Veckomeny v.4
Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.
Måndag
LAX MED TERYAKI OCH SAMBAL OELEK
Ingredienser
600 g lax
1 dl teryakisås
3-4 msk olivolja
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
salt
Gör så här
Skär laxen i tärningar, ca 1,5 cm
Blanda teryakisås, olja, soja, sambal oelek och salt, häll över laxbitarna och låt marinera 15 minuter
Hetta upp lite olja i wok eller stekpanna. lägg i laxen och stek tills den är klar
Servera med ris och sallad.
Tisdag
POTATIS- OCH BROCCOLISOPPA
Ingredienser
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk timjan
½ krm sambal oelek
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
400 g broccoli
1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
färsk timjan
Gör så här
Koka upp vattnet med buljongtärningar, timjan och sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Ansa och skär broccolin i grova bitar.
Låt potatis, lök och broccoli få koka i buljongen ca 10 minuter. Mixa potatisen och broccolin med buljongen. Rör ner olja och smaka av med salt och peppar och färsk timjan. Klipp färsk timjan över soppan.
Servera soppan med en klick crème fraiche och grovt bröd.
Onsdag
KÖTTBULLAR MED STUVADE MAKARONER
Köttbullar
600 g köttfärs
1 stor gul lök
3/4 dl havregryn
drygt 1 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
Gör så här
Låt havregryn svälla i vatten ca 10 minuter.Tillsätt potatismjölet. Lägg i köttfärsen. Knäck ägget i kopp och tillsätt. Finhacka löken och tillsätt. Salta och peppra. Rör om till en jämn smet. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek
Makaroner
5 dl makaroner
1 l mjölk
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
muskotnöt
Gör så här
Använd en kastrull med tjock botten eller en kastrull i teflon för att minska risken att det bränner fast i botten. Koka upp mjölken och tillsätt salt och makaroner. Detta ska nu stå och koka på svag värme i 25 minuter så att makaronerna blir riktigt mjuka. Se till att du rör om några gånger så att det inte bränner fast i botten. Om man vill ha ytterligare smak kan man tillsätta lite peppar eller riven muskotnöt under tiden det kokar.
Torsdag
SOPPA OCH PANNKAKA
Soppa
2 förpackningar Kelda Sparrissoppa.
Pannkakor
3 ägg
2½ dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk smält smör
Gör så här
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör i mjölken, lite i taget för att undvika klumpar. Knäck ägg i en kopp, vispa in i smeten ett i taget. Tillsätt det smälta smöret och rör om. Smält lite smör en medelstor stekpanna, stek tunna pannkakor på medelhög värme.
Värm soppan och servera med knäckebröd och därefter nygräddade pannkakor med sylt och grädde.
Fredag
KYCKLINFILÈ MED THAIGLAZE
Ingredienser
600 g kycklingfilé
1 röd chili
2 msk kycklingfond
1 dl thailändsk soja
1 dl vatten
1 lime (saft och skal)
2 msk strösocker
2 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön
Tillbehör
2 röda paprikor
4 morötter
200 g sockerärtor
1 msk olivolja
200 g äggnudlar
Gör så här
Sätt ugnen på 200º . Kärna ur och finhacka chili. Blanda chilin med fond, soja, vatten, limeskal och saft samt socker i en kastrull. Låt koka samman till en sirapsliknande konsistens. Tillsätt sesamolja och frön. Lägg kycklingen i ugnssäker form och bred på blandningen. Stek i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills kycklingen är färdigstekt.
Strimla paprika, morötter och sockerärtor. Woka i olivolja i ca 2 minuter. Koka nudlarna och blanda ner i woken. Servera med kycklingen.
Lördag
ÄTA UTE
Söndag
KOKOSLIMEFISK
Ingredienser
400 g hokifilè
skal och saft av 1 lime
1 dl riven kokos
2 krm salt
Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk curry
1 msk smör
2½ dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
½ tsk salt
1 msk hackad persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Halvtina fisken. Blanda limeskal och kokos. Lägg fisken i en ugnssäker form. Häll över limesaft. Salta och strö över kokosblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tillsammans med curry. Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt. Låt såsen sjuda 2-3 minuter och blanda ner dill.
Servera fisken med sås, ris och wokade grönsaker.