Om GI och rotfrukter

Så här säger Fredrik Paulún om tillagning av rotfrukter.


"Rotfrukter har oförtjänt fått dåligt rykte i GI-sammanhang då vissa av dem har relativt höga värden. Men det gäller att tänka ett par steg längre. Innehållet av kolhydrater är så lågt att den glykemiska belastning rotfrukterna ger är minimal, vilket gör att du måste äta riktigt stora mängder för att få ett högt blodsockerpåslag. Därtill innehåller de massor av nyttiga antioxidanter som motverkar en hög glykemisk belastning om du trots allt skulle äta enorma mängder rotfrukter. När du rostar dem får de dessutom ett lägre GI än när du kokar dem. Om vi tar hänsyn till att morötter ligger på cirka 27 okokta och runt 80 kokta kan vi anta att de får värden under 70 i denna rätt. För att göra ett långt resonemang kort: Rotfrukter är jättenyttiga!"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0