Knäckkaka
Rostad mandel och nötter ger härlig smak till denna knäckkaka. Satsen ger två kakor som gräddas i engångsformar av aluminium.
Ingredienser
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 dl smält smör
Glasyr
1 dl sötmandel
3/4 dl nötkärnor (hasselnötter)
75 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk mjölk
1 msk mjöl
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl och till sist det smälta smöret, rör till jen ämn smet.
Häll smeten i två smorda, bröade runda (20 cm) aluminiumformar, jämna till smeten.
Grädda i 200° ca 10 minuter, tills kakorna är nästan färdiga. Ta ut dem ur ugnen och höj temperaturen till 225°.
Glasyren
Skålla och flisa mandeln, rosta mandel och nötter i ugnen. Gnugga nötterna med fingrarna så att skalen försvinner och hacka dem grovt. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt det sjuda upp. Bred glasyren över kakorna och grädda yttlerligare några minuter tills glasyren fått fin färg.
Ingredienser
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1 dl smält smör
Glasyr
1 dl sötmandel
3/4 dl nötkärnor (hasselnötter)
75 g smör
3/4 dl strösocker
1 msk mjölk
1 msk mjöl
Gör så här
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl och till sist det smälta smöret, rör till jen ämn smet.
Häll smeten i två smorda, bröade runda (20 cm) aluminiumformar, jämna till smeten.
Grädda i 200° ca 10 minuter, tills kakorna är nästan färdiga. Ta ut dem ur ugnen och höj temperaturen till 225°.
Glasyren
Skålla och flisa mandeln, rosta mandel och nötter i ugnen. Gnugga nötterna med fingrarna så att skalen försvinner och hacka dem grovt. Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt det sjuda upp. Bred glasyren över kakorna och grädda yttlerligare några minuter tills glasyren fått fin färg.
Kommentarer
Trackback