Lisas äppelkaka
En fantastiskt god kaka med äppel- och mandelmassefyllning.
Ingredienser:
Botten:
150 g smör
drygt 3 ½ dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
1 msk pressad lime
3 äpplen
Garnering:
Mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Hacka ihop smör, mjöl och socker så att du får en smulig massa. Blanda i ägget, rör snabbt ihop till en deg. Dela i två lika stora bitar och tryck ut en del i en form med löstagbar botten (22 cm i diameter). Låt stå kallt i 30 minuter. Lägg även in den andra deghälften i kylen.
Smält smör och riv mandelmassan. Blanda ner mandelmassa, ägg, socker och limesaft i smöret. Sjud blandningen under omrörning tills dess att den tjocknar.
Tag ut degen, kavla ut den och skär i remsor.
Skiva äpplena. Lägg dem fint i formen och häll över smör- och mandelmasseblandningen. Läg degremsorna ovanpå och strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan få färg men om kanterna riskerar att brännas vid - tryck lätt fast remsor av aluminiumfolie på kanterna.
Låt kakan kallna och servera med vispgrädde.
För fler smaskiga kakrecept besök Lilla Café Eko.
Ingredienser:
Botten:
150 g smör
drygt 3 ½ dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
Fyllning:
50 g smör
100 g mandelmassa
3/4 dl strösocker
2 ägg
1 msk pressad lime
3 äpplen
Garnering:
Mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Hacka ihop smör, mjöl och socker så att du får en smulig massa. Blanda i ägget, rör snabbt ihop till en deg. Dela i två lika stora bitar och tryck ut en del i en form med löstagbar botten (22 cm i diameter). Låt stå kallt i 30 minuter. Lägg även in den andra deghälften i kylen.
Smält smör och riv mandelmassan. Blanda ner mandelmassa, ägg, socker och limesaft i smöret. Sjud blandningen under omrörning tills dess att den tjocknar.
Tag ut degen, kavla ut den och skär i remsor.
Skiva äpplena. Lägg dem fint i formen och häll över smör- och mandelmasseblandningen. Läg degremsorna ovanpå och strö över mandelspån.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Låt kakan få färg men om kanterna riskerar att brännas vid - tryck lätt fast remsor av aluminiumfolie på kanterna.
Låt kakan kallna och servera med vispgrädde.
För fler smaskiga kakrecept besök Lilla Café Eko.
Kommentarer
Trackback