Isländsk sirapskaka

En jättegod kaka som min mamma brukar göra och som passar alldeles utmärkt till jul. Den har ett isländskt ursprung och lite smak av mjuk pepparkaka.

Kakan
250 g socker
250 g smör
3 ägg
500 g sirap
750 g mjöl
3 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk mald nejlika
2-3 dl gräddfil

Smörkräm
200 g smör
200 g florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smöra och bröa en normalstor långpanna. Sätt ugnen på 150º
Rör smör och socker poröst
Knäck äggen i en kopp och tillsätt ett i taget, rör till en jämn smet
Tillsätt sirap
Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och mald nejlika, rör ner i smeten
Tillsätt gräddfil och rör till en jämn smet
Häll smeten i långpannan och grädda i 45 minuter
Känn med sticka när den är klar - kakan ska vara torr
Låt kakan kallna i långpannan

Gör under tiden smörkrämen
Rör smör och florsocker till en jämn kräm, smaka av med vaniljsocker

Halvera kakan på bredden och fördela smörkrämen jämnt över den undre delen och lägg på överdelen
Skär upp kakan i lagom stora delar som räcker till eftermiddagskaffet. Kakan går bra att frysa

Tips:
Istället för att smöra och bröa formen kan man klä den med bakplåtspapper


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0