Saffransbullar med mandelmassa
Saffransbullar med mandelmassa, cirka 40 stycken
Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
125 gram skållad, mald mandel
60 gram råsocker
Pensling och garnering
Uppvispat ägg
Pärlsocker
Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av mjölken. Smält smöret i kastrull, häll på resten av mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Tillsätt saffran. Häll degspadet över jästen och rör ner socker, ca 1 l av mjölet. ägg och mandel. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.
Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen ur bunken och knåda den smidig.
Sätt ugnen på 225°. Blanda smör, mald mandel och socker. Kavla ut degen (dela gärna i två delar). Bred smörblandningen över degen, rulla ihop till en rulle och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på varma plåtar. Låt jäsa cirka 20 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Skurna pepparkakor
Pepparkaksbaket är en av höjdpunkterna i december - tänk doften av kanel och nejlikor!
Här ett enkelt recept som kan fixas en vardagskväll vid behov. Degen görs dagen innan så att den hinner stå kallt.
Recept för ca 75 kakor
Ingredienser
125 g smör
1/2 dl sirap
1 dl strösocker
1/2 msk kanel
1/4 tsk nejlikor
3/4 tsk bikarbonat
1 msk ljummet vatten
knappt 1 dl malen sötmandel
drygt 4 dl vetemjöl
Gör så här
Värm smör, sirap, socker och kryddor fingervarmt i kastrull, låt svalna
Rör ut bikarbonat i 1 msk ljummet vatten och tillsätt
Blanda ner mandeln och hälften av mjölet
Häll resten av mjölet på bakbordet, stjälp upp smeten i mjölet och arbeta samman degen.
Forma till ca 25 cm lång längd, lägg kallt över natten
Skär längden i lövtunna skivor och lägg på bakplåtspapperklädda plåtar
Grädda i ca 3 minuter i 225°
Isländsk sirapskaka
Kakan
250 g socker
250 g smör
3 ägg
500 g sirap
750 g mjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
2-3 dl gräddfil
Smörkräm
200 g smör
200 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Smöra och bröa en normalstor långpanna. Sätt ugnen på 150º
Rör smör och socker poröst
Knäck äggen i en kopp och tillsätt ett i taget, rör till en jämn smet
Tillsätt sirap
Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och mald nejlika, rör ner i smeten
Tillsätt gräddfil och rör till en jämn smet
Häll smeten i långpannan och grädda i 45 minuter
Känn med sticka när den är klar - kakan ska vara torr
Låt kakan kallna i långpannan
Gör under tiden smörkrämen
Rör smör och florsocker till en jämn kräm, smaka av med vaniljsocker
Halvera kakan på bredden och fördela smörkrämen jämnt över den undre delen och lägg på överdelen
Skär upp kakan i lagom stora delar som räcker till eftermiddagskaffet. Kakan går bra att frysa
Tips:
Istället för att smöra och bröa formen kan man klä den med bakplåtspapper
Krämig vitlökssill
Ingredienser
4 filéer 5-minuterssill (klar för inläggning)
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk fransk ljus senap
2 vitlöksklyftor
2-3 msk finskuren gräslök
2 msk röd stenbitsrom
nymalen vitpeppar
Gör så här
Häll bort spadet från sillen, skär i 1 cm breda skivor.
Rör samman creme fraiche, majonnäs och senap.
Pressa i vitlök.
Tillsätt finskuren gräslök och stenbitsrom.
Smaksätt med nymalen vitpeppar.
Blanda ner sillbitarna.
Kan serveras direkt eller stå och dra över natten för mer smak.
Peppar- och ingefärsglacerade revbensspjäll
Härligt kryddiga revbensspjäll som först kokas i lättsaltat vatten med lagerblad. Utan jämförelse de bästa spjäll jag ätit. De kan förberedas dagen innan.
Recept för 4 personer
Ingredienser
2½ kg tjocka revbensspjäll
6 lagerblad
1½ msk rosépeppar (hela korn)
1½ msk grönpeppar (hela korn)
1½ msk svartpeppar (hela korn)
1½ msk kryddpeppar (hela korn)
3-4 cm färsk ingefära
2 dl honung
Gör så här
Lägg spjällen i en kastrull, täck med lättsaltat vatten.
Lägg i lagerblad och låt koka under lock, skumma väl.
Spjällen är klara när köttet nästan släpper från benen, ca 1½-2 timmar (de kan kokas dagen innan).
Låt spjällen svalna i lagen. Spara lagen.
Sätt ugnen på 225°.
Krossa pepparkornen grovt i en mortel, låt koka några minuter i 1 l vatten. Sila sedan bort vattnet och låt kornen rinna av på hushållspapper.
Skala och finstrimla ingefäran. Blanda med pepparkross och honung.
Lägg spjällen i en ugnssäker form med köttsidan uppåt, pensla på lagen från koket.
Stek i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Klicka över glaseringen och stek tills spjällen har fått fin färg, ös några gånger under tiden.
Skär upp i mindre bitar och salta lite på snittytorna.
Servera med potatis, brysselkål., sky eller brunsås och gelé.
Blogg om julens goda ...
Besök Julegott!
Mjuk pepparkaka
Ingredienser
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk mald nejlika
1 ½ dl fast lingonsylt
1 ½ dl gräddfil
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här
Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret, kryddor, lingonsylt och gräddfil.
Tillsätt sist mjölet blandat med bikarbonat, lite åt gången för att undvika klumpar.
Smörj och bröa formen.
Grädda i 175° i cirka 1 timme, prova med baksticka om kakan är torr.
Äts med kall mjölk, kaffe eller te.
Lussebullar
Nu är det snart dags att baka årets lussebullar. Här följer ett recept som jag har använt i många år och som ger mycket saftiga och goda lussebullar - jag tror att det är den hackade mandeln som är hemigheten. Hela familjen, släkt och vänner älskar dessa bullar.
Ca 40 bullar
Ingredienser
0,5 g saffran
1/2 tsk salt
50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
2 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl skållad, hackad mandel
Pensling och garnering
ägg, russin
Gör så här
Stöt saffran med saltet.
Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av mjölken.
Smält smöret i kastrull, häll på resten av mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º.
Tillsätt saffran.
Häll degspadet över jästen och rör ner socker, ca 1 l av mjölet. ägg och mandel.
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.
Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela upp degen och baka ut till lussekatter, flätor, kransar och andra julbröd.
Lägg på smorda eller klädda plåtar och låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
Pensla med ägg och garnera med russin.
Grädda i ugn: lussekatter och bullar 5-6 minuter, flätor och kransar 20-25 minuter.
Ugnsvärme: 200 º för kransar och flätor, 250º för bullar och lussekatter.
Tips: här finns fler förslag på former för lussebullarna.
Mustig köttfärssås
Recept för 4 personer
Ingredienser
700-800 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning eller 3 msk köttfond
1 förpackning (370 g) krossade tomater
3-4 msk tomatpuré
1 msk hackad färsk oregano
salt
nymald svartpeppar
Gör så här
Bryn köttfärs i stekpanna, finfödela under tiden färsen.. Finhacka löken och låt den bryna med. Pressa i vitlök.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och buljong eller fond, låt koka i 5 minuter.
Tillsätt hackad oregano, låt koka ytterligare någon minut.
Smaka av med salt och peppar.
Serveras med pasta (gärna fullkorn) samt en tomat- och löksallad.
Pannkakor
Ingredienser
3 ägg
2.5 dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk smält smör
Gör så här
Blanda mjöl, salt och bakpulver.
Rör i mjölken, lite i taget för att undvika klumpar.
Knäck ägg i en kopp, vispa in i smeten ett i taget.
Tillsätt det smälta smöret.
Smält lite smör en medelstor stekpanna, stek tunna pannkakor på medelhög värme.
Servera pannkakorna nygräddade med sylt och grädde
Kyckling med soltorkade tomater
Här kommer recept på en av familjens absoluta favoriträtter. Vitlöksfräst kyckling och soltorkade tomater i krämig sås som serveras med pasta, kryddas med nymalen svartpeppar och dekoreras med flagor av parmesanost. I fredags garnerades rätten med babyspenat och balsamicokräm.
Ingredienser, 4 personer
600 gram kyckling
1 burk soltorkade tomater (gärna Ridderheims)
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
salt och nymalen svartpeppar
till servering
parmesanost
babyspenat
balsamicokräm
Gör så här
Strimla och stek kyckling i stekpanna. Lägg över en wokpanna. Fräs riven vitlök med strimlade soltorkade tomater och lägg över i wokpannan. Tillsätt crème fraiche, koka upp och låt koka på svag värme tills kyckling är klar. Späd eventuellt med lite vatten. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Servera med nykokt pasta och garnera med parmesanost, några spenatblad och balsamicokräm.
Tips, låt pepparkvarnen och flingsaltet stå på matbordet!
Vår godaste kladdkaka
Igår gjorde vi en underbar kladdkaka som vi åtnjöt med vispad grädde till kaffet efter maten. Finns det något bättre sätt att spendera en lördagskväll?
Ingredienser
100 gram smör
200 gram (ca 2 ¼ dl) råsocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl (60 gram)
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör om väl. Tag från värmen och tillsätt ett ägg i taget. Rör om försiktigt men noggrannt. Tillsätt därefter mjöl och blanda väl. Häll smeten i en rund form med avtagbar kant, cirka 16 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 11-12 minuter.