Veckomeny v.12
Måndag
TORTELLINI MED RUCCOLA OCH RICOTTAOST I ÄDELOSTSÅS
Ingredienser
2 paket fullkornstortellini
150 g ädelost
2 dl matlagningsgrädde
lite smör
Gör så här
Koka tortellini enligt anvisning. Häll av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen.
Smält smör i kastrull och smula ner osten. Låt smälta. Tillsätt grädden, koka upp och smaka med salt och peppar. Tillsätt 1 msk idealmjöl för att få en tjockare sås.
Blanda ner såsen i pastan. Servera med sallad.
Tisdag
MAKARONIPUDDING (eget recept)
Ingredienser
4 dl makaroner
1 1/2 - 2 paket bacon
1 stor gul lök
2 ägg
3 dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
malen muskotnöt
riven ost
Gör så här
Koka makaronerna halva koktiden. Strimla bacon och fräs i stekpanna. Finhacka lök och lägg i stekpannan, fräs den mjuk tillsammans med bacon.
Blanda ner bacon- och lökhacket i makaronerna, lägg i ugnsfast form
Äggstanning
Knäck äggen i en kopp ett i taget, häll upp i en bunke, tillsätt mjölk och vispa. Salta, peppra och krydda med muskotnöt.. Häll äggstanningen över makaronerna. Strö över riven ost
Grädda i 200° i 30 minuter
Servera med rårivna morötter, skirat smör och lingonsylt (gärna rårörd)
Onsdag
ÖRTDOFTANDE TORSK (recept från recept.nu)
Ingredienser
12 dl salladskål, strimlad
400 g morötter, grovt rivna
600 g torsk
2 klyftor vitlök
2 tsk dragon, smulad
2 tsk basilika, smulad
1 tärning fiskbuljong
2 dl vatten
citron
persilja
salt och peppar
Gör så här
Lägg salladskål och morötter i botten av en låg gryta. Dela vitlöken och lägg i den.
Krydda fisken och lägg den över grönsakerna. Strö på örtkryddorna.
Koka upp smulad buljong med vatten och häll över fisken. Sjud sakta under lock tills fisken är vit. Garnera med citron och hackad persilja.
Servera med quinoa.
Torsdag
BONDOMELETT
Ingredienser
3-4 potatisar
2 pkt bacon
2 rödlökar
smör till stekning
6-7 ägg
salt och nymalen svartpeppar
persilja
Gör så här
Strimla bacon. Skala potatis och skär i kuber ca 1x1 cm, Skala och hacka lökarna. Fräs potatis, bacon och lök i lite smör i en medelvarm stekpanna. Potatisen ska bli mjuk utan att löken bränns.
Vispa samman äggen. Krydda försiktigt med salt och peppar. Häll äggsmeten i pannan. Rör långsamt och skaka pannan lätt så att äggsmeten rinner ner i botten på pannan. Sluta röra när smeten börjar stelna. Lägg en stor tallrik eller ett stort lock över stekpannan. Vänd snabbt så att omeletten hamnar på tallriken. Låt omeletten glida ner i stekpannan och stek en kort stund tills den är "fast" i botten. Strö över finhackad persilja och dela omeletten i tårtbitar.
Servera med grovt bröd.
Fredag
PORTUGISISK KYCKLING (recept från kokbok)
Ingredienser
600 g kycklingfiléer
2 tsk krossad svartpeppar
1 tsk oregano
salt
2 färska röda chili, finhackade
½ tsk malen chili
1-2 vitlöksklyftor, hackade
drygt ½ dl rödvinsvinäger
drygt ½ dl olivolja
Gör så här
Blanda salt, peppar, oregano, chili, vitlök, vinäger och olja. Gnid in kcyklingfiléerna med ca 3/4 av blandningen.
Stek kycklingen i grill- eller stekpanna tills den fått färg och är genomstekt.
Häll resten av kryddblandningen över kycklingen innan servering.
Servera med ris och grönsaker.
Lördag
HELSTEKT OXFILÉ MED GRÖNPEPPARSÅS (eget recept)
Oxfilé
700 g oxfilé
Gör så här
Sätt ugnen på 150º. Putsa oxfilén och bryn den runt om i en stekpanna. Salta och peppra. Stek oxfilén i ugn medium med innertemperaturen ca 58º. Låt filén vila i folie ca 10 minuter.
Grönpepparsås
1½ msk smör
2 msk finhackad gul lök
1½ msk mjöl
1 msk grönpeppar
1 dl buljong
1½ dl matlagningsgrädde
lite soja
salt
Gör så här
Smält smör i en kastrull. Tillsätt lök och låt den mjukna utan att få färg. Häll i mjöl och rör om. Tillsätt buljing och grädde och låt sjuda till såsen tjocknar. Häll i soja och grönpeppar och låt sjuda upp. Smaka av med salt.
Servera med klyftpotatis och haricot verts.
Söndag
GI-PIZZA (recept från Love for food)
GI Viktkolls tomatsås:
1 st förpackning krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 krm malen svartpeppar
salt och malen vitpeppar
1 st vitlöksklyfta
Deg:
3 dl vatten
0.5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 krm torkad oregano eller basilika
Fyllning:
150 g kycklingfile i bitar
Tomatssås
Riven mozzarella
Riven parmesan
Chili
Pinjenötter
Rucola
Gör degen: Blanda samman mjöl och salt.
Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
Blanda ner mjölet, lite i taget.
Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg.
Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
Värm ugnen till 250-275°.
Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda den med tomatpuré, salt och svartpeppar.
Låt tomatsåsen sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Pressa då ner vitlöken och rör om.
Förbered fyllningen: Ansa och skiva kycklingen, skär chilien i små bitar, tomaterna, och riv osten.
Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt.
Bre på tomatsås och lägg på tomatskivorna. Strö över osten, kyckling, chili och pinjenötter.
Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg.
Strö över ruccola och eventuellt torkad oregano före servering.