Veckomeny v.13
Måndag
FISKGRYTA MED TAHINI (recept från COOP)
Ingredienser
600 g fisk (hoki eller torsk)
salt
1½ tsk gurkmeja
2 stora skivade gula lökar
smör
3/4 tsk spiskummin
1 burk kokosmjölk
1½ dl fiskbuljong
2-3 msk tahini (sesamfröpasta)
1½ msk sesamfrö
Gör så här
Skär fisken i portionsbitar, blanda med salt och gurkmeja, låt dra 25-30 minuter.
Stek lök i smör med spiskummnin tills den mjuknat.
Häll i kokosmjölk och buljong och smatsätt med tahini.
Låt koka upp och lägg i fisken, koka till fisken är genomkokt, ca 10 minuter.
Strö på sesamfrön.
Servera med ris och kokt brockoli.
Tisdag
PASTA MED TONFISKSÅS (eget recept)
Ingredienser
2 burkar tonfisk i olja
1 stor gul lök
1 förpackning krossade tomater (370 g)
3-4 msk tomatpure
2 dl creme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
Gör så här
Häll av oljan från tonfisken. Finhacka löken. Fräs tonfisk och lök i lite smör i stekpanna tills löken är mjuk. Pressa ner vitlök i stekpannan Tillsätt krossade tomater, creme fraiche och tomatpuré och låt småputtra 5 minuter. Salta och peppra.
Serveras med pasta (gärna fullkorn) och sallad.
Onsdag
SOPPA OCH MATIGA VÅFFLOR (recept från vafflor.se)
2 förpackningar Kelda soppa
Ingredienser
2,5 dl siktat Dinkelmjöl
1,25 tsk bakpulver
3 dl mjölk
60 g smör
2 ägg
Gör så här
Blanda ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen. Häll det över mjölblandningen. Rör ner äggulorna i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och klicka ner i smeten. Grädda.
Värm soppan och servera. Våfflorna äts som efterätt med sylt och grädde
Torsdag
ROTFRUKTSGRATÄNG (recept från Arla)
Ingredienser
750 g mjölig potatis
1 palsternacka
1 stor morot eller 6 små
1 purjolök
2 dl Arla Köket riven ost mager
1 tsk timjan
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala potatis, palsternacka och morot. Skiva potatis, palsternacka och ev morot. Strimla purjolöken. Blanda alla grönsaker, ost och timjan i en ugnssäker form. Blanda mjölk, grädde, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 45 min. Servera med kassler eller rökt kalkonkött.Fredag
MAROCKANSKA KYCKLINGSPETT (recept från Elle Mat & Vin)
Marinad
2 dl matyoghurt
1 tsk salt
1 krm vardera kanel, kardemumma och spiskummin
1 hackad chili
2 vitlöksklyftor
4 kycklingfiléer
Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela kycklingen i cirka 3-5 cm stora kuber, lägg i marinad och låt marinera i kyl i 1-3 timmar.
Sätt ugnen på 225º. Trä kycklingen på blötlagda träspett och grilla i ugnen i cirka 10 minuter.
Servera med ris och sallad.
Lördag
MIRINGLASERAD LAX (recept från Elle Mat & Vin)
Ingredienser
4 msk mirin (sött japanskt risvin)
½ dl (50 g) ljusbrunt råströsocker
4 msk sojasås
4 bitar à 125 g laxfilé
2 msk risvinäger
1-2 salladslökar (halverade och strimlade)
Gör så här
Blanda mirin, socker och sojasås. Låt lax marinera i 3 minuter på ena sidan och 2 minuter på andra sidan. Stek laxfiléerna i en torr, het panna i 2 minuter. Vänd dem sedan. Lägg upp på ett serveringsfat. Häll risvinäger i pannan och låt bli genomvarm. Häll såsen över laxen och garnera med salladslökar. Servera med ris.
Söndag
ÄDELOSTBIFF (recept från Arla)
Ingredienser
400 g benfritt nötkött, tex rostbiff
1 gul lök
smör
100 g Kvibille ädel
2 dl Arla köket lätt creme fraiche
½ dl vatten
100 g frysta haricots verts
salt, peppar
Gör så här
Skär köttet i strimlor. Skala och klyfta löken. Stek köttet och löken i smör i en stor stekpanna. Smula över osten. Rör ner creme fraiche, vatten och bönor, låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Servera med klyftpotatis och sallad.