Tonfisksallad
Ibland när vi vill göra det enkelt mixar vi till en sallad. För att göra det intressant varierar vi tillbehören från gång till gång. Pestokeso, till exempel, är något vi alltid har med. Jag stötte för första gången på pestokeso på en restaurang i Gamla Stan och jag fastnade för smaken direkt. Jag lovar, det är väl värt att smaka!
Något annat vi brukar servera till när vi gör tonfisksallad är soltorkade tomater, som vi strimlar och strör på. De gör verkligen sitt till för att höja smaken.
Ingredienser, 3-4 portioner
2 burkar tonfisk
250 gram keso
1-2 tsk pesto
oliver
tomater
paprika
sallad, t.ex. ruccola och bladspenat
Gör så här
Skiva grönsakerna, skölj salladen och strö ut på tallrikarna och lägg på resten av grönsakerna. Fördela tonfisken. Blanda pesto med keso, lägg upp på tallrikarna och servera.
Banankaka
Det är en bortglömd pärla bland dagens alla brownies och jättemuffins. Den kan även med fördel ätas med vaniljglass, eller varför inte blanda grädde och glass! En höjdare som vi ofta använder till olika bakverk i vår familj.
Ingredienser
100 gram smält smör
2 ägg
2 dl (cirka 180 gram) socker
2 ½ dl (150 gram) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
knappt 1 msk kanel
½ dl mjölk
4 mogna bananer
Gör så här
Smält smöret. Vispa ägg och socker. Mosa bananerna och rör ner dem i blandningen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel, rör om väl och vänd ner i smeten. Rör ner smör och mjölk. Häll smeten i en smord och sockrad form med avtagbar kant. Grädda mitt i ugnen, i 175° i 40 minuter. Testa med sticka så att kakan är torr.

Kyckling med cashewnötter
Igår testade vi istället följande recept.
Ingredienser, 4 portioner
600 gram kycklingfilé, strimlad
1 gul lök, grovt skuren
2-3 morötter, skivade i harvcirklar
1 röd paprika, grovt hackad
1 grön paprika, grovt hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 paket salladslök, snedskurna i 1,5 cm långa bitar
1 burk vattenkastanjer
naturella cashewnötter
Sås
4 msk vitvinsvinäger
4 tsk ostronsås
2 msk sriracha sauce (köpte vi på ICA)
2 msk tabasco
2 msk ketchup
4 tsk socker
2 msk ljus soja
4 tsk sesamolja
lite salt och vitpeppar
Gör så här
Rosta nötterna i ugnen, i cirka 10 minuter i 175°. Stek kyckling och lägg åt sidan. Stek paprika, gul lök, vitlök och morot i omgångar till lagom konsistens och lägg tillsammans med kycklingen. Blanda ingredienserna till såsen och koka upp i wokpannan. Låt sjuda tills den tjocknat en aning. Tillsätt kyckling och grönsaker, blanda ner salladslök, vattenkastanjer och nötter, rör om väl och tag av från värmen. Servera genast.


Lax med ingefära och vitlök
Ingredienser, 4 portioner
600 g lax
6 salladslökar
3-4 vitlöksklyftor
4 cm färsk riven ingefära
2 msk socker
2 msk ättika
4 msk soja
lite rapsolja
Gör så här
Skär laxen i tärningar. Häll olja i en wok eller stekpanna, stek laxen tills den fått färg, ta upp den ur pannan. Hetta upp lite olja i pannan, tillsätt salt, socker, ättika, soja, salladslök, ingefära och vitlök och koka ihop till en sås. Tillsätt laxbitarna. Servera med ris eller pasta och bondsallad.


Smakstark jordnötssås
Ingredienser, 1 sats
2 dl matyoghurt
2 dl hackade salta jordnötter
2 tsk sambal oelek
knappt 1 tsk riven ingefära
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna i en skål.
Den som vill ha en lite sötare sås kan tillsätta 1 matsked honung. Honungen rundar av smaken och ger såsen en annan karaktär.
Kyckling med soltorkade tomater och sambal oelek
En egenhändigt komponerad rätt inspirerad av något vi åt på en italiensk restaurang för länge sedan. Sambal oelek bidrar med hetta och utgör en nyckelingrediens. Vi brukar i ärlighetens namn tillsätta mer än en tesked. Ett par gånger har det kanske blivit för starkt, och vi har alla suttit och hostat i takt kring matbordet...
Ingredienser
700 g kycklingfilé
150 g soltorkade tomater
4 vitlöktsklyftor
1 purjolök
knappt 1 tsk sambal oelek
ca 100 g bladpsenat
olivolja
salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
Putsa och strimla kycklingen. Bryn i olja i stekpanna. Lägg upp kycklingen på ett fat. Hacka vitlök, skiva purjolök och soltorkade tomater. Fräs lök och tomater en kort stund i olja. Lägg tillbaka kycklingen, tillsätt sambal oelek och låt fräsa tillsammans en stund. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta och sallad.
Grönsakswok i ostronsås
Ingredienser, 4 portioner
1 stor morot, skuren halvcirklar
1 röd paprika, grovt hackad
1 grön paprika, grovt hackad
1 gul lök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk ostronsås
2 msk soja, ljus eller mörk
1 msk fisksås
1 msk socker
½ dl vatten, mer vid behov
Gör så här
Blanda ostronsås, soja och fisksås. Stek grönsakerna i omgångar på hög värme tills de fått önskad konsistens. Lägg åt sidan. Häll ner såsen i wokpannan och låt sjuda tills den tjocknat. Tillsätt grönsakerna, socker och vatten. Låt koka ihop och tag sedan av från värmen så att grönsakerna inte blir för mjuka. Servera direkt.
Thailändsk kyckling med vitlök och peppar
Ingredienser, 4 portioner
Kycklingfilé, cirka 500 gram
1 vitlök
Nymalen svartpeppar
1-2 msk fisksås
vatten
1 msk råsocker
Gör så här
Skär kycklingen i strimlor, stek väl och lägg åt sidan. Om det blir torrt i stekpannan kan man tillsätta 1-2 msk vatten. Mosa med knivskaft eller hacka grovt en vitlök. Stek tills den fått en gyllene färg. Tillsätt kycklingen, fisksås, socker och ett par matskedar vatten. Låt koka ihop. Tillsätt mer vatten och eventuellt mer fisksås och socker om det behövs. Peppra kycklingblandningen väl innan servering.
Pecannötpaj
Hur som helst, trots att resultaten har varit varierande så har jag alltid kommit fram till samma slutsats: den går att göra godare. Och det stämde. Det här receptet höftade jag till efter att ha hittat ett lite tvivelaktigt sådant på nätet. (Det var till exempel på tok för mycket sirap och avsaknaden av kanel var total.) Jag lovar, pajen blir perfekt seg (inte torr, inte kladdig) och smakar alldeles underbart. Så baka den redan idag!
Ingredienser
Deg
150 gram smör
3 dl (180 gram) vetemjöl
3-4 msk råsocker
Fyllning
125 gram smör
knappt 1 ½ dl (125 gram) råsocker
120-200 gram mörk sirap (beroende på hur mycket smak man vill ha. Om man ökar mängden kan man behöva grädda lite längre)
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
100 gram pecannötter
Gör så här
Finfördela smöret i mjöl- och sockerblandningen. Tryck ut degen i en rund form och förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175°. Hacka nötterna, sprid ut på en bakpappersklädd plåt och torrosta i ett par minuter i 150°.
Koka upp smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda i ett par minuter och ställ sedan åt sidan att svalna. Vispa äggen lätt tillsammans med kanel och vaniljsocker.
Sprid ut nötterna i pajskalet. Häll ner uppkoket i äggblandningen, rör om väl och häll sedan över nötterna. Rör om så att nötterna täcks och sprids ut jämnt. Grädda mitt i ugnen i 175° i 25-30 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr men var försiktig så att den inte blir för torr. Det går att byta ut delar av den mörka sirapen med ljus sirap för en mer kolaaktig smak.
Servera med vispgrädde.

Häll nötterna i skalet.

Häll över uppkoket.


Servera och ät.