Veckomeny v.3

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.

Måndag


GRATINERAD FISK MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER


Ingredienser
600 g vit fisk
salt och peppar
smör till formen
2 skivor formbröd
1 knippa dill, gropvklippt
1 vitlöksklyfta
2 dl riven västerbotten ost
50 g smält smör

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
5-6 palsternackor
6 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)


Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Blanda bröd, dill och vitlök och finfördela i matberedare eller med mixer. Tillsätt osten och smöret. Fördela brödmassan över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Skär löken och rödbetorna i små klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.


Tisdag


BROCKOLI- OCH ÄDELOSTPAJ


En vegetarisk paj med dinkelmjöl vilket gör att den håller ett lågt GI.


Ingredienser till pajdegen

100 g smör

2 dl dinkelmjöl

2 msk vatten


Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till degen. Låt sedan degen vila kallt i kylskåpet ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Grädda pajskalet i 15 minuter.

Ingredienser till fyllningen

250 g brockoli

1 bit purjolök

3 ägg

1 dl mjölk

2 dl matlagningsgrädde

200 g ädelost (smulad)

50 g hackade valnötter

salt & nymalen svartpeppar


Gör så här
Lägg brockolin och skivad purjolök på pajskalets botten.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, smulad ädelost, hackade valnötter, peppar och salt. Häll smeten över pajskalet.
Grädda ca 20 minuter tills äggsmeten fått färg.


Onsdag


GULASCHSOPPA MED KÖTTFÄRS


En härligt värmande och matig soppa.


Ingredienser

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar


Gör så här

Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.



Torsdag


BONDOMELETT


Matig omelett med potatis och bacon.


Ingredienser
3-4 potatisar
2 pkt bacon
2 rödlökar
smör till stekning
6-7 ägg
salt och nymalen svartpeppar

persilja


Gör så här
Strimla bacon. Skala potatis och skär i kuber ca 1x1 cm, Skala och hacka lökarna. Fräs potatis, bacon och lök i lite smör i en medelvarm stekpanna. Potatisen ska bli mjuk utan att löken bränns.
Vispa samman äggen. Krydda försiktigt med salt och peppar. Häll äggsmeten i pannan. Rör långsamt och skaka pannan lätt så att äggsmeten rinner ner i botten på pannan. Sluta röra när smeten börjar stelna. Lägg en stor tallrik eller ett stort lock över stekpannan. Vänd snabbt så att omeletten hamnar på tallriken. Låt omeletten glida ner i stekpannan och stek en kort stund tills den är "fast" i botten. Strö över finhackad persilja och dela omeletten i tårtbitar.


Servera med grovt bröd.



Fredag


LAX MED QUINOA


Smakrik lax med vitlök och chili. Servera med quinoa och du får en perfekt GI-måltid.


Ingredienser
500-600 g laxfilé
3 matskedar rapsolja eller olivolja
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
2 nävar solrosskott
2 nävar mangold
1 tesked ingefära
mineralsalt


Gör så här
Sätt på fyra portioner quinoa. Stek laxen någon minut och tillsätt chili och vitlök tillsammans med ingefära, mineralsalt under stekningens sista minut.

Servera tillsammans med färska solrosskott, mangold och quinoa. 



Lördag

  

WOK MED LÖVBIFF OCH BASILIKA 


Smakrik wokrätt med nötkött och mycket grönsaker.


Ingredienser

1 strimlad purjolök
3-4 hackade vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
2 tsk röd currypasta
3-4 msk olja
400 g strimlad lövbiff
750-1000 g wokgrönsaker
5 dl vatten
2 msk köttfond
1 msk maizena
1 msk ostronsås
1-2 msk farinsocker
1 kruka färsk basilika
salt och nymalen svartpeppar


Gör så här
Fräs purjolök, vitlök, ingefära och currypasta i olja någon minut. Lägg i köttet och fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt grönsakerna och fräs 2-3 minuter. Häll på vatten och köttfond och maizena utrört i lite vatten. Smaksätt med ostronsås, farinsocker, salt och peppar. Tillsätt basilikan och låt koka ihop.


Servera med ris.



Söndag


PASTA MED KRÄFTSTJÄRTAR

  

Pasta med lite festkänsla. Här har jag dock valt ett smalt alternativ till såsen. Inspiration till receptet fick jag hos Coop.se

Ingredienser
2 påsar färsk tagliatelle, skuren i tärningar
3 burkar kräftstjärtar i lag, á 170 g
2-3 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
lite olivolja
4 dl Minifraiche
½ tsk salt
lite nymalen svartpeppar

1 knippe dill eller persilja

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka vitlök. Skölj chili och ta bort kärnorna, skiva fint. Skölj och ansa paprikan. Fräs vitlök, chili och paprika i lite olivolja, låt kräftstjärtarna rinna av väl och fräs med. Tillsätt Minifraiche och hetta upp. Salta och peppra. Blanda ner pastan. Strö över dill eller persilja innan servering.



.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0