Veckomeny v.13

Planera veckans middagar och få mer tid över till annat. Här är förslag på veckomeny med recept. Alla recept är beräknade för 4 personer.

Måndag


FISKGRYTA MED TAHINI (recept från COOP)

Ingredienser
600 g fisk (hoki eller torsk)
salt
1½ tsk gurkmeja
2 stora skivade gula lökar
smör
3/4 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
1½ dl fiskbuljong
2-3 msk tahini (sesamfröpasta)
1½ msk sesamfrö

Gör så här
Skär fisken i portionsbitar, blanda med salt och gurkmeja, låt dra 25-30 minuter.
Stek lök i smör med spiskummnin tills den mjuknat.
Häll i kokosmjölk och buljong och smatsätt med tahini.
Låt koka upp och lägg i fisken, koka till fisken är genomkokt, ca 10 minuter.
Strö på sesamfrön.

Servera med ris och kokt brockoli.


Tisdag

PASTA MED TONFISKSÅS (eget recept)

Ingredienser
2 burkar tonfisk i olja
1 stor gul lök
1 förpackning krossade tomater (370 g)
3-4 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak

Gör så här
Häll av oljan från tonfisken. Finhacka löken. Fräs tonfisk och lök i lite smör  i stekpanna tills löken är mjuk. Pressa ner vitlök i stekpannan Tillsätt krossade tomater, creme fraiche och tomatpuré och låt småputtra 5 minuter. Salta och peppra.

Serveras med pasta (gärna fullkorn) och sallad.

Onsdag

SOPPA OCH MATIGA VÅFFLOR (recept från vafflor.se)

2 förpackningar Kelda soppa

Ingredienser

2,5 dl siktat Dinkelmjöl

1,25 tsk bakpulver

3 dl mjölk

60 g smör

2 ägg


Gör så här

Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen. Häll det över mjölblandningen. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och klicka ner i smeten. Grädda.


Värm soppan och servera.  Våfflorna äts som efterätt med sylt och grädde

Torsdag

ROTFRUKTSGRATÄNG (recept från Arla)

Ingredienser
750 g mjölig potatis
1 palsternacka
1 stor morot eller 6 små
1 purjolök
2 dl Arla Köket riven ost mager
1 tsk timjan
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1/2 tsk peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skala potatis, palsternacka och morot. Skiva potatis, palsternacka och ev morot. Strimla purjolöken. Blanda alla grönsaker, ost och timjan i en ugnssäker form. Blanda mjölk, grädde, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 45 min. Servera med kassler eller rökt kalkonkött.

Fredag

MAROCKANSKA KYCKLINGSPETT (recept från Elle Mat & Vin)

Marinad
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm vardera kanel, kardemumma och spiskummin
1 hackad chili
2 vitlöksklyftor

4 kycklingfiléer

Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela kycklingen i cirka 3-5 cm stora kuber, lägg i marinad och låt marinera i kyl i 1-3 timmar.
Sätt ugnen på 225º. Trä kycklingen på blötlagda träspett och grilla i ugnen i cirka 10 minuter.

Servera med ris och sallad.

Lördag

MIRINGLASERAD LAX (recept från Elle Mat & Vin)


Ingredienser
4 msk mirin (sött japanskt risvin)
½ dl (50 g) ljusbrunt råströsocker
4 msk sojasås
4 bitar à 125 g laxfilé
2 msk risvinäger
1-2 salladslökar (halverade och strimlade)

Gör så här
Blanda mirin, socker och sojasås. Låt lax marinera i 3 minuter på ena sidan och 2 minuter på andra sidan. Stek laxfiléerna i en torr, het panna i 2 minuter. Vänd dem sedan. Lägg upp på ett serveringsfat. Häll risvinäger i pannan och låt bli genomvarm. Häll såsen över laxen och garnera med salladslökar. Servera med ris.

Söndag

ÄDELOSTBIFF (recept från Arla)

Ingredienser
400 g benfritt nötkött, tex rostbiff
1 gul lök
smör
100 g Kvibille ädel
2 dl Arla köket lätt creme fraiche
½ dl vatten
100 g frysta haricots verts
salt, peppar

Gör så här
Skär köttet i strimlor. Skala och klyfta löken. Stek köttet och löken i smör i en stor stekpanna. Smula över osten. Rör ner creme fraiche, vatten och bönor, låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med klyftpotatis och sallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0