Veckomeny v.9

Planera veckans middagar och få mer tid över. Här är förslag på veckomeny med recept. Alla recept är avsedda för 4 personer.

Måndag


KOKOSLIMEFISK MED WOKADE GRÖNSAKER (recept från kokbok)

Ingredienser
400 g hokifilè
skal och saft av 1 lime
1 dl riven kokos
2 krm salt

Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk curry
1 msk smör
2½ dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
½ tsk salt
1 msk hackad persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Halvtina fisken. Blanda limeskal och kokos. Lägg fisken i en ugnssäker form. Häll över limesaft. Salta och strö över kokosblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tillsammans med curry. Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt. Låt såsen sjuda 2-3 minuter och blanda ner persilja.

Servera fisken med sås, ris och wokade grönsaker.


Tisdag


BROCCOLI- OCH ÄDELOSTPAJ (recept från Glykemiskt Index)


Ingredienser till pajdegen

100 g smör

2 dl dinkelmjöl

2 msk vatten


Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till degen. Låt sedan degen vila kallt i kylskåpet ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Grädda pajskalet i 15 minuter.

Ingredienser till fyllningen

250 g brockoli

1 bit purjolök

3 ägg

1 dl mjölk

2 dl matlagningsgrädde

200 g ädelost (smulad)

50 g hackade valnötter

salt & nymalen svartpeppar


Gör så här
Lägg broccolin och skivad purjolök på pajskalets botten.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, smulad ädelost, hackade valnötter, peppar och salt. Häll smeten över pajskalet.
Grädda ca 20 minuter tills äggsmeten fått färg.


Onsdag


CHILIFÄRS MED BÖNOR  (recept från ICA)

Ingredienser
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
600 g köttfärs
olja
1 msk chilipulver
1 tsk salt
1 dl sweet chili sås
1 dl vatten
1 burk majskorn
1 burk kidneybönor (eller motsvarande mängd kokta bönor)
1 burk vita bönor (eller motsvarande mängd kokta bönor)
1 dl hackad persilja

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök, kärna ur och strimla chilin.
Bryn lök, vitlök, chili och köttfärs i olja. Tillsätt chilipulver, salt, chilisås och vatten, rör om och sjud ca 5 minuter.
Låt maj och bönor rinna av, skölj bönorna. Blanda all i pannan och låt det bli varmt. Strö över persilja.

Servera med gräddfil och tortilla.


Torsdag


POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA  (recept från ICA)


Ingredienser
4-5 medelstora purjolökar
1 kg potatis
2 msk smör
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
hönsbuljong (2 tärningar+1½ liter kallt vatten)
1 kryddbukett: 2 kvistar timjan, 1 lagerblad, 2 kvistar persilja, 1 stjälkselleri
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesanost till servering

Gör så här
Ansa och skölj purjolöken. Skär den i mindre bitar. Smält smöret i en gryta. Fräs purjolöken utan att den tar färg. Salta och peppra. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg i grytan. Häll på vattnet och buljongtärningarna. Knyt en kryddbukett av timjan, lagerblad, persilja och de gröna bladen från stjälksellerin. Lägg i grytan och låt koka i ca 20 minuter tills potatisen mjuknat. Ta upp kryddbuketten. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt
och peppar. Riv körveln i mindre bitar och lägg i soppan.

Servera med riven parmesan och grovt bröd.

Tips: Vill man ha en mer simmig soppa kan man mixa den

Fredag


LAX MED QUINOA (recept från NyfikenVital)


Ingredienser
500-600 g laxfilé
3 matskedar rapsolja eller olivolja
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
2 nävar solrosskott
2 nävar mangold
1 tesked ingefära
mineralsalt


Gör så här
Sätt på fyra portioner quinoa. Stek laxen någon minut och tillsätt chili och vitlök tillsammans med ingefära, mineralsalt under stekningens sista minut.

Servera tillsammans med färska solrosskott, mangold och quinoa. 


Lördag

  

FETAOSTGRATINERAD KYCKLING (recept från Metro)


Ingredienser
4 kycklingfiléer
150 g fetaost
8 dl turkisk yoghurt

Marinad
3 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Skala och pressa vitlöken. Blanda med soja, matolja, salt och peppar. Lägg kyckling och marinad i en plastpåse. Marinera minst 2 timmar i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 º, Ta ut filéerna ur plastpåsen och lägg i en ugnsform. Häll över marinaden. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Mosa fetaosten med crème fraiche. Ta ut kycklingen och bred på ostblandningen. Sätt tillbaka in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med grönsallad och tomater.

Söndag


PASTA MED KRÄFTSTJÄRTAR (recept från COOP)

  
Ingredienser
2 påsar färsk tagliatelle, skuren i tärningar
3 burkar kräftstjärtar i lag, á 170 g
2-3 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
lite olivolja
4 dl Minifraiche
½ tsk salt
lite nymalen svartpeppar

1 knippe dill eller persilja

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka vitlök. Skölj chili och ta bort kärnorna, skiva fint. Skölj och ansa paprikan. Fräs vitlök, chili och paprika i lite olivolja, låt kräftstjärtarna rinna av väl och fräs med. Tillsätt Minifraiche och hetta upp. Salta och peppra. Blanda ner pastan. Strö över dill eller persilja innan servering.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0