Lax med havtornssmörsås till nyår
En festlig laxrätt som passar utmärkt till nyår. Receptet kommer från Allt om Mat.
Recept för 4 personer
Ingredienser
800 g laxfilé
1½ tsk salt
nymalen svartpeppar
4-6 purjolöksblad
1½ msk smör
Havtornssmörsås
1 challotenlök
1 dl havtornsjuice
2 msk vitvinsvinäger
5 msk vatten
1 tsk strösocker
2 äggulor
150 g smör
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Sparrispotatis
1 kg potatis
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
Rivet skal från 1 citron
1 msk nypressad citronsaft
1 mks olivolja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skär laxfilén i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop filéerna med den smala biten inåt.
Koka purjolöksbladen hela i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten. Linda ett blad runt varje laxrulle och fäst ihop med en tandpetare.
Bryn laxrullarna i smöret ca 1 minut per sida. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen 8-10 min.
Sås
Skala och finhacka löken. Koka en reduktion av lök, havtornsjuice, vinäger, vatten och socker. Mixa blandningen i en matbedare tillsammans med äggulorna. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget. Smaka av med salt, och peppar.
Potatis
Koka sparrispotatisen i lättsaltat vatten. Låt rinna av och slunga den i örter, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar.