Ny sirapskaka

Varje år gör vi sirapskaka enligt mormors recept, men i år prövade vi oss fram till receptet nedan där vi använde agavesirap istället för socker och minskade mängden vetemjöl. Det blev väldigt lyckat!

Ingredienser, 6 kakor
250 gram smör
200 gram agavesirap (finns i hälsokost)
2 ägg
400 gram mörk sirap
400 gram mjöl
2 ½ tsk bikarbonat
2 tsk mald nejlika
3 tsk mald kanel
1 ½ dl gräddfil

Smörkräm 1, räcker till en sats sirapskaka
400 gram smör
200 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smörkräm 2, räcker till en sats sirapskaka
160 gram smör
400 gram philadelphiaost
120 gram florsocker

Gör så här
Smöra och bröa en normalstor långpanna. Sätt ugnen på 175º.
Rör smör och agavesirap poröst. Knäck äggen i en kopp och tillsätt ett i taget, rör till en jämn smet. Tillsätt sirap.
Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och mald nejlika, rör ner i smeten. Tillsätt gräddfil och rör till en jämn smet.
Häll smeten i långpannan och grädda i 30 minuter.
Känn med sticka när den är klar - kakan ska vara torr. Låt kakan kallna i långpannan.

Gör under tiden smörkrämen.
Smörkräm 1: Rör smör och florsocker till en jämn kräm, smaka av med vaniljsocker.
Smörkräm 2: Rör smör och philadelphiaost till en jämn smet och smaka av med florsocker.

Halvera kakan på bredden och fördela smörkrämen jämnt över den undre delen och lägg på överdelen
Skär upp kakan i lagom stora delar som räcker till eftermiddagskaffet. Kakan går bra att frysa.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0