Saffranspannkaka
På Gotland äts denna underbara efterrätt med salmbärssylt och grädde!
Ingredienser
1½ dl grötris
1½ dl vatten
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl flytande honung
150 g mandelsmassa
2 pkt saffran
½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
6 ägg
1 rågad tsk vetemjöl
½ dl flagad mandel
Gör så här
Koka ris och vatten under lock tills vattnet kokat in (ca 10 minuter).
Tillsätt mjölk och salt, sjud till riset är mjukt (ca 30 minuter), rör om då och då.
Blanda i honung, mandelmassa, saffran, kanel och kardemumma. låt svalna.
Sätt ugnen på 225°.
Vispa äggen i en skål och sikta ner mjölet, vänd ner blandningen i gröten.
Fördela gröten i smorda och bröade små portionsformar och strö över flagad mandel.
Grädda pannkakan i ugnen till den stannat, ca 20 minuter.
Sikta över florsocker och servera med vispad grädde och sylt.
Ingredienser
1½ dl grötris
1½ dl vatten
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl flytande honung
150 g mandelsmassa
2 pkt saffran
½ tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
6 ägg
1 rågad tsk vetemjöl
½ dl flagad mandel
Gör så här
Koka ris och vatten under lock tills vattnet kokat in (ca 10 minuter).
Tillsätt mjölk och salt, sjud till riset är mjukt (ca 30 minuter), rör om då och då.
Blanda i honung, mandelmassa, saffran, kanel och kardemumma. låt svalna.
Sätt ugnen på 225°.
Vispa äggen i en skål och sikta ner mjölet, vänd ner blandningen i gröten.
Fördela gröten i smorda och bröade små portionsformar och strö över flagad mandel.
Grädda pannkakan i ugnen till den stannat, ca 20 minuter.
Sikta över florsocker och servera med vispad grädde och sylt.
Kommentarer
Trackback