Ugnsbakad lax med rostade rotfrukter
En riktigt nyttig, god och lättlagad rätt som passar både till vardags och till att bjuda på. Mängden rotfrukter går naturligtvis att variera beroende på efterfrågan.
Ingredienser, 4 personer
600 gram lax med skinn
havssalt
svartpeppar
olja
5 normalstora palsternackor
5 morötter
2 persiljerötter
4 vitlöksklyftor
havssalt, svartpeppar och olivolja
Gör så här
Skala och strimla rotfrukterna. Hacka vitlöken grovt. Lägg i en ugnsform, ringla över olja och salta och peppra. Rosta i 200° i 20-25 minuter, tills dess att de fått lagom mycket färg. Rör om då och då.
Häll olja i en annan form och strö över en aning salt. Lägg ner laxen med skinnsidan nedåt. Pensla fisken med olja, salta och peppra. Baka i 150° i 20-25 minuter. När 5 minuter återstår, sätt ugnen på grill.
Servera med valfri kall sås och ugnsbakad potatis.