Grönpepparsås

Har bestämt mig för att laga till en grönpepparsås till oxfilén ikväll. Jag brukar laga till på känn men nu har jag letat recept på nätet och hittat 2 varianter som jag väljer mellan.

Denna fanns hos Tre tjejer i köket

Recept för två personer

1-1 1/2 msk grönpeppar
1 schalottenlök
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde (valfri fetthalt)
ett par droppar coloritsoja

Gör så här:
Finhacka löken och mortla grönpepparn grovt (alt. använd en pepparkvarn). Fräs i smör och tillsätt sedan mjölet. Häll i buljongen lite i taget under vispning. Låt koka. Tillsätt grädden och sojan.


Här en variant med konjak som hittade jag hos ICA.se 

Recept för 4 personer

½ gul lök
1 msk smör
1 tsk vetemjöl 
½ dl rött vin
2 msk kalvfond
2 dl crème fraiche
2 msk konjak
1 msk grönpeppar

Gör så här

Finhacka löken. Fräs den på svag värme i smöret tills den blivit genomskinlig. Pudra över mjölet. Rör om och fräs en stund till.
Häll på vin och kalvfond. Koka upp under omrörning. Tillsätt crème fraiche och sjud/koka på svag värme i 5 minuter.
Tillsätt konjak och grönpeppar. Varmhåll på svag värme med lock på tills resten är klart.


Wienernougat

En härlig hemgjord wienernougat att bjuda gästerna på till nyår!

Wienernougat, cirka 60 stycken

Ingredienser

100 gram flagad mandel
250 gram nougat
125 gram mörk choklad

Gör så här
Klä en form, cirka 20x20 cm, med bakplåtspapper.
Rosta mandeln i en torr stekpanna och låt svalna. Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med nougaten i vattenbad. När blandningen smält helt, rör om ordentligt och rör försiktigt ner den rostade mandeln.
Häll smeten i formen och låt stå i minst 3 timmar att stelna. Skär nougaten i avlånga bitar, cirka 1,5x3 cm. Förvara i kylskåp.

Tips
Gör egen nougat - det blir så mycket godare.

Egen nougat, 250 gram

Ingredienser
62,5 gram hasselnötter
62,5 gram florsocker
125 gram mjölkchoklad

Gör så här
Rosta nötterna i en torr stekpanna. Akta så att de inte bränns. Låt svalna. Gnugga nötterna i en handduk tills skalet llossnar.
Mal nötterna i en mandelkvarn eller mixa dem fint. Blanda ner florsocker. Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något och blanda sedan med nötmixen.



Fler goda recept hittar ni hos Julegott

Nyårsmenyn

Här har jag samlat olika för-, varm- och efterrätter som passar på nyårsmenyn. Klicka på länkarna för att komma till recepten.

Förrätter
Gratinerad hummer
Grillade havskräftor

Gravlax med fänkål och löjrom

Jordärtskockssoppa med chiliräkor


Varmrätter

Lax med havtornssmörsås
Citronmarinerad lax
Helstekt oxfilé med gorgonzola

Oxfilé med choronsås

Efterrätter/bakverk

Chokladmoussetårta
Vit chokladtårta
Champagnesorbet med melon och hallon

Varm chokladmousse med punschgrädde och hallon

Marängbakad frukt med glass

Gott Nytt År!


Vit chokladtårta

Detta fantastiska recept på vit chokladtårta kommer från Arla. Vad kan väl passa bättre än en vit avlutning på året?

Ingredienser
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl

Glasyr
150 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde

Garnering
florsocker


Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen, tillsätt chokladen och rör om tills den har smält. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen.

Glasyr
Hacka chokladen. Koka upp grädden. Ta den från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smält. Låt glasyren stelna något ca 5 min i kylen. Bred glasyren över kakan och låt den stelna i kylen. Sikta över florsocker.




Gratinerad hummer

Detta är helt klart favoritförrätten på nyårsafton!

Recept för 4 personer

Ingredienser
2 humrar
ca 75 g färska champinjoner
1 msk vetemjöl
1½ dl grädde
1 knippe dill, hackad
½ citron
salt
cayennepeppar
riven ost
1 msk smör

Gör så här
Dela humrarna och tag ut köttet och finfördela det. Spara skalen (de ska vara hela).
Skölj och skiva champinjonerna, fräs i smör i kastrull.
Strö över vetemjöl och tillsätt grädden, låt tjockna under omrörning.
Tag av kastrullen från värmen, rör ned dill och hummerkött.
Smaka av med salt, cayennepeppar och citronsaft.

Fyll hummerskalen med stuvningen, strö över riven ost och gratinera i 225° i 10-15 minuter.

Servera med rostade brödsnittar och champagne, skål!






Valnötskola

Nu har julgodisbakandet påbörjats! Först ut var ett recept jag hittade hos Smaskens, men jag modifierade det efter eget tycke; tog mindre av socker och sirap. Jag gjorde en halv sats med mjölkchoklad och en halv sats med mörk choklad. I satsen med mörk choklad tog jag tre delar ljus sirap och en del mörk sirap, medan jag använde enbart ljus sirap till mjölkchokladkolan. Formen att hälla smeten i gjorde jag av aluminiumfolie - praktiskt och himla enkelt.

Bilder kommer när kolan har skurits upp.

Valnötskola, cirka

Ingredienser
100 gram smör
1 ½ dl vispgrädde
160 gram (knappt 2 dl) råsocker
1 dl sirap
en nypa salt
2 tsk vaniljsocker
150 gram valnötter

Gör så här
Hacka choklad och nötter var för sig. Smält smör tillsammans med grädde i en tjockbottnad kastrull. Rör ner socker, sirap, salt och vaniljsocker. Låt koka upp och tillsätt choklad. Koka cirka 20 minuter till dess att smeten klarar kulprov. Rör ner nötter och bred ut i en form.




Julgröten

Hos oss serveras julgröten enligt gamla traditioner. Vi strör förstås på kanel och socker men istället för att hälla på mjölk gör vi ett litet hål i mitten där vi lägger en klick smör som får smälta (ett s.k smöröga). Sedan doppar vi gröten i smöret. Det är jättegott!

Jag kokar dessutom gröten på gammaldags mjölk (som är fetare än den röda mjölken) samt låter en kanelstång koka med.

Recept för 6 personer

Ingredienser
2 1/2 dl grötris 
5 dl vatten
1/2  tsk salt
ca 10 dl mjölk (gammeldags)
2 kanelstänger

Gör så här
Mät upp ris, vatten och salt i kastrull och koka upp.
Rör om, låt koka försiktigt under lock ca 10 minuter
Tillsätt mjölken och kanelstänger.
Rör om och koka upp, koka sedan på svag värme under lock i 45-50 minuter (rör ej om).




RSS 2.0