Bearnaisesås

Bearnaisesås är en klassiker som alltid passar utmärkt till oxfilé, kanske något att tänka på till nyårsmiddagen? Receptet kommer från receptfavoriter.se, vissa modiefieringar har gjorts.

Ingredienser
3 äggulor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl torrt vitt vin
2 msk schalottenlök, finhackad
4 msk färsk dragon, finhackad
Salt och nymalen vitpeppar
50 gram smör i bit
125 g smör, smält
4 msk finhackad persilja


Gör så här

Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.
Koka vinäger, vin, schalottenlöken, 2 msk av dragonen, salt och peppar i en kastrull tills ca 1/3 återstår, låt att svalna.
Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad. Kläck äggen i en rostfri bunke och vispa kraftigt - de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet
Tillsätt vinägereressensen under vispning. Lägg i smörbitarna en i taget och låt smälta ut under kraftig vispning över vattenbadet. Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnaisesåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt.
Rör i resten av dragonen och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar samt ev. vinäger samt ev. mer dragon. Rör ev. i hackad persilja.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0