Inkokt lax med pepparrots- och gurkkräm

God laxrätt som passar som lätt jullunch eller på julbordet. Recept från Buffé.

Recept för 4 personer

Ingredienser
600 g skinn- och benfri laxfié
2 morötter
1 rödlök
5 dl vatten
3 dl rödvinsvinäger
10 vitpepparkorn
10 kryddnejlikor
5 lagerblad
1½ ks salt

Gurkkräm
1 gurka
3½ msk färskriven pepparrot
3 dl gräddfil
3 tsk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Garnering
1-2 selleristjälkar
5 rädisor
4 dillstjälkar

Gör så här
Skala och skär morot och rödlök i tunna skivor. Koka upp vatten, vinäger och kryddor. Lägg i morötter och lök.
Skär laxen i 4-5 cm stora tärningar, lägg dem i den varma lagen. Låt kastrullen stå på plattans eftervärme under lock i 10 minuter. Lägg laxen med lagen i kylskåpet över natten.
Skala och dela gurkan på längden, skrapa ur kärnorna. Tärna gurkan fint och blanda med pepparrot och gräddfil. Smaka av med olivolja, salt och peppar.

Skär selleri och rädisor, plocka dillen.

Vid servering, lyft upp laxen ur lagen och låt rinna av. Lägg på lute gurkkräm och toppa med sellerig, rädisor och dill.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0