Hemgjord tacosås

Ikväll gör vi allt från grunden! Det vankas fajitasmiddag och för första gången gör vi egen tacosås. Det blir även hemgjord guacemole (ikväll ska vi lyckas få till den bästa hitills) och egen fajitakryddmix. Tacosåsen står nu och kallnar i kylen och här kommer receptet.

Tacosås, 1 sats
1 burk (380 gram) krossade tomater
1 liten gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 msk vitvinsvinäger
½ tsk havssalt
2 krm chilipulver
svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
1 krm cayennepeppar

Gör så här
Fräs lök och chili i olja i ett par minuter. Tillsätt chilipulver, låt fräsa ytterligare en minut. Salta och tillsätt vitvinsvinäger. Rör om. Häll på de krossade tomaterna. Koka upp och låt sedan sjuda tills såsen tjocknat. Mixa salsan en aning (inte alltför slät!) och krydda med svartpeppar, vitlökspulver och cayennepeppar.

Kyckling med söt sojasås

Ikväll slängde vi ihop en kycklingwok med rikligt med grönsaker och sötad sojasås. Tilll det rostade vi cashewnötter i ugn, de får så god smak om man torrostar dem!

Ingredienser, 3 portioner
knappt 600 gram kycklingfilé, strimlad
2 stora morötter, skivade
1 röd paprika, grovt hackad
1 grön paprika, grovt hackad
1 gul lök, grovt skuren
1 paket salladslök, skuren
2 vitlöksklyftor, finskurna
1 burk vattenkastanjer i skivor
¾ dl japansk soja
½ dl råsocker
½ dl vatten

Gör så här
Stek kyckling i olja tills den är genomstekt och fått fin färg. Lägg upp på ett fat. Om det blir torrt i stekpannan kan man tillsätta 1-2 msk vatten, istället för mer olja. Woka morötter, paprika och gul lök i omgångar så att de behåller sin krispighet. Lägg åt sidan. Koka upp soja, vatten och socker i pannan. Rör ner kyckling och grönsaker tillsammans med vattenkastanjer. Låt koka någon minut. Tillsätt salladslök och cashewnötter. Tag av från värmen. Servera med ris.





Avnjutes bäst med pinnar.


Rabarberpaj

Om man är trött på den vanliga, men ack så otroligt goda, smulpajen kan man testa den här varianten, en sorts hybrid där vi korsat olika paj- och kakrecept. Botten består av smördeg men toppingen däremot är ett härligt hopkok av mandelmassa, smör och en skvätt lime. Den blir aningen knaprig också. Under täcket kan man egentligen lägga nästan vad som helst (med vissa begränsningar); rabarber, som i detta fall, hallon och björnbär, äpplen eller blåbär, eller varför inte göra en härlig ananaspaj?

Ingredienser

Deg
150 gram smör
3 dl (180 gram) vetemjöl
2-3 msk socker

Fyllning
2 stora rabarberstjälkar
ett par msk socker

100 gram smör
200 gram mandelmassa, riven
1 ½ dl socker
4 ägg
2-3 msk limesaft

Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till degen, tryck ut i en rund pajform och grädda i 10 minuter i 175°. Skär rabarber i små bitar och lägg i en skål tillsammans med socker. Rör om och låt stå.
Smält smör. Tillsätt mandelmassa, socker, ägg och limesaft och låt sjuda tills den tjocknat. Sprid ut rabarbern i pajskalet. Häll över mandelmasseblandningen så att rabarbern täcks. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter i 175°. Vi serverar här med glass, förmodligen den bäst passande accessoaren. 


Härliga rabarber




Bouillabaisse

En jättegod bouillabaisse som passar lika bra en ljummen sommarkväll (eftersom den är såväl lattlagad som lättsmält) som en kall höstkväll då den värmer skönt i magen.

Ingredienser, 4 personer
3-4 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
2 msk olja
2 krm gurkmeja
2 krm timjan
2 krm paprikapulver
400 gr vit fisk (t.ex. torsk)
250 gr laxfilé
7,5 dl fiskbuljong
400 gr krossade tomater
2-3 lagerblad
1 kruka persilja

Gör så här
Hacka och fräs lök och vitlök i olja i en kastrull i några minuter. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare någon minut. Skär fisken och laxen i bitar och lägg i kastrullen. Häll på buljong och krossade tomater. Lägg i hälften av persiljan och lagerblad. Låt koka på svag värme under lock tills fisken är genomkokt, ca 10 minuter.

Strö över resten av persiljan och servera med aioli.


Bondomelett

Den här omeletten är riktigt matig, fylld med potatis, lök och tomat och toppad med ost.

Ingredienser, 2 portioner
4 ägg
8 msk vatten
8 färskpotatisar
1 stor gul lök
2 tomater
ost
salt peppar

Tillbehör
5 champinjoner
2 små klyftor vitlök, pressad
lite olja
lite vitvinsvinäger
salt och svartpeppar

Gör så här
Koka potatisen, skiva och stek, eller råstek direkt. Tillsätt lök och låt mjukna. Tillsätt tomater, salta och peppra. Vispa ihop ägg och vatten med lite salt och peppar. Häll ner i stekpannan. Låt stelna på medelvärme. När den stelnat en aning, riv ost och strö över.

Skiva champinjonerna, lägg i en skål och pressa ner vitlöken. Vispa samman olja och vinäger, häll över champinjonerna och rör om. Salta och peppra.




Servera med en trevlig sallad.


Ugnsbakad lax

En härlig lättlagad sommarlax som vi serverar med ugnsrostad färskpotatis, gräddfilssås och pressgurka.

Ingredienser, 4 portioner

Lax
600 gram laxfilé
olivolja
havssalt
nymalen svartpeppar


Sås
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
1 msk ättika
2 tsk råsocker
nymalen svartpeppar och salt

Gurka
recept finns i detta inlägg

potatis

Gör så här
Börja med pressgurkan, vilken tar cirka 1,5 timme att bli färdig.

Skölj potatisen och låt torka på hushållspapper. Lägg i ugnsform, ringla över olja och salta med flingsalt och peppra. Sätt in i ugnen i cirka 40 minuter, 200°.

Häll olja i en ugnsform. Strö över salt och peppar. Lägg i laxen och salta och peppra ytterligare. Sätt in i ugnen, i 200-225°, när potatisen har varit inne halva tiden.

Skölj och hacka gräslöken, blanda med gräddfil och smaka av med ättika, socker, salt och peppar.


Servera laxen med potatis, sås, gurka och grönsallad.


RSS 2.0