Mandelpaj
En härlig kaka som serverad med grädde passar bra till dessert.
Deg
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk finrivet citronskal
1 krm salt
150 g smör
1 ägg
1 msk vatten
Fyllning
175 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg
3½ dl mald mandel
2 tsk vetemjöl
1 msk finrivet apelsinskal
½ tsk mandelextrakt
Garnering
Florsocker
Gör så här
Blanda mjöl, socker, citronskal och salt till degen. Finfördela smöret i mjlölblandningen. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman till en deg som ställs kallt i drygt 1 timme.
Kavla ut degen tills den är ca 3 mm tjock. Klä en pajform (ca 25 cm) med degen. Ställ kallt i ca 15 minuter. Täck sedan pajskalet med folie och fyll med torkade bönor.
Grädda i 220° i 12 minuter. Ta bort bönor och folie och låt grädda ytterligare 5 minuter tills botten är torr. Lyft ut och sänk temperaturen till 200°,
Gör iordning fyllningen medan skalet gräddas. Rör smör och socker poröst. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt mandel, mjöl, apelsinskal och mandelextrakt, rör samman till en smet.
Lägg fyllningen i skalet och släta till ytan. Grädda 30-35 minuter tills ytan är gyllenbrun. Prova med baksticka att pajen är klar.
Låt kakan kallna och pudra över florsocker.
Servera med lättvispad grädde.
Deg
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk finrivet citronskal
1 krm salt
150 g smör
1 ägg
1 msk vatten
Fyllning
175 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
3 ägg
3½ dl mald mandel
2 tsk vetemjöl
1 msk finrivet apelsinskal
½ tsk mandelextrakt
Garnering
Florsocker
Gör så här
Blanda mjöl, socker, citronskal och salt till degen. Finfördela smöret i mjlölblandningen. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman till en deg som ställs kallt i drygt 1 timme.
Kavla ut degen tills den är ca 3 mm tjock. Klä en pajform (ca 25 cm) med degen. Ställ kallt i ca 15 minuter. Täck sedan pajskalet med folie och fyll med torkade bönor.
Grädda i 220° i 12 minuter. Ta bort bönor och folie och låt grädda ytterligare 5 minuter tills botten är torr. Lyft ut och sänk temperaturen till 200°,
Gör iordning fyllningen medan skalet gräddas. Rör smör och socker poröst. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt mandel, mjöl, apelsinskal och mandelextrakt, rör samman till en smet.
Lägg fyllningen i skalet och släta till ytan. Grädda 30-35 minuter tills ytan är gyllenbrun. Prova med baksticka att pajen är klar.
Låt kakan kallna och pudra över florsocker.
Servera med lättvispad grädde.
Kommentarer
Trackback