Spagetti med spenat och ricotta
Lättlagad pastarätt som känns lite lyxig. Recept från DN
Recept för 4 peroner
Ingredienser
400 g spagetti
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 påsar babyspenat (á 80 g)
1 dl russin
saft från 1 citron
½ dl rostade pinjenötter
125 g ricotta
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Koka spagettin. Skiva vitlöken tunt och fräs i oljan. Tillsätt spenat och russin och fräs under omrörning ca 2 minuter. Tag av grytan från värmen och tillsätt citronsaft och pinjenötter. Häll av vattnet från pastan när den kokat klart, spar ½ dl av vattnet. Blanda ner spenatfräset i pastan. Blanda i ricotta och kokvattnet. Smaksätt med salt och peppar.
Kycklingfilé med ädelost och valnötter
Recept för 4 personer
Ingredienser
4 kycklingfiléer
1 stor purjolök
5 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
1 kycklingbuljongtärning
200 g grönmögelost
2 dl hackade valnötter
Gör så här
Strima kycklingen och bryn i smör i stekpanna, lägg åt sidan. Skiva purjolök och bryn i smör. Häll i crème fraiche och vin, smula ner buljontärningen och låt koka upp. Smula i grönmögelost och hackade valönötter. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och låt sjuda under lock ca 10 minuter.
Servera med sallad.

Påsktårta
Ingredienser:
Tårtbottnar
3 ägg
3 dl socker
1 dl nykokt vatten
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Apelsinkrämen
3 ägg
1 dl socker
rivet skal från 1 apelsin
½ dl apelsinsaft
20 g smör
2 st färdiga marängbottnar
3 dl grädde
rostade mandelspån
Gör så här
Vispa ihop ägg och socker till tårtbottnarna. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i smeten. Tillsätt vattnet och rör ihop till en jämn smet.
Smörj en rund form med avtagbar kant. Strö antingen kokos eller ströbröd i formen. Vänd ner smeten i formen. Grädda i 180° i cirka 30 minuter. Gräddningstiden kan uppgå till 40 minuter - känn därför med sticka att kakan är torr. Låt kakan kallna i formen. Skär sedan i två, alternativt tre, bottnar.
Vispa ihop ägg och socker till apelsinkrämen i en kastrull. Tillsätt skal och saft från apelsin. Låt blandningen sjuda tills krämen har tjocknat. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör ihop och ställ sedan att kallna.
Vispa 3 dl grädde för fyllning och garnering. Om kakan har tre tårtbottnar, lägg en av dessa på ett serveringsfat. Har kakan endast två tårtbottnar ska marängbottnen ligga underst.
Varva sedan tårt- och marängbottner med grädde och apelsinkräm. Lägg en av tårtbottnarna överst. Bred på apelsinkräm. Bred grädde utmed sidorna. Strö över mandelspån över kakan.

Kycklingsallad med mathavre
Ingredienser:
Sallad:
2 dl mathavre
1 grillad kyckling
1 purjolök
1 paprika
2 tomater
1 förpackning bladspenat
Dressing:
2 dl matyoghurt
sambal oelek
Gör så här:
Koka upp mathavre i 4 dl vatten och lite salt. Låt koka 12 minuter.
Rensa kycklingen. Blanda kyckling och mathavre i en stor skål. Skär tomat och paprika i mindre bitar. Strimla purjolöken. Skölj och dela spenat i mindre bitar. Blanda ner grönsakerna i skålen.
Häll upp matyoghurt i en skål. Smaksätt med 1-2 tsk sambal oelek.


Påskbuffén
Äggrätter:
Äggröra
Ägghalvor med fyllning av bacon och äggula och med fyllning av créme fraiche, stenbitsrom och räkor.
Gubbröra
Kött, lax och fisk:
Hemgjorda köttbullar
Baconlindade prinskorvar
Krämig vitlökssill
Gravad lax - hemgjord
Varmrökt lax
Övrigt:
Janssons frestelse

Kokt potatis
Rödbetssallad - hemgjord

Inkokt lax med skarpsås och pressgurka
Klassisk rätt till långfredagen!
Recept på lax och skarpsås kommer från Allt om mat. Recept på pressgurka kommer från ICA.
Ingredienser:
1 st laxfilé av mittbiten, cirka 800 gr
Lag:
1 st medelstor morot
1 st gul lök
2,5 l vatten
½ dl rödvinsvinäger
3 tsk salt
5 st vitpepparkorn
6 st kryddnejlikor, hela
1 st lagerblad
8 st dillstjälkar
Skarpsås:
1 st rå äggula
1 st hårdkokt ägg, finkackat
1 msk söt svensk senap
2 dl olja
1 tsk socker
2 msk vitvinsvinäger, eller ättikssprit
salt och peppar
2 msk vispad vispgrädde
2 msk finhackad dill
Garnering:
kokta morotsbitar
kokt purjolök
1 st gelatinblad
1 dl fiskfond
dill
Pressgurka:
1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
Gör så här:
Lax:
Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär
den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen.
Låt koka 10 minuter. Skär laxen i 4 portionsbitar och
lägg dem i en vid gryta. Häll över lagen så den täcker
fisken. När det hela kokar upp igen, ta kastrullen
från spisen och låt laxen svalna i sin lag med lock
på. Låt gärna laxfiléerna ligga några timmar i lagen i
kyla.
Skarpsås:
Gör under tiden skarpsåsen. Lägg den råa äggulan och
det kokta ägget i en bunke tillsammans med senap. Det
är viktigt att ägget har samma temperatur som övriga
ingredienser. Rör sedan ner olja i omgångar, 5-6
gånger. Tillsätt socker och vinäger. Smaka av med salt
och peppar. Avsluta med den vispade grädden och
dillen. Låt stå svalt 1 timme före servering.
Ta upp laxen och låt spadet rinna av. Garnera den med
kokta morotsbitar och kokt purjolök. Blötlägg
gelatinbladet i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm
fiskfonden och låt det urkramade gelatinbladet smälta.
Ta kastrullen från värmen och låt fonden svalna och
bli något gelé-aktig i konsistensen. Pensla
laxfiléerna försiktigt med geléfonden. Låt stelna i
kyl.
Smaka av såsen en sista gång. Bland annat kan syran
mattas av under tiden i kylskåpet.
Pressgurka:
Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
Gör en lag av ättiksprit , vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
Servera laxfiléerna med skarpsås, pressgurka och kokt potatis. Garnera med dill.
Torsk med purjo och oliver
Recept för 4 personer
Ingredienser
400 g torskfilé
3 skivade tomater
salt
2 msk olivolja
1 strimlad purjolök
1 fiskbuljongtärning + 1 dl vatten
1 finhackad vitlöksklyfta
1½ dl skivade svarta oliver
1 msk pressad citronsaft
Gör så här
Tina fisken så att den går att dlea i 4 delar. Fräs purjolök och vitlök i olivolja. Smula ner buljongtärning och späd med vatten. Lägg i fisken och fördela tomater och oliver ovanpå. Krydda med salt och citronsaft. Låt sjuda sakta ca 10 minuter eller tills fisken är genomkokt.
Servera med pasta eller kokt, pressad potatis.
Fisk- och skaldjurspanna
Snabblagad fiskrätt från Arla.
Recept för 4 personer
Ingredienser
400 g vit fiskfilé
310 g Arla Köket skagenpanna
100 g skalade räkor (250 g med skal)
Gör så här
Skär fisken i bitar. Häll grädden och smakpastan i en panna. Rör om och låt koka 1 min. Lägg i fisken och låt sjuda i såsen ca 2 min. Tillsätt räkorna. Servera med kokt ris.
Ägghalvor till påsk
Ingredienser:
2 hårdkokta ägg
1 äggula
150 g bacon
1 st kryddkrasse
Gör så här:
Mosa äggulan. Knaperstek bacon och hacka. Blanda med äggula och kryddkrasse. Fördela fyllningen på ägghalvorna.
Pasta med oxfilé i gräddig sås
Ingredienser:
400 g penne-pasta
300 g oxfilé
3 msk smör
4 dl grädde
3 dl kraftig oxbuljong
1/2 dl konjak
1 kvist färsk timjan
1 gul lök
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken och repa bladen av timjankvisten. Fräs lök och timjan i 1 msk smör. Häll över buljong, konjak och grädde och låt småkoka i 10 minuter.
Tärna oxfilén och stek hastigt i 2 msk smör i en stekpanna. Sila såsen fri från lök och kryddor och blanda i den stekta oxfilén, smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med den nykokta pastan.
Gravad lax
Gravad lax är ett måste i påsk. I år prövar vi att grava själva. Detta recept kommer från Recepten.se.
Ingredienser:
1 kg benfri lax
4 msk socker
3 msk salt
1 tsk vitpepparkorn
1 hg grovt skuren dill med stjälkar
Gör så här:
Krossa pepparkorn i en mortel och blanda med socker och salt. Strö ut hälften av blandningen i en form. Strö över en näve dill. Lägg laxen ovanpå, skinnsidan neråt. Strö över resten av kryddblandningen. Gnid in resten av dillen.
Täck med plastfolie och ställ kallt i kylen i minst 2 dygn. Vänd laxen några gånger.