Currymarinerade kycklingspett

I helgen var vi på julbordslunch där vi bidrog med gubbröra, inlagd sill och dessa fantastiskt goda och saftiga kycklingspett. För den som söker en nyhet till julbordet i år vill jag rekommendera att ni testar spetten, dels för att de är goda i sig och dels för att de passar förvånansvärt bra tillsammans med de traditionella smakerna.

Jag använde currypasta från Nittaya, vilken finns att köpa i thailändska livsmedelsbutiker. Dessutom blandade jag råsocker och agavesirap (finns i hälsokostbutiker).

Receptet kommer från en gammal bok.

Kycklingspett, cirka 15 stycken (räcker till 10-12 personer)
1600 gram kyckling

Marinad
4 tsk röd currypasta
3 tsk nymald och svartpeppar (både grov- och finmalen)
drygt 1 dl rapsolja
4 msk fisksås
4 msk pressad lime
4 msk råsocker

Gör så här
Skär kyckling i platta, långa bitar eller banka kycklingen platt och skär i långa bitar.
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål och vispa den slät. Lägg ner kyckling, rör om och låt marinera i rumstemperatur minst en timme. Blötlägg träspetten.
Trä kycklingen på spetten, lägg på en bakpappersklädd plåt och stek i ugn i 200° i cirka 5 minuter på vardera sida. Sätt ugnen på 250° och grill och låt spetten få fin yta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0