Rabarberpaj
Om man är trött på den vanliga, men ack så otroligt goda, smulpajen kan man testa den här varianten, en sorts hybrid där vi korsat olika paj- och kakrecept. Botten består av smördeg men toppingen däremot är ett härligt hopkok av mandelmassa, smör och en skvätt lime. Den blir aningen knaprig också. Under täcket kan man egentligen lägga nästan vad som helst (med vissa begränsningar); rabarber, som i detta fall, hallon och björnbär, äpplen eller blåbär, eller varför inte göra en härlig ananaspaj?
Ingredienser
Deg
150 gram smör
3 dl (180 gram) vetemjöl
2-3 msk socker
Fyllning
2 stora rabarberstjälkar
ett par msk socker
100 gram smör
200 gram mandelmassa, riven
1 ½ dl socker
4 ägg
2-3 msk limesaft
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till degen, tryck ut i en rund pajform och grädda i 10 minuter i 175°. Skär rabarber i små bitar och lägg i en skål tillsammans med socker. Rör om och låt stå.
Smält smör. Tillsätt mandelmassa, socker, ägg och limesaft och låt sjuda tills den tjocknat. Sprid ut rabarbern i pajskalet. Häll över mandelmasseblandningen så att rabarbern täcks. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter i 175°. Vi serverar här med glass, förmodligen den bäst passande accessoaren.

Härliga rabarber


Ingredienser
Deg
150 gram smör
3 dl (180 gram) vetemjöl
2-3 msk socker
Fyllning
2 stora rabarberstjälkar
ett par msk socker
100 gram smör
200 gram mandelmassa, riven
1 ½ dl socker
4 ägg
2-3 msk limesaft
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till degen, tryck ut i en rund pajform och grädda i 10 minuter i 175°. Skär rabarber i små bitar och lägg i en skål tillsammans med socker. Rör om och låt stå.
Smält smör. Tillsätt mandelmassa, socker, ägg och limesaft och låt sjuda tills den tjocknat. Sprid ut rabarbern i pajskalet. Häll över mandelmasseblandningen så att rabarbern täcks. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter i 175°. Vi serverar här med glass, förmodligen den bäst passande accessoaren.

Härliga rabarber


Kommentarer
Trackback