Grönpepparsås
Denna fanns hos Tre tjejer i köket
Recept för två personer
1-1 1/2 msk grönpeppar
1 schalottenlök
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde (valfri fetthalt)
ett par droppar coloritsoja
Gör så här:
Finhacka löken och mortla grönpepparn grovt (alt. använd en pepparkvarn). Fräs i smör och tillsätt sedan mjölet. Häll i buljongen lite i taget under vispning. Låt koka. Tillsätt grädden och sojan.
Här en variant med konjak som hittade jag hos ICA.se
Recept för 4 personer
½ gul lök
1 msk smör
1 tsk vetemjöl
½ dl rött vin
2 msk kalvfond
2 dl crème fraiche
2 msk konjak
1 msk grönpeppar
Gör så här
Finhacka löken. Fräs den på svag värme i smöret tills den blivit genomskinlig. Pudra över mjölet. Rör om och fräs en stund till.
Häll på vin och kalvfond. Koka upp under omrörning. Tillsätt crème fraiche och sjud/koka på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt konjak och grönpeppar. Varmhåll på svag värme med lock på tills resten är klart.
Wienernougat
Wienernougat, cirka 60 stycken
Ingredienser
100 gram flagad mandel
250 gram nougat
125 gram mörk choklad
Gör så här
Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt svalna. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med nougaten i vattenbad. När blandningen smält helt, rör om ordentligt och rör försiktigt ner den rostade mandeln.
Häll smeten i formen och låt stå i minst 3 timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, cirka 1,5x3 cm. Förvara i kylskåp.
Tips
Gör egen nougat - det blir så mycket godare.
Egen nougat, 250 gram
Ingredienser
62,5 gram hasselnötter
62,5 gram florsocker
125 gram mjölkchoklad
Gör så här
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Akta så att de inte bränns. Låt svalna. Gnugga nötterna i en handduk tills skalet llossnar.
Mal nötterna i en mandelkvarn eller mixa dem fint. Blanda ner florsocker. Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något och blanda sedan med nötmixen.
Fler goda recept hittar ni hos Julegott
Nyårsmenyn
Förrätter
Gratinerad hummer
Grillade havskräftor
Jordärtskockssoppa med chiliräkor
Varmrätter
Citronmarinerad lax
Helstekt oxfilé med gorgonzola
Oxfilé med choronsås
Efterrätter/bakverk
Vit chokladtårta
Champagnesorbet med melon och hallon
Varm chokladmousse med punschgrädde och hallon
Marängbakad frukt med glass
Gott Nytt År!
Vit chokladtårta
Detta fantastiska recept på vit chokladtårta kommer från Arla. Vad kan väl passa bättre än en vit avlutning på året?
Ingredienser
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl
Glasyr
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
Garnering
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen.
Glasyr
Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smält. Låt glasyren stelna något ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.
Gratinerad hummer
Recept för 4 personer
Ingredienser
2 humrar
ca 75 g färska champinjoner
1 msk vetemjöl
1½ dl grädde
1 knippe dill, hackad
½ citron
salt
cayennepeppar
riven ost
1 msk smör
Gör så här
Dela humrarna och tag ut köttet och finfördela det. Spara skalen (de ska vara hela).
Skölj och skiva champinjonerna, fräs i smör i kastrull.
Strö över vetemjöl och tillsätt grädden, låt tjockna under omrörning.
Tag av kastrullen från värmen, rör ned dill och hummerkött.
Smaka av med salt, cayennepeppar och citronsaft.
Fyll hummerskalen med stuvningen, strö över riven ost och gratinera i 225° i 10-15 minuter.
Servera med rostade brödsnittar och champagne, skål!
Valnötskola
Bilder kommer när kolan har skurits upp.
Valnötskola, cirka
Ingredienser
100 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
160 gram (knappt 2 dl) råsocker
1 dl sirap
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
150 gram valnötter
Gör så här
Hacka choklad och nötter var för sig. Smält smör tillsammans med grädde i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, salt och vaniljsocker. Låt koka upp och tillsätt choklad. Koka cirka 20 minuter till dess att smeten klarar kulprov. Rör ner nötter och bred ut i en form.
Julgröten
Hos oss serveras julgröten enligt gamla traditioner. Vi strör förstås på kanel och socker men istället för att hälla på mjölk gör vi ett litet hål i mitten där vi lägger en klick smör som får smälta (ett s.k smöröga). Sedan doppar vi gröten i smöret. Det är jättegott!
Jag kokar dessutom gröten på gammaldags mjölk (som är fetare än den röda mjölken) samt låter en kanelstång koka med.
Recept för 6 personer
Ingredienser
2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1/2 tsk salt
ca 10 dl mjölk (gammeldags)
2 kanelstänger
Gör så här
Mät upp ris, vatten och salt i kastrull och koka upp.
Rör om, låt koka försiktigt under lock ca 10 minuter
Tillsätt mjölken och kanelstänger.
Rör om och koka upp, koka sedan på svag värme under lock i 45-50 minuter (rör ej om).