som gav större skördar, över.
I dagens näringsmedvetna samhälle har dock dinkelvetet fått sin upprättelse och odlas på allt fler platser runt om i världen.


Dinkel är nyttigare än vanligt vete. Eller?

I TV, tidningar och på Internet matas vi med informationen från näringsexperter och kändiskockar att dinkel är mycket nyttigare än vanligt vete. Det är både rätt och fel på en och samma gång.
Om man jämför t ex dinkelmjöl med vetemjöl så är skillnaden ur näringssynpunkt uppenbar. Dinkelmjöl är nyckelhålsmärkt och innehåller både mer proteiner och kostfiber, ganska mycket dessutom. Johan Lundgren ger exempel på fler nyttiga näringsämnen:
 - Till skillnad från vanligt vete, där näringsämnena är koncentrerade till grodden och skalet så finns det i dinkel även i mjöldelen. Dinkel har högre andel essentiella aminosyror jämfört med vanligt vete.
 - Vitamin B1 och B2 kan vara dubbelt så högt som i vete och mängden av mineralerna järn, koppar och zink är något högre. Fytinsyrainnehållet är lägre vilket är positivt för järnupptaget, berättar Johan.

Detta är dock inte hela sanningen när man bedömer skillnaderna ur näringssynpunkt.
Vad många gör fel i jämförelsen är att man jämför dinkelmjöl av fullkorn med vanligt vetemjöl. Om man däremot jämför med det vanliga vetets motsvarighet grahamsmjöl, upptäcker man snabbt att skillnaderna inte längre är så stora.
Vi svenskar är dock dåliga på att använda grahamsmjöl och då näringsexperterna väljer bort vanligt vetemjöl till förmån för dinkelmjöl av fullkorn är det självklart att slutresultatet blir nyttigare.


Det hårda skalet - skonsamt för miljön
Det finns en naturlig förklaring till varför dinkelvete trots allt kan sägas vara en "bättre" produkt att använda.
Till skillnad från dagens förädlade vete har dinkel fått behålla sina ursprungliga egenskaper, vilket gör den unik. Dinkelkärnan skyddas väl av sitt hårda skal och detta naturliga skydd är så effektivt att odlarna inte behöver besprutningsmedel och konstgödsel i samma utsträckning som vid odling av vanligt vete.
Att odla dinkel är därför mer skonsamt för miljön. Det hårda skalet skyddar även mot luftföroreningar som gör att viktiga näringsämnen inte går förlorade


God smak och bra bakegenskaper

Dinkelvete har, om man jämför med vanligt vetemjöl, en något sötare smakprofil. Bröd bakat på dinkel får därför en mild smak, med en lätt nötaktig arom. Smaken gör dinkelbrödet perfekt till varmrätter och till smakrika pålägg.
Den som bakar bröd på mjöl av dinkel har också upptäckt det fina med att arbeta med en gammal, äkta råvara. Det blir inte fluffigt, pösigt och överjäst som med många andra bröd. Degen är lösare än när man bakar med traditionellt mjöl. Så ska det vara. Lägg alltså inte till extra mjöl för att få en fastare deg.
Dinkelmjölnaren Bengt Lundkvist säger så här om dinkelns goda jäsegenskaper till tidningen Vår föda:
 -  En dinkeldeg jäser fort, men den kan gott jäsa länge eftersom den inte smakar jäst även om man låter degen jäsa över natten.

Det går bra att enbart använda dinkelmjöl istället för vetemjöl, men vanligast är att man använder ca 50 % av vardera. För den med en god portion fantasi kan dinkel användas till all slags matlagning. I bröd, soppor, biffar, sallader och grytor, till exempel


Sammanfattning

Dinkelvete är INTE glutenfritt, men en viss andel veteintoleranta kan äta dinkelvete

Dinkelmjöl av fullkorn är något nyttigare än grahamsmjöl, men om du byter ut vanligt vetemjöl mot dinkelmjöl får du en betydligt nyttigare produkt.

Dinkelvete är mer skonsamt för miljön att odla eftersom man inte behöver använda lika mycket besprutningsmedel och konstgödsel

Bröd bakat på dinkel ger en mild nötaktig smak.

En deg bakad på dinkelvete kan jäsa länge utan att få en obehaglig jästsmak.

Det går bra att använda dinkelmjöl istället för vetemjöl i de flesta bröd, men oftast använder man ca 50% av vardera


Hämtat från:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Durumvete


Durumvete
eller ibland hårdvete (Triticum durum) är en art i familjen gräs. Durumvete har något högre proteinhalt än vanligt vete, ca 12g per 100g.

Durumvete odlas framförallt runt Medelhavet, i Indien och i Nord- och Sydamerika. Ön Ven i Öresund är en av få platser i Sverige där det går bra att odla durumvete. Det står för ungefär 5 % av världens totala veteproduktion. Det används framförallt till pasta och den Nordafrikanska rätten couscous. Durumvete ger gulare och hårdare al dente-pasta än vanligt vete och lämpar sig därför bäst till pastaprodukter, men även bröd som tillverkas av durumvete förekommer i till exempel Nordafrika.


Dina favoritrecept

Vill du dela med dig av dina favoritrecept? Lägg in dem som kommentar här så kommer de att hamna i kategorin "Gästernas favoritecept".


GI-kex

Kex med nyttiga frön och lågt GI. Smaskigt till chèvrecreme. recept från Expressen GI & Hälsa.

Ingredienser

Kex
4 dl linfrön
3 dl sesamfrön
2 dl solroskärnor
2 dl pumpakärnor

Chèvrekräm
250 g chèvreost
1-2 msk olivolja
1-2 tsk honung

Gör så här

Kex
Blanda samman allt i en bunke och häll över vatten så att de täcker fröna. Lät stå i kyl i ca 4 timmar så att vattnet sugs upp. Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175º i 15 minuter. Dra ner till 100och grädda ytterligare 2 timmar. Öppna ugnen då och då så att fukten kommer ut. Brödet ska bli torrt ovh krispigt. Bryt i portionsbitar.

Kräm
Mixa ost och olja. Droppa honung över innan servering.


Mandelkubb

En riktigt gammal god klassiker. Recept från Dr Oetker.

Ingredienser
100 g smör
1½ dl strösocker
1 ägg
2 dl filmjölk
2 tsk hjorthornssalt
455 g (6 ½ dl) vetemjöl

Dekoration
1 påse mandelspån

Gör så här
Sätt ugnen på 200º.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Dela degen i 4 delar på mjölat bakbord och forma till rullar. Dela varje rulle i sex bitar. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och strö över mandelspån. Grädda i ca 10 minuter.

Senapsstrimlad lövbiff

Lövbiff med smak av dijonsenap. Tillsammans med brockoli och fullkornspasta håller rätten ett lågt GI. Recept från Expressen GI & Hälsa.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600-800 g lövbiff
2 gula lökar
2 msk dijonsenap
2 dl crème fraiche
200 g brockoli
smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar
½ granatäpple
1 dl riven parmesan

Gör så här
Strimla lövbiffen, hacka löken fint. Stek kött och lök i smör. Krydda med salt och peppar, tillsätt dijonsenap och crème fraiche. Bryt brockolin i små buketter och lägg i stekpannan. Strö över parmesan och dekorera med granatäppelkärnor. Servera med fullkornspasta.

Biff Rydberg med zucchinitärningar

Biff Rydberg med zucchini som ger ett lågt GI. Recept från Expressen GI & Hälsa.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600-600 g utskuren biff
2 gula lökar
2 zucchini
smör till stekning
salt och nymalen svartpeppar

Till servering
4 äggulor

Gör så här
Skala och hacka lök fint. Skär biffen i tärningar. Skölj och skala zucchini, skär i tärningar ca 1x1 cm.
Stek lök, kött och zucchini för sig. Krydda köttet med salt och peppar. Lägg upp kött, lök och zucchini på tallrikar. Lägg äggulan på köttet. Servera genast.


Veckomeny v.3

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.

Måndag


GRATINERAD FISK MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER


Ingredienser
600 g vit fisk
salt och peppar
smör till formen
2 skivor formbröd
1 knippa dill, gropvklippt
1 vitlöksklyfta
2 dl riven västerbotten ost
50 g smält smör

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
5-6 palsternackor
6 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)


Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Blanda bröd, dill och vitlök och finfördela i matberedare eller med mixer. Tillsätt osten och smöret. Fördela brödmassan över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Skär löken och rödbetorna i små klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.


Tisdag


BROCKOLI- OCH ÄDELOSTPAJ


En vegetarisk paj med dinkelmjöl vilket gör att den håller ett lågt GI.


Ingredienser till pajdegen

100 g smör

2 dl dinkelmjöl

2 msk vatten


Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till degen. Låt sedan degen vila kallt i kylskåpet ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Grädda pajskalet i 15 minuter.

Ingredienser till fyllningen

250 g brockoli

1 bit purjolök

3 ägg

1 dl mjölk

2 dl matlagningsgrädde

200 g ädelost (smulad)

50 g hackade valnötter

salt & nymalen svartpeppar


Gör så här
Lägg brockolin och skivad purjolök på pajskalets botten.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, smulad ädelost, hackade valnötter, peppar och salt. Häll smeten över pajskalet.
Grädda ca 20 minuter tills äggsmeten fått färg.


Onsdag


GULASCHSOPPA MED KÖTTFÄRS


En härligt värmande och matig soppa.


Ingredienser

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar


Gör så här

Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.



Torsdag


BONDOMELETT


Matig omelett med potatis och bacon.


Ingredienser
3-4 potatisar
2 pkt bacon
2 rödlökar
smör till stekning
6-7 ägg
salt och nymalen svartpeppar

persilja


Gör så här
Strimla bacon. Skala potatis och skär i kuber ca 1x1 cm, Skala och hacka lökarna. Fräs potatis, bacon och lök i lite smör i en medelvarm stekpanna. Potatisen ska bli mjuk utan att löken bränns.
Vispa samman äggen. Krydda försiktigt med salt och peppar. Häll äggsmeten i pannan. Rör långsamt och skaka pannan lätt så att äggsmeten rinner ner i botten på pannan. Sluta röra när smeten börjar stelna. Lägg en stor tallrik eller ett stort lock över stekpannan. Vänd snabbt så att omeletten hamnar på tallriken. Låt omeletten glida ner i stekpannan och stek en kort stund tills den är "fast" i botten. Strö över finhackad persilja och dela omeletten i tårtbitar.


Servera med grovt bröd.



Fredag


LAX MED QUINOA


Smakrik lax med vitlök och chili. Servera med quinoa och du får en perfekt GI-måltid.


Ingredienser
500-600 g laxfilé
3 matskedar rapsolja eller olivolja
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
2 nävar solrosskott
2 nävar mangold
1 tesked ingefära
mineralsalt


Gör så här
Sätt på fyra portioner quinoa. Stek laxen någon minut och tillsätt chili och vitlök tillsammans med ingefära, mineralsalt under stekningens sista minut.

Servera tillsammans med färska solrosskott, mangold och quinoa. 



Lördag

  

WOK MED LÖVBIFF OCH BASILIKA 


Smakrik wokrätt med nötkött och mycket grönsaker.


Ingredienser

1 strimlad purjolök
3-4 hackade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 tsk röd currypasta
3-4 msk olja
400 g strimlad lövbiff
750-1000 g wokgrönsaker
5 dl vatten
2 msk köttfond
1 msk maizena
1 msk ostronsås
1-2 msk farinsocker
1 kruka färsk basilika
salt och nymalen svartpeppar


Gör så här
Fräs purjolök, vitlök, ingefära och currypasta i olja någon minut. Lägg i köttet och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt grönsakerna och fräs 2-3 minuter. Häll på vatten och köttfond och maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med ostronsås, farinsocker, salt och peppar. Tillsätt basilikan och låt koka ihop.


Servera med ris.



Söndag


PASTA MED KRÄFTSTJÄRTAR

  

Pasta med lite festkänsla. Här har jag dock valt ett smalt alternativ till såsen. Inspiration till receptet fick jag hos Coop.se

Ingredienser
2 påsar färsk tagliatelle, skuren i tärningar
3 burkar kräftstjärtar i lag, á 170 g
2-3 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
lite olivolja
4 dl Minifraiche
½ tsk salt
lite nymalen svartpeppar

1 knippe dill eller persilja

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka vitlök. Skölj chili och ta bort kärnorna, skiva fint. Skölj och ansa paprikan. Fräs vitlök, chili och paprika i lite olivolja, låt kräftstjärtarna rinna av väl och fräs med. Tillsätt Minifraiche och hetta upp. Salta och peppra. Blanda ner pastan. Strö över dill eller persilja innan servering.



.


Brockoli- och ädelostpaj med lågt GI

För oss som gillar paj kommer här ett recept på paj med dinkelmjöl som håller ett lågt GI. Receptet kommer från Glykemiskt Index.

Ingredienser till pajdegen

100 g smör

2 dl dinkelmjöl

2 msk vatten


Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till degen. Låt sedan degen vila kallt i kylskåpet ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Grädda pajskalet i 15 minuter.

Ingredienser till fyllningen

250 g brockoli

1 bit purjolök

3 ägg

1 dl mjölk

2 dl matlagningsgrädde

200 g ädelost (smulad)

50 g hackade valnötter

salt & nymalen svartpeppar


Gör så här

Lägg brockolin och skivad purjolök på pajskalets botten.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, smulad ädelost, hackade valnötter, peppar och salt. Häll smeten över pajskalet.
Grädda ca 20 minuter tills äggsmeten fått färg.


Om GI och rotfrukter

Så här säger Fredrik Paulún om tillagning av rotfrukter.


"Rotfrukter har oförtjänt fått dåligt rykte i GI-sammanhang då vissa av dem har relativt höga värden. Men det gäller att tänka ett par steg längre. Innehållet av kolhydrater är så lågt att den glykemiska belastning rotfrukterna ger är minimal, vilket gör att du måste äta riktigt stora mängder för att få ett högt blodsockerpåslag. Därtill innehåller de massor av nyttiga antioxidanter som motverkar en hög glykemisk belastning om du trots allt skulle äta enorma mängder rotfrukter. När du rostar dem får de dessutom ett lägre GI än när du kokar dem. Om vi tar hänsyn till att morötter ligger på cirka 27 okokta och runt 80 kokta kan vi anta att de får värden under 70 i denna rätt. För att göra ett långt resonemang kort: Rotfrukter är jättenyttiga!"


Om GI och dinkelmjöl

Så här skriver man om dinkelmjöl på NyfikenVital.org

Dinkelmjöl framställs av hela kärnan (fullkorn) och det ger därför ett gott matbröd med lågt GI-värde. Den höga halten av fibrer gör att degen behöver knådas och jäsa lite extra.

Proteinhalten är högre i dinkelmjöl jämfört med vetemjöl. Halten av proteiner ligger på ungefär 12% - 15% i dinkelmjöl jämfört med ungefär 8 - 9% i vetemjöl. En högre proteinhalt ger i sig ett lägre GI-värde.

Mängden kolhydrater är ungefär 60% i dinkelmjöl jämfört med ca 75% i vetemjöl. Detta sänker GI-värdet ytterligare. Näringsprofilen på fetterna är bättre och mängden av vitaminer och mineraler är högre.


Viltpanna med lax

En mycket lättlagad laxrätt som passar utmärkt att laga en fredagskväll efter jobbet. Recept från Arla.


Ingredienser

500-600 g skinn- och benfri lax
1 msk smör
310 g Arla Köket viltpanna
1/2 dl hackad gräslök


Gör så här 

Skär laxen i bitar, ca 2x2 cm. Stek dem i smör  i en stekpanna 2-3 min. Tillsätt grädden och smakpastan, rör om och låt koka ca 2 min. Strö över gräslök och servera med ris eller potatis.


Gulaschsoppa med köttfärs

En härligt värmande och matig soppa. Recept från ICA.

Ingredienser

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar

  

Gör så här

Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.


Fisk med grönsaker och curry

Fiskrätt med smak av vitlök och gröncurry. Recept från ICA.

Ingredienser

600 g hoki- eller torskfilé
2 msk olivolja
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
500 g wokgrönsaker
1 burk (400 ml) grön curry, grytbas
1 msk strösocker
thaibasilika


Gör så här
Salta och peppra fisken och stek i olja. Woka pressad vitlök i olja i en wok. Tillsätt wokgrönsaker, en burk green curry och socker. Koka någon minut.
Häll wokblandningen över och runt om fisken. Garnera med thaibasilika.

Servera med jasminris.


Lättbakat GI-bröd

Saftigt och nyttigt bröd med dinkelmjöl, rågmjöl, solrosfrön och nötter. Recept från Expressen GI-hälsa.

Receptet ger 1 bröd

Ingrediener
3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl rågmjöl
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
2 dl blandade nötter (ex mandel, valnötter, cashew och paranötter)
4 torkade aprikoser i bitar
1 tsk salt
6 dl naturell yoghurt
1½ tsk bikarbonat
lite sesamfrön

Gör så här
Sätt ugnen på 175º. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrön. Rör samman alla ingredienser, lägg i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.


GI-bröd med dinkelmjöl

Recept på bröd med lågt GI från NyfikenVital.

Receptet ger 2 bröd

Ingredienser
10 dl vatten 
1 pkt färsk jäst
2 msk olivolja eller rapsolja 
24 dl dinkelmjöl 
4 tsk mineralsalt 
ev anis eller fänkål

Gör så här
Smula ner jästen i en bunke och rör ner ljummet vatten. Tillsätt resterande vatten. Blanda ner oljan, salt, och mjöl. Krydda ev med anis eller fänkål efter önskemål. Knåda degen ordentligt och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, drygt 1 timme, i rumstemperatur. Värm ugnen till 175º och grädda i 40 minuter.

Om dinkelmjöl och GI
 


Lax med quinoa

Smakrik lax med vitlök och chili. Servera med quinoa och du får en perfekt GI-måltid. Recept från NyfikenVital.

Recept för 4 personer

Ingredienser
500-600 g laxfilé
3 matskedar rapsolja eller olivolja
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
2 nävar solrosskott
2 nävar mangold
1 tesked ingefära
mineralsalt


Gör så här
Sätt på fyra portioner quinoa. Stek laxen någon minut och tillsätt chili och vitlök tillsammans med ingefära, mineralsalt under stekningens sista minut.

Servera tillsammans med färska solrosskott, mangold och quinoa. 


Kyckling i madeira

Smakrik kycklingrätt med lågt GI. Recept från GIRecept.com

Recept för 4 personer

Ingredienser
3 msk smör
1 msk pressad citron
3/4 dl varm hönsbuljong
4 kycklingfiléer, skurna i tärningar
250 g små champinjoner
1 grovt tärnad grön paprika
1 grovt tärnad röd paprika
1 1/4 kokt smålök
1 1/4 dl madeira
5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
tabasco och worcestershiresås
muskot


Gör så här

Smält 1 msk smör i en stor kastrull och häll i citronsaft och hönsbuljongen. Lägg i kycklingbitarna och smaksätt med salt och peppar. Sätt på lock och koka 8-10 min på svag värme.
Häll kyckling och spad i en skål och ställ den åt sidan. Ställ tillbaka kastrullen på plattan coh smält resten av smöret. Lägg i svamp, paprika och lök och fräs 3 min utan lock på stark värme. Flytta över grönsakerna och svampen till en skål och ställ den åt sidan.
Häll vinet i kastrullen och koka 3 min på svag värme. Tillsätt grädden och några droppar tabasco och worcestershiresås, rör om och koka ytterligare 6-7 min på stark värme. Lägg tillbaka kycklingen, spadet, svamp och grönsakerna i kastrullen. Rör om, smaksätt med salt och peppar. Låt sjuda 3 min.

Servera med fullkornsris eller vildrisblandning


Gräddig laxsoppa

Härligt krämig laxsoppa med lågt GI. Recept kommer från GT Expressen Mat & Dryck och är komponerat av GI viktkoll


Recept för 4 personer

Ingredienser

600 g laxfilé
1 liter fiskbuljong
2 dl grädde
100 g champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
6 schalottenlökar
1 finhackad purjolök
2 dl färska broccolibuketter
2 dl svarta linser
2 msk olivolja
1 1/2 tsk curry
1 1/2 tsk torkad oregano
salt och malen peppar
hackad persilja


Till servering
2 avokados
1 msk pressad citonsaft


Gör så här

Skiva champinjonerna. Hacka paprikan fint. Skala och skiva schalottenlöken. Finhacka purjolöken

Häll olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt kryddor, champinjoner, paprika, lök, purjolök och linser och låt fräsa i någon minut. Häll på buljong och grädde och låt koka i ca 15 minuter.
Skär laxen i mindre bitar och bryt broccolin i buketter. Lägg i soppan och låt sjuda i ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar och eventuellt mera curry. Strö på hackad persilja 
Dela avokadorna och ta bort kärnan. Skrapa ut fruktköttet och mosa det med en gaffel. Blanda det i citronsaften.

Servera soppan med avokadomos och fullkornsbröd.


GI-lasagne

Lasagne med fullkornspasta och keso istället för bechamelsås vilket ger ett lägre GI. Receptet hittades på recept.nu och har komponerats av GI Viktkoll. 

Recept för 4 personer

Ingredienser
16 lasagneplattor av fullkornspasta
500 g keso
2 dl riven parmesanost
1 dl grädde
600 g nötfärs
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 morot
20 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl köttbuljong
1 msk oregano
1 krm timjan
salt
malen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.

Skala och finhacka löken. Skala och tärna moroten fint. Skala rotsellerin och riv den grovt.

Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.

Lägg färs, lök, morot och selleri i en kastrull. Späd med buljongen och de krossade tomaterna. 
Krydda såsen med örtkryddorna och pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, keso och parmesan i formen. Slå över grädden och strö över den rivna osten.

Grädda i 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen.


Het köttfärssås med dinkelpasta

Het köttfärssås med chili. Serverat med dinkelpasta håller rätten ett lågt GI. Recept från GI-recept.nu.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 g köttfärs
1½ lök
3 vitlöksklyfta
½ st köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
5 st soltorkade tomater
6 st champinjoner
2 röda chilifrukter
salt och nymalen svartpeppar
vatten

Gör så här
Stek köttfärsen med löken, vitlöken och champinjonerna. Tillsätt buljong, salt, chili, dijonsenap, soltorkade tomater skurna i bitar samt tomatpuré.
Späd med vatten till önskad konsistens.

Servera med kokt dinkelpasta.


Lax med rostade rotfrukter

Ugnsbakad lax med rostade rotfrukter - en måltid med lågt GI. Recept från Expressen Hälsa/GI viktkoll - anpassat att räcka till 4 personer. 

Ingedienser
800 g laxfilé (skinn- och benfri)
100 g fetaost (max 10 % fett)
2 dl naturell lättyoghurt (0,5 % fett)
1½ tsk rosmarin
1½ tsk mineralsalt
1 tsk vitpeppar

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
5-6 palsternackor
6 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)

Gör så här
Värm ugnen till 225º. Mosa fetaosten och blanda med yoghurt och rosmarin.
Bred röran på laxen som saltats och pepprats.
Skär löken och rödbetorna i små klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter. När det gått 10 minuter av tiden, lägg in laxen vid sidan av grönsakerna.

Om rotfrukter och GI


 


Grillad fisk med avokadosås

Grillad fisk med avokadosås och smak av stenbitsrom. Serverat med bulgur och sallad blir det en nyttig måltid med lågt GI. Recept från Tasteline.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 gram vit fisk
2 avokado
1 burk röd stenbitsrom
½ dl majonnäs
2 dl crème fraiche
½ dl hackad dill
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Finhacka avokadon, blanda med crème fraiche och majonnäs. Tillsätt hackad dill, gräslök och stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.
Stek fiskfiléerna i en klick smör, eller grilla i grillpanna om du använder en fast fisksort. Servera fisken med avokadoröran, bulgur och en sallad.



 

Veckomeny v.2

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.

Måndag


PASTA MED BACON OCH CHAMPINJONER I KRÄMIG SÅS

Matig pastarätt, klicka på länk för att komma till recept.

Pasta med bacon och champinjoner i krämig sås

Tisdag


FISK MED GRÖNSAKER OCH CURRY


Fiskrätt med extra sting, Recept från ICA.

Ingredienser

600 g hoki- eller torskfilé
2 msk olivolja
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
500 g wokgrönsaker
1 burk (400 ml) grön curry, grytbas
1 msk strösocker
thaibasilika


Gör så här
Salta och peppra fisken och stek i olja. Woka pressad vitlök i olja i en wok. Tillsätt wokgrönsaker, en burk green curry och socker. Koka någon minut.
Häll wokblandningen över och runt om fisken. Garnera med thaibasilika.

Servera med jasminris.


Onsdag


GRÖNSAKS- OCH SKINKPYTT

En pytt gjord på grönsaker, skinka och bacon som har ett lågt GI.

Grönsaks-och skinkpytt

Torsdag

GULASCHSOPPA MED KÖTTFÄRS

En värmande och matig soppa. Recept från ICA.

Ingredienser

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar

  

Gör så här

Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.


Fredag


VILTPANNA MED LAX


Lättlagad laxrätt som passar utmärkt att laga en fredagskväll efter jobbet. Recept från Arla.


Ingredienser

500-600 g skinn- och benfri lax
1 msk smör
310 g Arla Köket viltpanna
1/2 dl hackad gräslök


Gör så här 

Skär laxen i bitar, ca 2x2 cm. Stek dem i smör  i en stekpanna 2-3 min. Tillsätt grädden och smakpastan, rör om och låt koka ca 2 min. Strö över gräslök och servera med ris eller potatis.



Lördag


COQ AU VIN MED KYCKLINGFILÉ 


En klassisk rätt som här lagas med kycklingfilé. Recept från Arla


Ingredienser

600 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse


Gör så här

Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela svampen. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock ca 5 min. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp. Lägg ner det i grytan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Garnera gärna med färsk timjan.


Servera med ris.


Söndag

KRÄMIG LÖVBIFF

Lövbiff i krämig sås med smak av dijonsenap. Klicka på länk för att komma till receptet.

Krämig lövbiff


Matig fisksoppa

Härligt matig fisksoppa med lågt GI. Receptet hittades i Expressen Mat & Dryck och är hämtat från Paulúns GI mat

Recept för 4 personer

Ingredienser
4 potatisar
1 1/2 liter vatten
1 purjolök
2 hackade rödlökar
5 pressade vitlöksklyftor
2 msk fiskfond
1 msk olivolja
400 g benfri laxfilé, skuren i bitar
400 g benfri torskfilé
mineralsalt

Gör så här
Skala och skär potatisen i ganska stora bitar. Koka dem i en stor kastrull i cirka 10 minuter. 
Skölj och hacka purjolöken, skala och hacka rödlökarna. Lägg ner purjolöken, vitlöken, rödlöken, fonden och oljan och koka ytterligare 5 minuter, 
Ta kastrullen från plattan och lägg i fisken. Rör försiktigt en gång så att fisken fördelas i grytan. 
Smaka av med salt.

Grönsaks- och skinkpytt

Pyttipanna är en rätt som går hem hos många. Detta recept innehåller grönsaker, skinka och bacon och har därför ett lågt GI. Recept från girecept.biz.

Recept för 4 personer

Ingredienser
2 stora zucchini
2 stora gula lökar
2 paket bacon
500 g rökt skinka
400 g färsk svamp
salt och nymalen svartpeppar
olja till stekning

Till servering:

4 stekta ägg
inlagda rödbetor

Skala och hacka löken. Fräs löken i olja och ta upp den ur pannan. Fräs svampen och ta upp den.
Strimla och stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Skär svampen i mindre bitar. Skär skinkan i tärningar.  Tärna zucchinin och stek den mjuk. Tillsätt skinka, lök, bacon och svamp. Krydda med salt och peppar. Servera med stekta ägg och rödbetor.

Citruskyckling med bönmix

Smakrik ugnsstekt kyckling med bönmix. Perfekt GI-mat. Recept från GI-boden

Recept för 4 personer

Ingredienser
4 kycklingfiléer (700-800 g)

Marinad
1 stor gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, pressade
rivet skal och saft av 1 citron
1½ tsk sambal oelek
1½ msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar
3 msk hackad bladpersilja

Bönmix
2 msk olivolja
2 röda lökar i klyftor
200 g kokta kidney bönor
200 g kokta kikärtor
1 dl hackad basilika
1½ tsk torkad timjan
2-3 stora tomater, skållade och tärnade
2 nävar ruccolasallad
2 mogna avokado, tärnade

Dressing
3 msk olivolja/avokadoolja
1½ msk balsamvinäger
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Blanda marinaden och häll den i en plastpåse, lägg i kycklingen och knyt till. Låt det ligga i kylen över natten.
Sätt ugnen på 125º . Lägg filéerna i en ugnsäker form. Stek i mitten ca 1 tim. Strö över persiljan inför serveringen.
Värm oljan i en kastrull, tillsätt lök, bönor och kikärtor låt allt bli genomvarmt. Tillsätt basilika, timjan och tomat. Vänd ner ruccolasallad och avokado. Blanda dressingen och häll över.


Kyckling på grönsaksbädd

Marinerad ugnsstekt kyckling med smak av dijonsenap. Serverat med stekta grönsaker blit det en nyttig och god rätt med lågt GI. Recept från Expressen Mat & Dryck.

Recept för 4 personer

Ingredienser
800 g kycklingfilé
2 röda paprikor, skurna i tärning
1 grön paprika, skuren i tärning
100 g champinjoner, skivade
1 mellanstort vitkålshuvud, strimlat med osthyveln
1 gul lök, hackad
1 dl crème fraiche
salt och peppar
färsk basilika

Marinad
2 msk olivolja
4 msk soja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk dijonsenap
salt och peppar

Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. Lägg i kycklingfiléerna. Låt ligga någon timme i kylskåpet.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Sätt in i ugn 225 grader i 30 minuter.
Bryn löken i rapsolja i stekpannan, tillsätt paprikan, vitkålen och sist champinjonerna. Låt puttra ca 5-7 minuter.
Häll skyn som bildats på kycklingfatet över grönsakerna. Smaksätt med salt och peppar. Blanda i crème fraiche.
Lägg grönsakerna på ett uppläggningsfat. Lägg kycklingfiléerna ovanpå och garnera med basilikablad.

Köttfärsröra med linser

Ett utmärkt GI-alternativ: köttfärsröra med linser och kamut eller annan fullkornspasta. Recept från GI-boden.


Recept för 4 personer

Ingedienser
600 g köttfärs
1 gul lök, hackad
2-3 morötter, rivna
1 burk champinjoner, hackad
1 burk krossade tomater
3-4 vitlöksklyftor
salt, peppar
chilipeppar
1 burk lätt kesella
1½ dl matlagningsgrädde
2 dl svarta linser
1 grönsaksbuljongtärning

Gör så här
Bryn lök, champinjoner, morötter och köttfärs. Häll i övriga ingredienser och krydda, koka ihop.
Koka linserna med buljongtärningen, häll av vattnet och skölj av dem i ett durkslag. Vänd ner linserna i köttfärsröran.

Servera med kamut spagetti eller fullkornsspagetti.


Medelhavsjärpar

Köttfärsjärpar med smak av oliver och fetaost. Serverade med bönsallad blir det en nyttig måltid med lågt GI. Recept från Expressen Mat & Dryck.

Ingredienser
600 g köttfärs
1 ägg
1½ tsk spiskummin
1½ tsk salt
1½ krm peppar
75 g fetaost, finhackad
10 gröna oliver, finhackade

Gör så här
Blanda färsen med ägg och kryddor. Dela den i 8 bitar. Blanda oliver och fetaost.
Forma färsen till avlånga järpar, rulla nu järparna i oliv- och fetaostblandningen så att det täcker runt omkring. Stek järparna i olivolja.

Servera gärna med en bönsallad till.


Brunsås

Basrecept på brunsås som passar till olika kötträtter. Om du ökar mängden grädde och minskar övrig vätska får du en gräddsås. Köttbuljongtärningen kan också helt eller delvis ersättas av ox-eller köttfond och ger då en mustigare sås.

Recept från ICA-kuriren

4 portioner

Ingredienser:

2 msk smör

3 msk vetemjöl

4-5 dl av buljongen efter köttet (eller vatten + köttfond)

1 köttbuljongtärning

salt

svartpeppar

lite soja

2 msk grädde

Gör så här:
Smält smör i en kastrull, tillsätt mjöl och låt fräsa under omörning. Tag av från värmen, späd med buljong och rör till en slät sås.
Sätt tillbaka kastrullen på värmen, tillsätt buljongtärningen och rör väl. Smaka av med salt, peppar, soja och grädde. Hetta upp innan servering.

Servera till olika kött eller färsrätter.


RSS 2.0