Veckomeny v.14
Måndag
KYCKLINGKLUBBOR MED RIS (eget recept)
Ingredienser
4 kycklingklubbor
Marinad
2-3 msk soja
4 msk rapsolja
2 msk sweet chilisås
2 vitlöksklyftor, rivna
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Tina kycklingklubborna. Blanda samman ingredienserna till marinaden. Lägg kycklingklubborna i marinaden och låt stå ca 1 timme. Tillaga i mitten av ugnen i 200º ca 45 minuter.
Servera kycklingklubborna med ris, sallad och sweet chilisås.
Tisdag
LAXSPETT MED SMAK AV INDIEN (recept från Arla)
Ingredienser
400 g laxfié
1 dl matlagningsyogurt
1 tsk malen ingefära
2 vitklöksklyftor
1/2 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
cayennnepeppar
15 grillspett av trä
Gör så här
Skär laxen i 15 bitar. Blanda matlagningsyogurt med kryddorna och rör om. Lägg i laxbitarna och rör försiktigt igen, låt marinera ca 20 minuter, träpå spett och lägg på bakplåtspapper. Grilla i ugn i 250° i ca 5 minuter tills laxen fått färg.
Servera med ris eller couscous och sallad
Onsdag
PASTA MED SALAMI, TOMAT OCH BASILIKA (recept från Arla)
Ingredienser
300 g fullkornspasta
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
50 g skivad salami
smör
2 dl Crème fraiche Tomat&basilika
grovmalen svartpeppar
Gör så här
Koka pastan. Skala och hacka lök och vitlök. Skär salami i strimlor. Stek löken i smör, tillsätt salami och låt den fräsa med några minuter. Rör ner crème fraiche. Låt allt bli varmt. Krydda med lite grovmalen svartpeppar och häll såsen över den kokta pastan.
Torsdag
TOMATSOPPA MED KASSLER (recept från Allers)
Ingredienser
500 g kassler
1 gul lök
2 msk smör
8 dl vatten
2 hönsbuljontärningar
1 dl tomatpuré
1 dl torrt vitt vin
½ msk timjan
1 dl mellangrädde
salt
cayennepeppar
Gör så här
Strimla kassler, skala och hacka lök. Fräs i smör i en gryta ca 3 minuter, tillsätt vatten, smulade buljongtärninar, tomatpuré, vin och smulad timjan. Låt allt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter, tillsätt grädde och låt koka upp.
Smaksätt med salt och lite cayennepeppar.
Servera med bröd och färsk timjan.
Fredag
MUSTIG KÖTTFÄRSSÅS MED SPAGETTI (eget recept)
Ingredienser
700-800 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning eller 3 msk köttfond
1 förpackning (370 g) krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk oregano
salt
nymald svartpeppar
Gör så här
Bryn köttfärs i stekpanna, finfödela under tiden färsen.. Finhacka löken och låt den bryna med. Pressa i vitlök.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljong eller fond, låt koka i 5 minuter.
Tillsätt hackad oregano, låt koka ytterligare någon minut.
Smaka av med salt och peppar.
Serveras med pasta (gärna fullkorn) samt en tomat- och löksallad.
Lördag
ENTRECOTE MED POTATISGRATÄNG (eget recept)
Ingredienser
4 skivor entrecote á 150 g
salt
nymalen svartpeppar
Potatisgratäng
8 medelstora potatisar
2 klyftor vitlök
1 tsk salt
3 dl mjölk
2 msk smör
1 krm vitpeppar
1 dl lagrad ost
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis, lägg dem i smord ugnsfast form. Salta och peppra potatisen, pressa ner vitlök i grädden och häll över potatisen. Tillaga i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Stek biffarna 3-4 minuter per sida i smör i stekpanna. Salta och peppra.
Servera köttet med potatisgratäng och sallad.
Söndag
HETA CHILIRÄKOR (Recept från Elle Mat&Vin)
Ingredienser
300 g torkade gula shinudlar eller andra vetemjölsnudlar
4 msk olivolja + extra till servering
12 stora vitlökar, pressade eller finhackade
2 msk färsk riven ingefära
6 medelstarka röda chilifrukter, urkärnade och hackade
600 g råa tigerräkor, skalade
2 dl kokande vatten
2 msk nypressad limesaft
4 salladslökar, strimlade på längden
Sås
4 dl kokande vatten
10 msk ketchup
4 msk japansk soja
2 msk farinsocker
4 tsk majsmjöl
Gör så här
Koka nudlar. Skölj genast under kallt rinnande vatten för att skölja bort stärkelsen och behålla dem spänstiga. Ställ åt sidan. Blanda ingredienserna till såsen, ställ åt sidan. Hetta upp woken över hög värme och häll i olivoljan. Tillsätt vitlök, ingefära och chili och stek i några sekunder. Tillsätt räkorna och fräs dem tills de börjar bli rosa. Rör ner såsen, låt koka i knappt 1 minut och tillsätt 2 dl kokande vatten, limesaft och salladslök. Fräscha upp nudlarna i kokande vatten, droppa lite olivolja över och fördela i 4 skålar. Häll över räkor och sås och servera genast.
laxspetten lät verkligen toppengoda! Försöker äta mer fisk nu, minst en gång i veckan har jag sagt, än sålänge lyckas jag hålla mig till det iaf :)
Vet du? Du räddade just min vecka med de här veckomenyerna. Nu har jag plockat ihop en veckomeny till familjen (tog lite här och lite där). Det ska bli kul att prova nya recept.