Chokladtårta med glasyr
En underbar chokladtårta som passar riktigt bra som avslutning på en god middag. Recept från ICAs kalender 1998.
Bottnar
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1½ dl strösocker
1 äggula
200 g smör
Chokladkräm
2 dl matlagningsgrädde
2 äggulor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
50 g mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde
Glasyr
1 dl strösocker
1 dl kakao
½ dl vatten
Garnering
sötmandlar
Gör så här
Hacka samman alla ingredienser till mördegen, låt vila kallt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°.
Dela delen i 3 delar och kavla ut till runda bottnar (ca 22 cm).
Grädda bottnarna ca 10 minuter.
Blanda grädde, gulor, socker och mjöl till krämen i en kastrull och sjud tills den tjocknar.
Bryt chokladen i bitar och smält i den varma krämen, låt kallna.
Vispa grädde och blanda ner i krämen.
Bred krämen på två av bottnarna och lägg samma.
Blanda ingredienserna till glasyren och koka upp., låt kallna.
Skålla och skala mandel, skäl i strimlor och rosta lätt i stekpanna.
Bred glasyren över kakan och strö över mandel,
Låt stå kallt några timmar innan servering
Bottnar
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1½ dl strösocker
1 äggula
200 g smör
Chokladkräm
2 dl matlagningsgrädde
2 äggulor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl
50 g mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde
Glasyr
1 dl strösocker
1 dl kakao
½ dl vatten
Garnering
sötmandlar
Gör så här
Hacka samman alla ingredienser till mördegen, låt vila kallt i 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°.
Dela delen i 3 delar och kavla ut till runda bottnar (ca 22 cm).
Grädda bottnarna ca 10 minuter.
Blanda grädde, gulor, socker och mjöl till krämen i en kastrull och sjud tills den tjocknar.
Bryt chokladen i bitar och smält i den varma krämen, låt kallna.
Vispa grädde och blanda ner i krämen.
Bred krämen på två av bottnarna och lägg samma.
Blanda ingredienserna till glasyren och koka upp., låt kallna.
Skålla och skala mandel, skäl i strimlor och rosta lätt i stekpanna.
Bred glasyren över kakan och strö över mandel,
Låt stå kallt några timmar innan servering
Kommentarer
Trackback