Lussebullar

Nu är det snart dags att baka årets lussebullar. Här följer ett recept som jag har använt i många år och som ger mycket saftiga och goda lussebullar - jag tror att det är den hackade mandeln som är hemigheten. Hela familjen, släkt och vänner älskar dessa bullar.

Ca 40 bullar

Ingredienser
0,5 g saffran
1/2 tsk salt
50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
2 dl socker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl skållad, hackad mandel

Pensling och garnering
ägg, russin

Gör så här
Stöt saffran med saltet.
Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av mjölken.
Smält smöret i kastrull, häll på resten av mjölken och låt degspadet bli fingervarmt - ca 37º.
Tillsätt saffran.
Häll degspadet över jästen och rör ner socker, ca 1 l av mjölet. ägg och mandel.
Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.
Strö på lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela upp degen och baka ut till lussekatter, flätor, kransar och andra julbröd.

Lägg på smorda eller klädda plåtar och låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
Pensla med ägg och garnera med russin.
Grädda i ugn: lussekatter och bullar 5-6 minuter, flätor och kransar 20-25 minuter.
Ugnsvärme: 200 º för kransar och flätor, 250º för bullar och lussekatter.





Tips: här finns fler förslag på former för lussebullarna.



Kommentarer
Postat av: Lussebullar recept

Tack för receptet!

Postat av: Britt

Hoppas det blir goda bullar!

2009-11-25 @ 07:04:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0