Veckomeny v.6

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.

Måndag

RISGRYNSGRÖT (eget recept)

Ingredienser
2 1/2 dl grötris 
5 dl vatten

1/2  tsk salt

ca 10 dl mjölk
1-2 kanelstänger


Gör så här

Mät upp ris, vatten och salt i kastrull och koka upp. Rör om, låt koka försiktigt under lock ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och kanelstänger. Rör om och koka upp, koka sedan på svag värme udner lock i 45-50 minuter (rör ej om).

Servera med socker, kanel och mjölk. Kanel och socker kan bytas ut mot sylt.



Tisdag

GRATINERAD FISK MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER (recept från ICA)


Ingredienser
600 g vit fisk
salt och peppar
smör till formen
2 skivor formbröd
1 knippa dill, gropvklippt
1 vitlöksklyfta
2 dl riven västerbotten ost
50 g smält smör

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
5-6 palsternackor
6 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)


Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Blanda bröd, dill och vitlök och finfördela i matberedare eller med mixer. Tillsätt osten och smöret. Fördela brödmassan över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Skär löken och rödbetorna i små klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.







Onsdag

PASTA MED RÖKT LAX (eget recept)

Ingredienser
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
skal från 1 lime + lite limesaft
salt och nymalen svartpeppar
2 paket färsk pasta
200 g rökt lax
1 kruka basilika
 
Gör så här
Strimla laxen, skala och hacka vitlöken. Fräs lax och vitlök hastigt i smör i en stekpanna. Tvätta limen och riv fint. Tillsätt crème fraiche, limeskal och lite limesaft. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad basilika.

Servera med kokt pasta 



Torsdag

GULASCHSOPPA MED KÖTTFÄRS  (recept från ICA)


Ingredienser

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar

  

Gör så här

Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.




Fredag

KYCKLINGWOK MED VITLÖK OCH CURRYPASTA (recept ur kokbok)

Ingredienser
600 g kycklingfilé
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
5-6 salladslökar
2 röda paprikor
1 msk röd currypasta
1 msk ostronsås
2 msk asiatisk fisksås
1 msk råsocker
1/2 tsk salt
olja

Gör så här
Strimla kycklingen, hacka lök vitlök, skiva salladslöken, skölj paprikan och skär i bitar. Hetta upp olja i woken,  lägg i curry, vitlök och salladslök, tillsätt kyckling och låt den bli genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om, låt puttra en kort stund

Servera med kokt ris





Lördag

GI LASAGNE (recept från GI viktkoll)

Ingredienser
16 lasagneplattor av fullkornspasta
500 g keso
2 dl riven parmesanost
1 dl grädde
600 g nötfärs
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 morot
20 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl köttbuljong
1 msk oregano
1 krm timjan
salt
nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.

Skala och finhacka löken. Skala och tärna moroten fint. Skala rotsellerin och riv den grovt.

Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.

Lägg färs, lök, morot och selleri i en kastrull. Späd med buljongen och de krossade tomaterna. 
Krydda såsen med örtkryddorna och pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, keso och parmesan i formen. Slå över grädden och strö över den rivna osten.

Grädda i 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen.




Söndag

TERIYAKILAX MED GRÖNSAKER (recept från Damernas Världs Ekonummer)

Ingredienser
600 g laxfilé
rapsolja

Teriyakimarinad
1 dl ljus soja
1 dl vitt vin
½ dl risvinäger
1 tsk råsocker
2 vitlöksklyftor
1 tsk färsk ingefära

Strimlade grönsaker
2 stora morötter
1 zucchini
1 liten purjolök
1 knippe vårlök (om man hittar det i affären)
ca 5 dl vatten
havssalr
rapsolja

Gör så här
Marinad:
Skala och skiva vitlök och ingefära. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på låg värme utan lock tills hälften av den ursprungliga mängden kvarstår.
Lax:
Lägg laxen i en ugnsfast form som först smörjs med lite rapsolja. Pensla på teriyakimarinaden. Ställ i ugnen i 170º i 15-20 minuter.
Tips: för att känna om laxen är klar kan man trycka på den lätt med tummen, den är klar när den känns stum.
Grönsaker
Skala och strimla grönsakerna fint. Blanchera dem snabbt i vatten, havssalt och lite rapsolja.

Servera laxen med grönsakerna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0