Spröda mördegskakor

Vi var lite sent ute med mördegskakorna i år; vi brukar alltid baka dem innan jul, men i år blev det inte förrän efteråt. Igår testade vi med agavesirap istället (finns i hälsokost) och lite mindre mjöl än i orginalreceptet, samt enbart hackad mandel till garneringen. Resultatet blev otroligt goda och spröda småkakor. Släng ihop en sats nu så har du till fika under nyår!

Mördegskakor, cirka 80 stycken

Degen

375 gram rumsvarmt smör
120 gram agavesirap
390 gram (6 ½ dl) mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Garnering
Hackad sötmandel

Gör så här
Blanda smör och sirap och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smörblandningen. Arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Hacka under tiden sötmandel.
Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder, skär i centimetertjocka bitar och forma till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen. Tryck inte för hårt - endast tillräckligt så att ytan täcks med garnering. Lägg på klädd plåt och grädda i 10-15 minuter, i 175º, till dess att kakorna fått lite färg.
Förvara i frysen. Servera ljumma eller kalla. Passar utmärkt till iskall mjölk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0