Kött- och kantarellgryta

Mustig och god köttgryta som får koka länge tills köttet är riktigt mört. Serveras med potatis eller ris.

Recept för 4 personer

Ingredienser
1200 g grytkött av nöt (ex. högrev) 
2 gula lökar
3 morötter
2 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
5 dl köttbuljong (av tärning eller fond)
2 lagerblad
1 msk finhackad fäsk timjan
200 g kantareller
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Skär köttet i bitar (ca 1,5 cm). Bryn lite i taget i smör i stekpanna, lägg över i gryta.
Skär morötter i stavar och lökarna i klyftor, bryn och lägg i grytan.
Strö över vetemjölet och blanda med ingredienserna i grytan.
Häll på vinet och buljongen. Pressa över vitlök, lägg i timjan och lagerblad.
Koka upp och låt småkoka 1,2-2 timmar, tills köttet är mört
Stek kantarellerna i smör och lägg ner i grytan
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Serveras med kokt potatis eller ris.
För dem som vill ha något sött till passar vinbärsgelé eller äppelmos utmärkt.

Tips: Om man önskar kan man tillsätta finskuren, stekt bacon och byta ut kantarellerna mot champinjoner. Då har man något som liknar bouef bourguignon.

Här finns ytterligare ett recept på bouef bourguignon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0