Veckomeny v.10

Underlätta vardagen och få mer tid över genom att veckoplanera middagarna. Här är förslag på veckomeny med recept. Recepten är avsedda för 4 personer.

Måndag


FISK MED GRÖNSAKER OCH CURRY (recept från ICA)


Ingredienser

600 g hoki- eller torskfilé
2 msk olivolja
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
500 g wokgrönsaker
1 burk (400 ml) grön curry, grytbas
1 msk strösocker
thaibasilika


Gör så här
Salta och peppra fisken och stek i olja. Woka pressad vitlök i olja i en wok. Tillsätt wokgrönsaker, en burk green curry och socker. Koka någon minut.
Häll wokblandningen över och runt om fisken. Garnera med thaibasilika.


Servera med jasminris eller nudlar


Tisdag

MAROCKANSK BIFF (recept från DN med vissa ändringar)

Ingredienser
600 g köttfärs
3/4 dl havregryn
1 dl vatten
1 ägg
1/ tsk salt
1 tsk spiskummin
lite kanel
1/2 tsk sambal oelek
nymalen svartpeppar

Gör så här
Låt havregrynen svälla i vatten ca 10 minuter. Tillsätt köttfärs, ägg och kryddor. Forma biffar och stek i smör

Servera med ris, svarta bönor och en sallad på tomater och purjolök.

Onsdag

MAKARONIPUDDING (eget recept)


Ingredienser
4 dl makaroner
1 1/2 - 2 paket bacon
1 stor gul lök
2 ägg
3 dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
malen muskotnöt
riven ost

Gör så här
Koka makaronerna halva koktiden. Strimla bacon och fräs i stekpanna. Finhacka lök och lägg i stekpannan, fräs den mjuk tillsammans med bacon.
Blanda ner bacon- och lökhacket i makaronerna, lägg i ugnsfast form

Äggstanning
Knäck äggen i en kopp ett i taget, häll upp i en bunke, tillsätt mjölk och vispa. Salta, peppra och krydda med muskotnöt.. Häll äggstanningen över makaronerna. Strö över riven ost

Grädda i 200° i 30 minuter

Servera med rårivna morötter, skirat smör och lingonsylt (gärna rårörd)

Torsdag

POTATIS- OCH BROCCOLISOPPA (recept från ICA)

Ingredienser
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk timjan
½ krm sambal oelek
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
400 g broccoli
2 dl crème fraiche
salt
nymalen svartpeppar
färsk timjan

Gör så här
Koka upp vattnet med buljongtärningar, timjan och sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Ansa och skär broccolin i grova bitar. 
Låt potatis, lök och broccoli få koka i buljongen ca 10 minuter. Mixa potatisen och broccolin med buljongen. Blanda ner crème fraiche och värm på igen. Smaka av med salt och peppar och färsk timjan.

Servera soppan med grovt bröd.

Tips: tillsätt finskuren purjolök i önskad mängd.

Fredag

LAX MED SOJA OCH LIME (recept från Metro)

Ingredienser
600  laxfilè
2 lime
3 cm färsk ingefära
1 dl tamari- eller japansk soja
1 tsk sambal oelek
matolja
salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Riv skalet av lime i en bunke, pressa ner limesaften. Skala och riv ner ingefäran i bunken. Tillsätt soja och sambal oelek. Rör om. Olja in en ugnsfast form. Skär laxen i portionsbitar och lägg i formen. Slå över marinaden och sätt in formen i ugnen 6-7 minuter. 

Servera laxen med nudlar eller ris och en sallad. 



Lördag


COQ AU VIN MED KYCKLINGFILÉ (recept från Arla)

Ingredienser

600 g kycklingfilé
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g rökt sidfläsk
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g färska champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
3 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk majsstärkelse


Gör så här

Skär kycklingen i stora bitar. Krydda med salt och peppar. Strimla fläsket. Skala och hacka vitlöken. Grovstrimla purjolöken och dela svampen. Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Lägg över kycklingen i en gryta. Häll på vin och vatten. Tillsätt fond, lagerblad och timjan. Låt koka under lock ca 5 min. Fräs under tiden fläsk, vitlök, purjolök och svamp. Lägg ner det i grytan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och blanda ner. Koka på svag värme ytterligare några minuter. Garnera gärna med färsk timjan.


Servera med ris.


Söndag

CANNELONI MED SPENAT OCH RICOTTA (recept från ICA)

Ingredienser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8 marinerade soltorkade tomater
150 g färsk spenat
1 msk olivolja
250 g riccota
salt och nymalen svartpeppar
2 msk hackad timjan
200 g färska lasagneplattor
1 burk pastasås, ca 400 g
1 dl riven parmesanost

Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Skala och hacka lök och vitlök. Skär tomaterna i bitar. Fräs lök, vitlök och spenat i olja. Ta stekpannan från värmen och rör ner tomater och ricotta. Smaksätt med kryddorna. Häll hälften av pastasåsen i en ugnssäker form. Skär lasagenplattorna i ca 12 cm långa bitat. Lägg ut fyllningen som en sträng mitt på plattorna. Rulla ihop och lägg rullarna med skarven nedåt i formen. Häll över resten av såsen över och strö på parmesanost. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Servera med sallad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0