Saffransbullar med mandelmassa

Vi äter massor av lussebullar innan jul och brukar får baka i flera omgångar. Naturligtvis bakar vi de tradionella bullarna men vi vi gör även dessa fantastiska bakverk med hemgjord mandelmassa, de är verkligen en hit och måste provas!


Saffransbullar med mandelmassa, cirka 40 stycken

Ingredienser
½ gram saffran
½ tsk salt
50 gram jäst
5 dl mjölk
200 gram smör
1 ¼ dl råsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
200 gram rumsvarmt smör
125 gram skållad, mald mandel
60 gram råsocker

Pensling och garnering
Uppvispat ägg
Pärlsocker

Gör så här
Stöt saffran med saltet. Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av mjölken. Smält smöret i kastrull, häll på resten av mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º. Tillsätt saffran. Häll degspadet över jästen och rör ner socker, ca 1 l av mjölet. ägg och mandel. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.
Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Ta upp degen ur bunken och knåda den smidig.
Sätt ugnen på 225°. Blanda smör, mald mandel och socker. Kavla ut degen (dela gärna i två delar). Bred smörblandningen över degen, rulla ihop till en rulle och skär i cirka 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på varma plåtar. Låt jäsa cirka 20 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0