Hemgjord tacosås
Tacosås, 1 sats
1 burk (380 gram) krossade tomater
1 liten gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk havssalt
2 krm chilipulver
svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 krm cayennepeppar
Gör så här
Fräs lök och chili i olja i ett par minuter. Tillsätt chilipulver, låt fräsa ytterligare en minut. Salta och tillsätt vitvinsvinäger. Rör om. Häll på de krossade tomaterna. Koka upp och låt sedan sjuda tills såsen tjocknat. Mixa salsan en aning (inte alltför slät!) och krydda med svartpeppar, vitlökspulver och cayennepeppar.
Kyckling med söt sojasås
Ikväll slängde vi ihop en kycklingwok med rikligt med grönsaker och sötad sojasås. Tilll det rostade vi cashewnötter i ugn, de får så god smak om man torrostar dem!
Ingredienser, 3 portioner
knappt 600 gram kycklingfilé, strimlad
2 stora morötter, skivade
1 röd paprika, grovt hackad
1 grön paprika, grovt hackad
1 gul lök, grovt skuren
1 paket salladslök, skuren
2 vitlöksklyftor, finskurna
1 burk vattenkastanjer i skivor
¾ dl japansk soja
½ dl råsocker
½ dl vatten
Gör så här
Stek kyckling i olja tills den är genomstekt och fått fin färg. Lägg upp på ett fat. Om det blir torrt i stekpannan kan man tillsätta 1-2 msk vatten, istället för mer olja. Woka morötter, paprika och gul lök i omgångar så att de behåller sin krispighet. Lägg åt sidan. Koka upp soja, vatten och socker i pannan. Rör ner kyckling och grönsaker tillsammans med vattenkastanjer. Låt koka någon minut. Tillsätt salladslök och cashewnötter. Tag av från värmen. Servera med ris.
Avnjutes bäst med pinnar.
Rabarberpaj
Ingredienser
Deg
150 gram smör
3 dl (180 gram) vetemjöl
2-3 msk socker
Fyllning
2 stora rabarberstjälkar
ett par msk socker
100 gram smör
200 gram mandelmassa, riven
1 ½ dl socker
4 ägg
2-3 msk limesaft
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till degen, tryck ut i en rund pajform och grädda i 10 minuter i 175°. Skär rabarber i små bitar och lägg i en skål tillsammans med socker. Rör om och låt stå.
Smält smör. Tillsätt mandelmassa, socker, ägg och limesaft och låt sjuda tills den tjocknat. Sprid ut rabarbern i pajskalet. Häll över mandelmasseblandningen så att rabarbern täcks. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter i 175°. Vi serverar här med glass, förmodligen den bäst passande accessoaren.

Härliga rabarber


Bouillabaisse
Ingredienser, 4 personer
3-4 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 krm gurkmeja
2 krm timjan
2 krm paprikapulver
400 gr vit fisk (t.ex. torsk)
250 gr laxfilé
7,5 dl fiskbuljong
400 gr krossade tomater
2-3 lagerblad
1 kruka persilja
Gör så här
Hacka och fräs lök och vitlök i olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare någon minut. Skär fisken och laxen i bitar och lägg i kastrullen. Häll på buljong och krossade tomater. Lägg i hälften av persiljan och lagerblad. Låt koka på svag värme under lock tills fisken är genomkokt, ca 10 minuter.
Strö över resten av persiljan och servera med aioli.

Bondomelett
Den här omeletten är riktigt matig, fylld med potatis, lök och tomat och toppad med ost.
Ingredienser, 2 portioner
4 ägg
8 msk vatten
8 färskpotatisar
1 stor gul lök
2 tomater
ost
salt peppar
Tillbehör
5 champinjoner
2 små klyftor vitlök, pressad
lite olja
lite vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
Gör så här
Koka potatisen, skiva och stek, eller råstek direkt. Tillsätt lök och låt mjukna. Tillsätt tomater, salta och peppra. Vispa ihop ägg och vatten med lite salt och peppar. Häll ner i stekpannan. Låt stelna på medelvärme. När den stelnat en aning, riv ost och strö över.
Skiva champinjonerna, lägg i en skål och pressa ner vitlöken. Vispa samman olja och vinäger, häll över champinjonerna och rör om. Salta och peppra.
Servera med en trevlig sallad.
Ugnsbakad lax
Ingredienser, 4 portioner
Lax
600 gram laxfilé
olivolja
havssalt
nymalen svartpeppar
Sås
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
1 msk ättika
2 tsk råsocker
nymalen svartpeppar och salt
Gurka
recept finns i detta inlägg
potatis
Gör så här
Börja med pressgurkan, vilken tar cirka 1,5 timme att bli färdig.
Skölj potatisen och låt torka på hushållspapper. Lägg i ugnsform, ringla över olja och salta med flingsalt och peppra. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter, 200°.
Häll olja i en ugnsform. Strö över salt och peppar. Lägg i laxen och salta och peppra ytterligare. Sätt in i ugnen, i 200-225°, när potatisen har varit inne halva tiden.
Skölj och hacka gräslöken, blanda med gräddfil och smaka av med ättika, socker, salt och peppar.

Servera laxen med potatis, sås, gurka och grönsallad.