Veckomeny v.14
Måndag
KYCKLINGKLUBBOR MED RIS (eget recept)
Ingredienser
4 kycklingklubbor
Marinad
2-3 msk soja
4 msk rapsolja
2 msk sweet chilisås
2 vitlöksklyftor, rivna
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Tina kycklingklubborna. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingklubborna i marinaden och låt stå ca 1 timme. Tillaga i mitten av ugnen i 200º ca 45 minuter.
Servera kycklingklubborna med ris, sallad och sweet chilisås.
Tisdag
LAXSPETT MED SMAK AV INDIEN (recept från Arla)
Ingredienser
400 g laxfié
1 dl matlagningsyogurt
1 tsk malen ingefära
2 vitklöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
cayennnepeppar
15 grillspett av trä
Gör så här
Skär laxen i 15 bitar. Blanda matlagningsyogurt med kryddorna och rör om. Lägg i laxbitarna och rör försiktigt igen, låt marinera ca 20 minuter, träpå spett och lägg på bakplåtspapper. Grilla i ugn i 250° i ca 5 minuter tills laxen fått färg.
Servera med ris eller couscous och sallad
Onsdag
PASTA MED SALAMI, TOMAT OCH BASILIKA (recept från Arla)
Ingredienser
300 g fullkornspasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g skivad salami
smör
2 dl Crème fraiche Tomat&basilika
grovmalen svartpeppar
Gör så här
Koka pastan. Skala och hacka lök och vitlök. Skär salami i strimlor. Stek löken i smör, tillsätt salami och låt den fräsa med några minuter. Rör ner crème fraiche. Låt allt bli varmt. Krydda med lite grovmalen svartpeppar och häll såsen över den kokta pastan.
Torsdag
TOMATSOPPA MED KASSLER (recept från Allers)
Ingredienser
500 g kassler
1 gul lök
2 msk smör
8 dl vatten
2 hönsbuljontärningar
1 dl tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
½ msk timjan
1 dl mellangrädde
salt
cayennepeppar
Gör så här
Strimla kassler, skala och hacka lök. Fräs i smör i en gryta ca 3 minuter, tillsätt vatten, smulade buljongtärninar, tomatpuré, vin och smulad timjan. Låt allt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter, tillsätt grädde och låt koka upp.
Smaksätt med salt och lite cayennepeppar.
Servera med bröd och färsk timjan.
Fredag
MUSTIG KÖTTFÄRSSÅS MED SPAGETTI (eget recept)
Ingredienser
700-800 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning eller 3 msk köttfond
1 förpackning (370 g) krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk oregano
salt
nymald svartpeppar
Gör så här
Bryn köttfärs i stekpanna, finfödela under tiden färsen.. Finhacka löken och låt den bryna med. Pressa i vitlök.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljong eller fond, låt koka i 5 minuter.
Tillsätt hackad oregano, låt koka ytterligare någon minut.
Smaka av med salt och peppar.
Serveras med pasta (gärna fullkorn) samt en tomat- och löksallad.
Lördag
ENTRECOTE MED POTATISGRATÄNG (eget recept)
Ingredienser
4 skivor entrecote á 150 g
salt
nymalen svartpeppar
Potatisgratäng
8 medelstora potatisar
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 msk smör
1 krm vitpeppar
1 dl lagrad ost
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis, lägg dem i smord ugnsfast form. Salta och peppra potatisen, pressa ner vitlök i grädden och häll över potatisen. Tillaga i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Stek biffarna 3-4 minuter per sida i smör i stekpanna. Salta och peppra.
Servera köttet med potatisgratäng och sallad.
Söndag
HETA CHILIRÄKOR (Recept från Elle Mat&Vin)
Ingredienser
300 g torkade gula shinudlar eller andra vetemjölsnudlar
4 msk olivolja + extra till servering
12 stora vitlökar, pressade eller finhackade
2 msk färsk riven ingefära
6 medelstarka röda chilifrukter, urkärnade och hackade
600 g råa tigerräkor, skalade
2 dl kokande vatten
2 msk nypressad limesaft
4 salladslökar, strimlade på längden
Sås
4 dl kokande vatten
10 msk ketchup
4 msk japansk soja
2 msk farinsocker
4 tsk majsmjöl
Gör så här
Koka nudlar. Skölj genast under kallt rinnande vatten för att skölja bort stärkelsen och behålla dem spänstiga. Ställ åt sidan. Blanda ingredienserna till såsen, ställ åt sidan. Hetta upp woken över hög värme och häll i olivoljan. Tillsätt vitlök, ingefära och chili och stek i några sekunder. Tillsätt räkorna och fräs dem tills de börjar bli rosa. Rör ner såsen, låt koka i knappt 1 minut och tillsätt 2 dl kokande vatten, limesaft och salladslök. Fräscha upp nudlarna i kokande vatten, droppa lite olivolja över och fördela i 4 skålar. Häll över räkor och sås och servera genast.
Senapstorsk med kapris
Recept för 4 personer
Ingredienser
1 pkt (400 g) fryst torsk
1 tsk salt
1 krm peppar
1 dl créme fraiche
1 dl mjölk
1 msk potatismjöl
2-3 msk fransk senap
2 msk kapris
1½-2 dl riven ost
Gör så här
Halvtina och skär torsken i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg fisken i en smord ugsnform, strö över salt och peppar. Blanda samman créme fraiche , mjölk och potatismjöl, tillsätt senap och kapris. Häll såsen övenr fisken och strö över ost. Tillaga i mitten av ugnen i 225º i 15-20 minuter.
Servera med ris och tomatsallad.
Veckomeny v.13
Måndag
FISKGRYTA MED TAHINI (recept från COOP)
Ingredienser
600 g fisk (hoki eller torsk)
salt
1½ tsk gurkmeja
2 stora skivade gula lökar
smör
3/4 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
1½ dl fiskbuljong
2-3 msk tahini (sesamfröpasta)
1½ msk sesamfrö
Gör så här
Skär fisken i portionsbitar, blanda med salt och gurkmeja, låt dra 25-30 minuter.
Stek lök i smör med spiskummnin tills den mjuknat.
Häll i kokosmjölk och buljong och smatsätt med tahini.
Låt koka upp och lägg i fisken, koka till fisken är genomkokt, ca 10 minuter.
Strö på sesamfrön.
Servera med ris och kokt brockoli.
Tisdag
PASTA MED TONFISKSÅS (eget recept)
Ingredienser
2 burkar tonfisk i olja
1 stor gul lök
1 förpackning krossade tomater (370 g)
3-4 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
Gör så här
Häll av oljan från tonfisken. Finhacka löken. Fräs tonfisk och lök i lite smör i stekpanna tills löken är mjuk. Pressa ner vitlök i stekpannan Tillsätt krossade tomater, creme fraiche och tomatpuré och låt småputtra 5 minuter. Salta och peppra.
Serveras med pasta (gärna fullkorn) och sallad.
Onsdag
SOPPA OCH MATIGA VÅFFLOR (recept från vafflor.se)
2 förpackningar Kelda soppa
Ingredienser
2,5 dl siktat Dinkelmjöl
1,25 tsk bakpulver
3 dl mjölk
60 g smör
2 ägg
Gör så här
Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen. Häll det över mjölblandningen. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och klicka ner i smeten. Grädda.
Värm soppan och servera. Våfflorna äts som efterätt med sylt och grädde
Torsdag
ROTFRUKTSGRATÄNG (recept från Arla)
Ingredienser
750 g mjölig potatis
1 palsternacka
1 stor morot eller 6 små
1 purjolök
2 dl Arla Köket riven ost mager
1 tsk timjan
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala potatis, palsternacka och morot. Skiva potatis, palsternacka och ev morot. Strimla purjolöken. Blanda alla grönsaker, ost och timjan i en ugnssäker form. Blanda mjölk, grädde, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 45 min. Servera med kassler eller rökt kalkonkött.Fredag
MAROCKANSKA KYCKLINGSPETT (recept från Elle Mat & Vin)
Marinad
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm vardera kanel, kardemumma och spiskummin
1 hackad chili
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela kycklingen i cirka 3-5 cm stora kuber, lägg i marinad och låt marinera i kyl i 1-3 timmar.
Sätt ugnen på 225º. Trä kycklingen på blötlagda träspett och grilla i ugnen i cirka 10 minuter.
Servera med ris och sallad.
Lördag
MIRINGLASERAD LAX (recept från Elle Mat & Vin)
Ingredienser
4 msk mirin (sött japanskt risvin)
½ dl (50 g) ljusbrunt råströsocker
4 msk sojasås
4 bitar à 125 g laxfilé
2 msk risvinäger
1-2 salladslökar (halverade och strimlade)
Gör så här
Blanda mirin, socker och sojasås. Låt lax marinera i 3 minuter på ena sidan och 2 minuter på andra sidan. Stek laxfiléerna i en torr, het panna i 2 minuter. Vänd dem sedan. Lägg upp på ett serveringsfat. Häll risvinäger i pannan och låt bli genomvarm. Häll såsen över laxen och garnera med salladslökar. Servera med ris.
Söndag
ÄDELOSTBIFF (recept från Arla)
Ingredienser
400 g benfritt nötkött, tex rostbiff
1 gul lök
smör
100 g Kvibille ädel
2 dl Arla köket lätt creme fraiche
½ dl vatten
100 g frysta haricots verts
salt, peppar
Gör så här
Skär köttet i strimlor. Skala och klyfta löken. Stek köttet och löken i smör i en stor stekpanna. Smula över osten. Rör ner creme fraiche, vatten och bönor, låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med klyftpotatis och sallad.
Pasta med salami, tomat och basilika
Ingredienser
300 g fullkornspasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g skivad salami
smör
2 dl Crème fraiche Tomat&basilika
grovmalen svartpeppar
Gör så här
Koka pastan. Skala och hacka lök och vitlök. Skär salami i strimlor. Stek löken i smör, tillsätt salami och låt den fräsa med några minuter. Rör ner crème fraiche. Låt allt bli varmt. Krydda med lite grovmalen svartpeppar och häll såsen över den kokta pastan.
Pasta med valnötssås
Ingredienser
175 g valnötskärnor (350 g oskalade)
1 skiva bröd
½ dl standardmjölk
½ vitlöksklyfta, krossad
25 g parmesanost, riven
4 msk olivolja
salt och peppar
1 kg pasta
2 kvistar persilja
Gör så här
Koka upp vatten i en stor kastrull. Rosta valnötskärnorna i torr stekpanna. Skär bort kanterna på brödskivan, lägg den i en skål och häll över mjölken. Krossa vitlöksklyftan. Lägg 150 g valnötskärnor i en mixer tillsammans med vitlöken, brödet, mjölken och parmesanosten. Blanda tills konsistensen är jämn och krämig. Häll i oljan och smaka av med salt och peppar. Rör om och häll över i en skål.
Koka pastan. Spara en kaffekopp av pastavattnet. Lägg över pastan i en stor skål medan den fortfarande droppar lite. Stänk över lite olivolja. Om valnötssåsen är för tjock kan man blanda med lite av pastavattnet.
Blanda pastan och såsen. Hacka resten av valnötterna grovt och strö över pastan tillsammans med lite mer parmesanost och hackad persilja.
Tortellini med spenat och riccotta i ädelostsås
Ingredienser
2 paket tortellini med spenat och riccota
150 g ädelost
2 dl matlagningsgrädde
lite smör
Gör så här
Koka tortellini enligt anvisning. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen.
Smält smör i kastrull och smula ner osten. Låt smälta. Tillsätt grädden, koka upp och smaka med salt och peppar. Tillsätt 1 msk idealmjöl för att få en tjockare sås.
Blanda ner såsen i pastan. Servera med sallad.
Heta chiliräkor
Ingredienser
300 g torkade gula shinudlar eller andra vetemjölsnudlar
4 msk olivolja + extra till servering
12 stora vitlökar, pressade eller finhackade
2 msk färsk riven ingefära
6 medelstarka röda chilifrukter, urkärnade och hackade
600 g råa tigerräkor, skalade
2 dl kokande vatten
2 msk nypressad limesaft
4 salladslökar, strimlade på längden
Sås
4 dl kokande vatten
10 msk ketchup
4 msk japansk soja
2 msk farinsocker
4 tsk majsmjöl
Gör så här
Koka nudlar. Skölj genast under kallt rinnande vatten för att skölja bort stärkelsen och behålla dem spänstiga. Ställ åt sidan.
Blanda ingredienserna till såsen, ställ åt sidan.
Hetta upp woken över hög värme och häll i olivoljan. Tillsätt vitlök, ingefära och chili och stek i några sekunder. Tillsätt räkorna och fräs dem tills de börjar bli rosa. Rör ner såsen, låt koka i knappt 1 minut och tillsätt 2 dl kokande vatten, limesaft och salladslök.
Fräscha upp nudlarna i kokande vatten, droppa lite olivolja över och fördela i 4 skålar. Häll över räkor och sås och servera genast.
Kycklingspett yakitori
Ingredienser
400 g kycklingbröst, i tjocka skivor
Marinad
drygt 1 dl japansk soja
drygt 1 dl sake
drygt 1 dl mirin (sött risvin)
2 msk strösocker
Vinägerris
3 dl sushiris (rundkorningt, som sköljs tills spolvattnet är klart, väl avrunnet)
5 dl vatten
2 msk risvinäger
sesamfrön, rostade, ljusa och svarta
8-10 grillspett i trä, blötlagda i 30 minuter
Gör så här
Rör samman alla marinadingredienser. Lägg ner kycklinghalvorna och låt marinera så länge som möjligt, helst över natten. Sätt ugnen på 180° eller hetta upp en grillpanna. Trä upp kycklingskivorna på spetten och stek i ugnen i 15 minuter eller grilla på järnet. Vänd regelbundet tills de är brynta runt om.
Häll vatten och ris i en gryta med tätt slutande lock. Koka riset tills vattnet precis täcker riset. Sänk värmen och låt riset sjuda sakta, i cirka 10 minuter, tills allt vatten har absorberats. Tag av grytan från värmen och låt riset vila under locket några minuter. Rör ner vinägern, blanda väl.
Servera ris och kyckling tillsammans.
Räk laksa
Ingredienser
7 dl hönsbuljong
4 dl kokosmjölk
50 g färsk ingefära, skalad och skuren i småbitar
2 röda chili, urkärnade och strimlade
4 citrongrässtjälkar, skurna i sneda bitar
eventuellt 6 limeblad
2 msk limesaft
2 msk fisksås
1 msk strösocker
100 g risnudlar (t.ex. Blue Dragon)
300 g skalade räkor
2 handfull böngroddar
½ gurka
Gör så här
Koka upp buljong och kokosmjölk i en kastrull. Tillsätt ingefära, chili, citrongräs och eventuellt limeblad. Sjud utan lock i cirka 10 minuter. Smaka av med limesaft, fisksås och strösocker. Sila soppan.
Koka risnudlar separat. Tillsätt räkorna i buljongen och hetta upp. Rör i böngroddar. Häll upp nudlar i 4 skålar och häll över buljongen. Toppa med gurkstavar.
Laxsoppa
Ingredienser
500 g laxfilé
100 g champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
6 schalottenlökar
1 dl finhackad purjolök
2 dl färska broccolibuketter
olivolja
1 tsk curry
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
1 liter fiskbuljong
2 dl grädde
bladpersilja
Gör så här
Skiva champinjoner. Hacka paprikan fint. Skala och skiva schalottenlök. Finhacka purjolök och skär av buketter från broccolin. Häll lite olivolja i en stor kastrull. Tillsätt champinjoner, paprika, lök, purjolök och kryddor. Häll på buljong och grädde. Låt koka i cirka 10 minuter. Skär laxen i mindre bitar och lägg i soppan tillsammans med broccolin. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt mera curry. Strö över bladpersilja före servering.
Miringlaserad lax
Ingredienser
4 msk mirin (sött japanskt risvin)
½ dl (50 g) ljusbrunt råströsocker
4 msk sojasås
4 bitar à 125 g laxfilé
2 msk risvinäger
1-2 salladslökar (halverade och strimlade)
Gör så här
Blanda mirin, socker och sojasås. Låt lax marinera i 3 minuter på ena sidan och 2 minuter på andra sidan. Stek laxfiléerna i en torr, het panna i 2 minuter. Vänd dem sedan. Lägg upp på ett serveringsfat. Häll risvinäger i pannan och låt bli genomvarm. Häll såsen över laxen och garnera med salladslökar. Servera med ris.
Mojito
En mycket trevlig drink att bjuda på en varm vår- eller sommarkväll. Recept från lyckasmedmat.nu.
Ingredienser
6 cl kubansk rom (t.ex. Havana Club)
1 1/2 msk ljust muscovadosocker
2 kvistar färsk mynta
1/2 lime i klyftor
ev. soda
Gör så här
Muddla myntan och sockret lägg i limeklyftorna och muddla även dem lite. Fyll på med is upp till hälften av glaset slå på med rom och rör om. Om du vill kan du toppa drinken med soda.
Canneloni med spenat och riccota
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8 marinerade soltorkade tomater
150 g färsk spenat
1 msk olivolja
250 g riccota
salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad timjan
200 g färska lasagneplattor
1 burk pastasås, ca 400 g
1 dl riven parmesanost
Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar. Fräs lök, vitlök och spenat i olja. Ta stekpannan från värmen och rör ner tomater och ricotta. Smaksätt med kryddorna. Häll hälften av pastasåsen i en ugnssäker form. Skär lasagenplattorna i ca 12 cm långa bitat. Lägg ut fyllningen som en sträng mitt på plattorna. Rulla ihop och lägg rullarna med skarven nedåt i formen. Häll över resten av såsen över och strö på parmesanost. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Servera med sallad.
Köttfärsspett med raita
Spett
600 g köttfärs
1 ägg
2 msk sweet chilisås
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Quinoasallad
2 dl quinoa
1 röd paprika
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
Raita
2 dl matyoghurt
nymalen svartpeppar
½ tsk salt
1 krm parpikapulver
1 msk strimlad färsk mynta eller 2 tsk torkad
Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Blötlägg 8 grillpinnar av trä.
Blanda ingredienser till färsen och dela upp i 8 delar. Rulla varje del som en avlång bulle runt spetten. Stek i ugn ca 15 minuter.
Skölj quinoa i ljummet vatten. Koka 15 minuter i rikogt med vatten. Häll av genom durkslag. Kärna ur paprikan och skär i små bitar. Blnada med quinoan. Smaka av med salt och peppar.
Rör samman yoghurt med peppar, salt, paprikapulver och mynta.
Servera spetten med quinoasalladen och raita.
Paj med feta och spenat
Ingredienser
8 ägg
120 g fetaost
75 g spenat
250 g kesella
1 dl matlagningsgrädde
200 g rökt lax
Gör så här
Rör ihop ägg, fetaost, kesella och grädde. Skölj och klipp spenat. Tillsätt till äggsmeten. Salta och peppra. Sätt ugnen på undervärme på 225°. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk till 175° och ställ in på både över- och undervärme. Grädda ytterligare 10 minuter eller tills smeten har stannat. Servera med den rökta laxen.
Drömrulltårta
En gammal god klassiker som alltid går hem.
Ingredienser
3 ägg
1 ½ dl socker
¾ dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna (30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
Bred ut smeten jämnt i bakformen.
Grädda genast, cirka 5 minuter.
Känn med baksticka på flera ställen.
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Låt kallna. Gör under tiden fyllningen.
Smörkräm
75 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
alternativt 1 äggula
2 tsk vaniljsocker
Rör samman till en smidig kräm. Bred ut jämnt över den kalla kakan. Rulla ihop och försök att göra det så tätt som möjligt.
Veckomeny v.12
Måndag
TORTELLINI MED RUCCOLA OCH RICOTTAOST I ÄDELOSTSÅS
Ingredienser
2 paket fullkornstortellini
150 g ädelost
2 dl matlagningsgrädde
lite smör
Gör så här
Koka tortellini enligt anvisning. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen.
Smält smör i kastrull och smula ner osten. Låt smälta. Tillsätt grädden, koka upp och smaka med salt och peppar. Tillsätt 1 msk idealmjöl för att få en tjockare sås.
Blanda ner såsen i pastan. Servera med sallad.
Tisdag
MAKARONIPUDDING (eget recept)
Ingredienser
4 dl makaroner
1 1/2 - 2 paket bacon
1 stor gul lök
2 ägg
3 dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
malen muskotnöt
riven ost
Gör så här
Koka makaronerna halva koktiden. Strimla bacon och fräs i stekpanna. Finhacka lök och lägg i stekpannan, fräs den mjuk tillsammans med bacon.
Blanda ner bacon- och lökhacket i makaronerna, lägg i ugnsfast form
Äggstanning
Knäck äggen i en kopp ett i taget, häll upp i en bunke, tillsätt mjölk och vispa. Salta, peppra och krydda med muskotnöt.. Häll äggstanningen över makaronerna. Strö över riven ost
Grädda i 200° i 30 minuter
Servera med rårivna morötter, skirat smör och lingonsylt (gärna rårörd)
Onsdag
ÖRTDOFTANDE TORSK (recept från recept.nu)
Ingredienser
12 dl salladskål, strimlad
400 g morötter, grovt rivna
600 g torsk
2 klyftor vitlök
2 tsk dragon, smulad
2 tsk basilika, smulad
1 tärning fiskbuljong
2 dl vatten
citron
persilja
salt och peppar
Gör så här
Lägg salladskål och morötter i botten av en låg gryta. Dela vitlöken och lägg i den.
Krydda fisken och lägg den över grönsakerna. Strö på örtkryddorna.
Koka upp smulad buljong med vatten och häll över fisken. Sjud sakta under lock tills fisken är vit. Garnera med citron och hackad persilja.
Servera med quinoa.
Torsdag
BONDOMELETT
Ingredienser
3-4 potatisar
2 pkt bacon
2 rödlökar
smör till stekning
6-7 ägg
salt och nymalen svartpeppar
persilja
Gör så här
Strimla bacon. Skala potatis och skär i kuber ca 1x1 cm, Skala och hacka lökarna. Fräs potatis, bacon och lök i lite smör i en medelvarm stekpanna. Potatisen ska bli mjuk utan att löken bränns.
Vispa samman äggen. Krydda försiktigt med salt och peppar. Häll äggsmeten i pannan. Rör långsamt och skaka pannan lätt så att äggsmeten rinner ner i botten på pannan. Sluta röra när smeten börjar stelna. Lägg en stor tallrik eller ett stort lock över stekpannan. Vänd snabbt så att omeletten hamnar på tallriken. Låt omeletten glida ner i stekpannan och stek en kort stund tills den är "fast" i botten. Strö över finhackad persilja och dela omeletten i tårtbitar.
Servera med grovt bröd.
Fredag
PORTUGISISK KYCKLING (recept från kokbok)
Ingredienser
600 g kycklingfiléer
2 tsk krossad svartpeppar
1 tsk oregano
salt
2 färska röda chili, finhackade
½ tsk malen chili
1-2 vitlöksklyftor, hackade
drygt ½ dl rödvinsvinäger
drygt ½ dl olivolja
Gör så här
Blanda salt, peppar, oregano, chili, vitlök, vinäger och olja. Gnid in kcyklingfiléerna med ca 3/4 av blandningen.
Stek kycklingen i grill- eller stekpanna tills den fått färg och är genomstekt.
Häll resten av kryddblandningen över kycklingen innan servering.
Servera med ris och grönsaker.
Lördag
HELSTEKT OXFILÉ MED GRÖNPEPPARSÅS (eget recept)
Oxfilé
700 g oxfilé
Gör så här
Sätt ugnen på 150º. Putsa oxfilén och bryn den runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén i ugn medium med innertemperaturen ca 58º. Låt filén vila i folie ca 10 minuter.
Grönpepparsås
1½ msk smör
2 msk finhackad gul lök
1½ msk mjöl
1 msk grönpeppar
1 dl buljong
1½ dl matlagningsgrädde
lite soja
salt
Gör så här
Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och låt den mjukna utan att få färg. Häll i mjöl och rör om. Tillsätt buljing och grädde och låt sjuda till såsen tjocknar. Häll i soja och grönpeppar och låt sjuda upp. Smaka av med salt.
Servera med klyftpotatis och haricot verts.
Söndag
GI-PIZZA (recept från Love for food)
GI Viktkolls tomatsås:
1 st förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 krm malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar
1 st vitlöksklyfta
Deg:
3 dl vatten
0.5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika
Fyllning:
150 g kycklingfile i bitar
Tomatssås
Riven mozzarella
Riven parmesan
Chili
Pinjenötter
Rucola
Gör degen: Blanda samman mjöl och salt.
Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
Blanda ner mjölet, lite i taget.
Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg.
Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 250-275°.
Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda den med tomatpuré, salt och svartpeppar.
Låt tomatsåsen sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Pressa då ner vitlöken och rör om.
Förbered fyllningen: Ansa och skiva kycklingen, skär chilien i små bitar, tomaterna, och riv osten.
Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt.
Bre på tomatsås och lägg på tomatskivorna. Strö över osten, kyckling, chili och pinjenötter.
Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg.
Strö över ruccola och eventuellt torkad oregano före servering.
Dela med dig av dina favoritrecept..
Veckomeny v.11
Veckoplanera middagarna och få mer tid. Här är förslag på veckomeny med recept. Recepten är avsedda för 4 personer.
Måndag
HET RÄKPASTA (recept från DN)
Ingredienser
400 g bandpasta
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk olivolja
2 tomater
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
200 g skalade räkor (1 kg oskalade)
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Koka pastan. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skala och hacka löken. Stek all lök i olja på svag värme i stepanna. Hacka tomaterna, kärna ur och strimla chili och paprika. Häll paprika, chili och tomathack i pannan. Låt puttra några minuter. Vänd ner räkorna och smaksätt med salt och peppar.
Servera pastan med räksåsen.
Tisdag
PAJ MED FETAOST OCH SPENAT MED RÖKT LAX (eget recept)
Ingredienser
8 ägg
120 g fetaost
75 g spenat
250 g kesella
1 dl matlagningsgrädde
200 g rökt lax
Gör så här
Rör ihop ägg, fetaost, kesella och grädde. Skölj och klipp spenat. Tillsätt till äggsmeten. Salta och peppra. Sätt ugnen på undervärme på 225°. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk till 175° och ställ in på både över- och undervärme. Grädda ytterligare 10 minuter eller tills smeten har stannat. Servera med den rökta laxen.
Onsdag
KÖTTFÄRSSPETT MED QUINOASALLAD OCH RAITA (recept från DN)
Spett
600 g köttfärs
1 ägg
2 msk sweet chilisås
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Quinoasallad
2 dl quinoa
1 röd paprika
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
Raita
2 dl matyoghurt
nymalen svartpeppar
½ tsk salt
1 krm parpikapulver
1 msk strimlad färsk mynta eller 2 tsk torkad
Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Blötlägg 8 grillpinnar av trä.
Blanda ingredienser till färsen och dela upp i 8 delar. Rulla varje del som en avlång bulle runt spetten. Stek i ugn ca 15 minuter.
Skölj quinoa i ljummet vatten. Koka 15 minuter i rikogt med vatten. Häll av genom durkslag. Kärna ur paprikan och skär i små bitar. Blnada med quinoan. Smaka av med salt och peppar.
Rör samman yoghurt med peppar, salt, paprikapulver och mynta.
Servera spetten med quinoasalladen och raita.
Torsdag
RÅRAKOR MED ROTFRUKSPYTT
Ingredienser
8 potatisar
1 gul lök
2 ägg
smör till stekning
salt och peppar
Tillbehör
400 g rotfrukter (t.ex. morötter och palsternacka)
Gör så här
Skala potatis och lök och riv fint. Blanda med ägg, salt och peppar. Hetta upp smör i stekpannan. Stek tunna rakor på medelhög värme. Tärna rotfrukter och stek dem lätt. Servera rårakorna med rotfruktspytten.
Fredag
KYCKLINGWOK MED VITLÖK OCH CURRYPASTA
Ingredienser
600 g kycklingfilé
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
5-6 salladslökar
2 röda paprikor
1 msk röd currypasta
1 msk ostronsås
2 msk asiatisk fisksås
1 msk råsocker
1/2 tsk salt
olja
Gör så här
Strimla kycklingen, hacka lök och vitlök, skiva salladslöken, skölj paprikan och skär i bitar. Hetta upp olja i woken, lägg i curry, vitlök, lök och salladslök, tillsätt kyckling och låt den bli genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om, låt puttra en kort stund
Servera med kokt ris eller pasta
Lördag
KRÄMIG LÖVBIFFGRYTA (eget recept)
Ingredienser
600-700 g lövbiff
1 gul lök
2 dl créme fraiche
1,5-2 dl grädde
2-3 tsk dijonsenap
1 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
2-3 msk dl hackad färsk timjan
Gör så här
Strimla lövbiffen och stek tills den fått lite färg. Hacka lök och låt den steka med. Tillsätt créme fraiche och grädde. Klicka i dijonsenap, koka upp och låt småkoka ca 5 minuter. Krydda med salt, peppar och färsk hackad timjan
Servera med pasta eller klyftpotatis och sallad.
Söndag
VILTLAX (recept från Arla)
Ingredienser
600 g lax
2 purjolökar
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 tsk timjan
2 tsk stötta enbär
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk vilt- och kantarellfond
1-2 msk lingon
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär laxen och purjolöken i stora bitar. Lägg purjolöken i botten på en smord ugnsäker form och lägg laxen ovanpå. Krydda med salt, peppar, timjan och enbär. Blanda grädde och fond och häll över. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter. Strö över lingon.
Servera med potatis eller ris.
Het räkpasta
Ingredienser
400 g bandpasta
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk olivolja
2 tomater
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
200 g skalade räkor (1 kg oskalade)
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Koka pastan. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skala och hacka löken. Stek all lök i olja på svag värme i stepanna. Hacka tomaterna, kärna ur och strimla chili och paprika. Häll paprika, chili och tomathack i pannan. Låt puttra några minuter. Vänd ner räkorna och smaksätt med salt och peppar.
Servera pastan med räksåsen.
Veckomeny v.10
Underlätta vardagen och få mer tid över genom att veckoplanera middagarna. Här är förslag på veckomeny med recept. Recepten är avsedda för 4 personer.
Måndag
FISK MED GRÖNSAKER OCH CURRY (recept från ICA)
Ingredienser
600 g hoki- eller torskfilé
2 msk olivolja
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
500 g wokgrönsaker
1 burk (400 ml) grön curry, grytbas
1 msk strösocker
thaibasilika
Gör så här
Salta och peppra fisken och stek i olja. Woka pressad vitlök i olja i en wok. Tillsätt wokgrönsaker, en burk green curry och socker. Koka någon minut.
Häll wokblandningen över och runt om fisken. Garnera med thaibasilika.
Servera med jasminris eller nudlar
Tisdag
MAROCKANSK BIFF (recept från DN med vissa ändringar)
Ingredienser
600 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1 dl vatten
1 ägg
1/ tsk salt
1 tsk spiskummin
lite kanel
1/2 tsk sambal oelek
nymalen svartpeppar
Gör så här
Låt havregrynen svälla i vatten ca 10 minuter. Tillsätt köttfärs, ägg och kryddor. Forma biffar och stek i smör
Servera med ris, svarta bönor och en sallad på tomater och purjolök.
Onsdag
MAKARONIPUDDING (eget recept)
Ingredienser
4 dl makaroner
1 1/2 - 2 paket bacon
1 stor gul lök
2 ägg
3 dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
malen muskotnöt
riven ost
Gör så här
Koka makaronerna halva koktiden. Strimla bacon och fräs i stekpanna. Finhacka lök och lägg i stekpannan, fräs den mjuk tillsammans med bacon.
Blanda ner bacon- och lökhacket i makaronerna, lägg i ugnsfast form
Äggstanning
Knäck äggen i en kopp ett i taget, häll upp i en bunke, tillsätt mjölk och vispa. Salta, peppra och krydda med muskotnöt.. Häll äggstanningen över makaronerna. Strö över riven ost
Grädda i 200° i 30 minuter
Servera med rårivna morötter, skirat smör och lingonsylt (gärna rårörd)
Torsdag
POTATIS- OCH BROCCOLISOPPA (recept från ICA)
Ingredienser
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk timjan
½ krm sambal oelek
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
400 g broccoli
2 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
färsk timjan
Gör så här
Koka upp vattnet med buljongtärningar, timjan och sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Ansa och skär broccolin i grova bitar.
Låt potatis, lök och broccoli få koka i buljongen ca 10 minuter. Mixa potatisen och broccolin med buljongen. Blanda ner crème fraiche och värm på igen. Smaka av med salt och peppar och färsk timjan.
Servera soppan med grovt bröd.
Tips: tillsätt finskuren purjolök i önskad mängd.
Fredag
LAX MED SOJA OCH LIME (recept från Metro)
Ingredienser
600 laxfilè
2 lime
3 cm färsk ingefära
1 dl tamari- eller japansk soja
1 tsk sambal oelek
matolja
salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Riv skalet av lime i en bunke, pressa ner limesaften. Skala och riv ner ingefäran i bunken. Tillsätt soja och sambal oelek. Rör om. Olja in en ugnsfast form. Skär laxen i portionsbitar och lägg i formen. Slå över marinaden och sätt in formen i ugnen 6-7 minuter.
Servera laxen med nudlar eller ris och en sallad.
Lördag
COQ AU VIN MED KYCKLINGFILÉ (recept från Arla)
Ingredienser
600 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse
Gör så här
Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela svampen. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock ca 5 min. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp. Lägg ner det i grytan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Garnera gärna med färsk timjan.
Servera med ris.
Söndag
CANNELONI MED SPENAT OCH RICOTTA (recept från ICA)
Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8 marinerade soltorkade tomater
150 g färsk spenat
1 msk olivolja
250 g riccota
salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad timjan
200 g färska lasagneplattor
1 burk pastasås, ca 400 g
1 dl riven parmesanost
Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar. Fräs lök, vitlök och spenat i olja. Ta stekpannan från värmen och rör ner tomater och ricotta. Smaksätt med kryddorna. Häll hälften av pastasåsen i en ugnssäker form. Skär lasagenplattorna i ca 12 cm långa bitat. Lägg ut fyllningen som en sträng mitt på plattorna. Rulla ihop och lägg rullarna med skarven nedåt i formen. Häll över resten av såsen över och strö på parmesanost. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Servera med sallad.