Veckomeny v.9

Planera veckans middagar och få mer tid över. Här är förslag på veckomeny med recept. Alla recept är avsedda för 4 personer.

Måndag


KOKOSLIMEFISK MED WOKADE GRÖNSAKER (recept från kokbok)

Ingredienser
400 g hokifilè
skal och saft av 1 lime
1 dl riven kokos
2 krm salt

Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk curry
1 msk smör
2½ dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
½ tsk salt
1 msk hackad persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Halvtina fisken. Blanda limeskal och kokos. Lägg fisken i en ugnssäker form. Häll över limesaft. Salta och strö över kokosblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tillsammans med curry. Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt. Låt såsen sjuda 2-3 minuter och blanda ner persilja.

Servera fisken med sås, ris och wokade grönsaker.


Tisdag


BROCCOLI- OCH ÄDELOSTPAJ (recept från Glykemiskt Index)


Ingredienser till pajdegen

100 g smör

2 dl dinkelmjöl

2 msk vatten


Gör så här

Blanda ihop ingredienserna till degen. Låt sedan degen vila kallt i kylskåpet ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten. Grädda pajskalet i 15 minuter.

Ingredienser till fyllningen

250 g brockoli

1 bit purjolök

3 ägg

1 dl mjölk

2 dl matlagningsgrädde

200 g ädelost (smulad)

50 g hackade valnötter

salt & nymalen svartpeppar


Gör så här
Lägg broccolin och skivad purjolök på pajskalets botten.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, smulad ädelost, hackade valnötter, peppar och salt. Häll smeten över pajskalet.
Grädda ca 20 minuter tills äggsmeten fått färg.


Onsdag


CHILIFÄRS MED BÖNOR  (recept från ICA)

Ingredienser
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd chili
600 g köttfärs
olja
1 msk chilipulver
1 tsk salt
1 dl sweet chili sås
1 dl vatten
1 burk majskorn
1 burk kidneybönor (eller motsvarande mängd kokta bönor)
1 burk vita bönor (eller motsvarande mängd kokta bönor)
1 dl hackad persilja

Gör så här
Skala och hacka lök och vitlök, kärna ur och strimla chilin.
Bryn lök, vitlök, chili och köttfärs i olja. Tillsätt chilipulver, salt, chilisås och vatten, rör om och sjud ca 5 minuter.
Låt maj och bönor rinna av, skölj bönorna. Blanda all i pannan och låt det bli varmt. Strö över persilja.

Servera med gräddfil och tortilla.


Torsdag


POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA  (recept från ICA)


Ingredienser
4-5 medelstora purjolökar
1 kg potatis
2 msk smör
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
hönsbuljong (2 tärningar+1½ liter kallt vatten)
1 kryddbukett: 2 kvistar timjan, 1 lagerblad, 2 kvistar persilja, 1 stjälkselleri
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesanost till servering

Gör så här
Ansa och skölj purjolöken. Skär den i mindre bitar. Smält smöret i en gryta. Fräs purjolöken utan att den tar färg. Salta och peppra. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg i grytan. Häll på vattnet och buljongtärningarna. Knyt en kryddbukett av timjan, lagerblad, persilja och de gröna bladen från stjälksellerin. Lägg i grytan och låt koka i ca 20 minuter tills potatisen mjuknat. Ta upp kryddbuketten. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt
och peppar. Riv körveln i mindre bitar och lägg i soppan.

Servera med riven parmesan och grovt bröd.

Tips: Vill man ha en mer simmig soppa kan man mixa den

Fredag


LAX MED QUINOA (recept från NyfikenVital)


Ingredienser
500-600 g laxfilé
3 matskedar rapsolja eller olivolja
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
2 nävar solrosskott
2 nävar mangold
1 tesked ingefära
mineralsalt


Gör så här
Sätt på fyra portioner quinoa. Stek laxen någon minut och tillsätt chili och vitlök tillsammans med ingefära, mineralsalt under stekningens sista minut.

Servera tillsammans med färska solrosskott, mangold och quinoa. 


Lördag

  

FETAOSTGRATINERAD KYCKLING (recept från Metro)


Ingredienser
4 kycklingfiléer
150 g fetaost
8 dl turkisk yoghurt

Marinad
3 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Skala och pressa vitlöken. Blanda med soja, matolja, salt och peppar. Lägg kyckling och marinad i en plastpåse. Marinera minst 2 timmar i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 º, Ta ut filéerna ur plastpåsen och lägg i en ugnsform. Häll över marinaden. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Mosa fetaosten med crème fraiche. Ta ut kycklingen och bred på ostblandningen. Sätt tillbaka in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med grönsallad och tomater.

Söndag


PASTA MED KRÄFTSTJÄRTAR (recept från COOP)

  
Ingredienser
2 påsar färsk tagliatelle, skuren i tärningar
3 burkar kräftstjärtar i lag, á 170 g
2-3 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 röd paprika
lite olivolja
4 dl Minifraiche
½ tsk salt
lite nymalen svartpeppar

1 knippe dill eller persilja

Gör så här

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka vitlök. Skölj chili och ta bort kärnorna, skiva fint. Skölj och ansa paprikan. Fräs vitlök, chili och paprika i lite olivolja, låt kräftstjärtarna rinna av väl och fräs med. Tillsätt Minifraiche och hetta upp. Salta och peppra. Blanda ner pastan. Strö över dill eller persilja innan servering.




Ugnsomelett med svampstuvning

Matig och ugnsomelett med krämig och god svampstuvning. Recept från ICA.

Ingredienser
1 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
4 ägg
salt 
nymalen svartpeppar 

Stuvning
1 l kantareller 
smör till stekning
1 tsk salt
1-2 krm peppar
3 dl mellangrädde
maizena (majsstärkelse)

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Vispa mjölet med lite av mjölken till en slät redning. Blanda med resten av mjölken och koka upp under omrörning. Låt svalna. Vispa sönder äggen och tillsätt mjölk, salt och vitpeppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ansa svampen och skär den ev i mindre bitar. Smörstek svampen tills den är genomstekt. Salta och svartpeppra. Späd med grädde och red med maizena till önskad konsistens.  Fördela stuvningen över omeletten. Garnera med persilja eller annat grönt.

Servera med sallad och grovt bröd.

Kokoslimefisk

Läcker fiskrätt med exotisk smak av kokos och lime. Serveras med kryddig currysås.

Ingredienser
400 g hokifilè
skal och saft av 1 lime
1 dl riven kokos
2 krm salt

Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk curry
1 msk smör
2½ dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
½ tsk salt
1 msk hackad persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Halvtina fisken. Blanda limeskal och kokos. Lägg fisken i en ugnssäker form. Häll över limesaft. Salta och strö över kokosblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tillsammans med curry. Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt. Låt såsen sjuda 2-3 minuter och blanda ner persija.

Servera fisken med sås, ris och wokade grönsaker.


Veckomeny v.8

Underlätta vardagen och få mer tid över genom att veckoplanera middagarna. Här är förslag på veckomeny med recept. Recepten är avsedda för 4 personer.

Måndag

UGNSOMELETT MED SVAMPSTUVNING (recept från ICA)

Ingredienser
1 ½ msk vetemjöl
5 dl mjölk
4 ägg
salt 
nymalen svartpeppar 

Stuvning
1 l kantareller 
smör till stekning
1 tsk salt
1-2 krm peppar
3 dl mellangrädde
maizena (majsstärkelse)

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Vispa mjölet med lite av mjölken till en slät redning. Blanda med resten av mjölken och koka upp under omrörning. Låt svalna. Vispa sönder äggen och tillsätt mjölk, salt och vitpeppar. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ansa svampen och skär den ev i mindre bitar. Smörstek svampen tills den är genomstekt. Salta och svartpeppra. Späd med grädde och red med maizena till önskad konsistens.  Fördela stuvningen över omeletten. Garnera med persilja eller annat grönt.

Servera med sallad och grovt bröd.


Tisdag

PASTA CARBONARA  (recept från Tasteline)

Ingredienser
200 g tärnad bacon
120 g riven parmesanost
2 tsk olivolja
spagetti för 4 personer
nymalen svartpeppar
4 aggulor

Gör så här
Koka upp vatten i en stor kastrull till pastan. Hetta upp 1 tsk olivolja i en stekpanna. Salta och tillsätt resten av olivoljan i det kokande pastavattnet. Koka pastan al dente.
Medan pastan kokar knapersteker du bacon i strimlor. Rör samman äggulorna med den rivna parmesanosten i en stor serveringsskål. Krydda med lite salt och svartpeppar.
När pastan kokat klart silar du av vattnet och blandar pastan med ägg- och ostblandningen. Häll av fettet från baconstrimlorna och häll ner i pastan. Värmen från pasta och bacon gör att äggblandningen reder sig. Smaken blir en aning rundare med en skvätt grädde, men det är inte nödvändigt.
Servera omedelbart, gärna med en rå äggula per person och lite nymalen svartpeppar på

Onsdag

GRILLAD FISK MED AVOCADOSÅS (recept från Tasteline)

Ingredienser
600 gram vit fisk
2 avokado
1 burk röd stenbitsrom
½ dl majonnäs
2 dl crème fraiche
½ dl hackad dill
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Finhacka avokadon, blanda med crème fraiche och majonnäs. Tillsätt hackad dill, gräslök och stenbitsrom. Smaka av med salt och peppar.
Stek fiskfiléerna i en klick smör, eller grilla i grillpanna om du använder en fast fisksort. Servera fisken med avokadoröran, bulgur och en sallad.

Torsdag

BAKAD POTATIS MED TONFISKRÖRA (eget recept)

Ingredienser
4 stora bakpotatisar
lite smör
2 burkar tonfisk i olja
3 dl gräddfil
1 rödlök
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Skölj och borsta potatisarna, torka med hushållspapper. Skär ett kors i varje potatis, baka i 200° i ugn i ca 1 timme, känn efter med potatissticka om de är mjuka.
Finhacka rödlöken. Häll av oljan från tonfisken, finfördela och blanda med löken. Finhacka paprikan och blanda med tonfisken.Tillsätt gräddil och tomatpuré, rör ihop ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Kläm potatisarna så att det blir en öppning, klicka i lite smör och salta. Lägg på tonfiskröran

Fredag

FETAOSTGRATINERAD KYCKLING (recept från Metro)

Ingredienser
4 kycklingfiléer
150 g fetaost
8 dl turkisk yoghurt

Marinad
3 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk rapsolja
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Skala och pressa vitlöken. Blanda med soja, matolja, salt och peppar. Lägg kyckling och marinad i en plastpåse. Marinera minst 2 timmar i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 º, Ta ut filéerna ur plastpåsen och lägg i en ugnsform. Häll över marinaden. Sätt in i ugnen i ca 10 minuter. Mosa fetaosten med crème fraiche. Ta ut kycklingen och bred på ostblandningen. Sätt tillbaka in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med grönsallad och tomater.

Lördag

LAX MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER (recept från Expressen)

Ingedienser
800 g laxfilé (skinn- och benfri)
100 g fetaost (max 10 % fett)
2 dl naturell lättyoghurt (0,5 % fett)
1½ tsk rosmarin
1½ tsk mineralsalt
1 tsk vitpeppar

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
5-6 palsternackor
6 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)

Gör så här
Värm ugnen till 225º. Mosa fetaosten och blanda med yoghurt och rosmarin.
Bred röran på laxen som saltats och pepprats.
Skär löken och rödbetorna i små klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter. När det gått 10 minuter av tiden, lägg in laxen vid sidan av grönsakerna.


Söndag

KÖTTGRYTA  (eget recept)

Ingredienser
1200 g grytkött av nöt (ex. högrev) 
2 gula lökar
3 morötter
2 msk vetemjöl
2 vitlöksklyftor
5 dl rött vin
5 dl köttbuljong (av tärning eller fond)
2 lagerblad
1 msk finhackad fäsk timjan
150 g färska champinjoner
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Skär köttet i bitar (ca 1,5 cm). Bryn lite i taget i smör i stekpanna, lägg över i gryta. Skär morötter i stavar och lökarna i klyftor, bryn och lägg i grytan. Strö över vetemjölet och blanda med ingredienserna i grytan. Häll på vinet och buljongen. Pressa över vitlök, lägg i timjan och lagerblad. Koka upp och låt småkoka 1,2-2 timmar, tills köttet är mört Dela champinjorna och stek i smör, lägg ner i grytan. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar

Serveras med kokt potatis eller ris.
För dem som vill ha något sött till passar vinbärsgelé eller äppelmos utmärkt.

Har du några favoritrecept som du vill dela med av?

Lägg in dem som kommentar här så kommer de att hamna i kategorin "Gästernas favoritecept".


Lax- och spenatpaj

Underbar paj med smak av rökt lax och vitlök. Servera med sallad och vinägrettsås.

Ingredienser:

Pajdeg
100 g smör
2 dl mjöl (går bra med dinkel)
2 msk vatten

Fyllning
300 g rökt lax 
100 g babyspenat
2-3 vitlöksklyftor

2 ägg
250 g dl Kesella
1 dl matlagningsgrädde
nymalen svartpeppar

Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör.
Tillsätt 2 msk vatten och arbeta ihop degen, tryck ut den i en pajform (ca 24 cm).
Ställ pajdegen kallt i 30 min.
Förgrädda pajskalet i 200° i ca 10 minuter.

Förbered under tiden fyllningen:

Skölj spenaten och klipp i småbitar. Skär laxen i små tärningar. 
Hacka vitlök och fräs i en stekpanna. Tillsätt lax och sallad och fräs ett tag. Fräs inte för länge, max en minut.

Lägg i blandningen i pajskalet.
Vispa ägg, grädde och kesella, peppra och häll äggstamningen i pajskalet.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.




Veckomeny v.7

Planera middagarna i förväg och få mer tid över. Här är förslag till veckomeny med recept.  Recepten är för 4 personer.

Måndag

RÅRAKOR  (Recept från Metro)


Ingredienser
8 potatisar
1 gul lök
2 ägg
smör till stekning
salt och peppar

Tillbehör
2 paket bacon
2-3 stora morötter
lingonsylt

Gör så här
Skala potatis och lök och riv fint. Blanda med ägg, salt och peppar. Hetta upp smör i stekpannan. Stek tunna rakor på medelhög värme.
Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Riv morötterna.

Servera rårakorna med stekt bacon, rivna morötter och lingonsylt.

Tisdag

PASTA MED TONFISK FETA OCH OLIVER (Recept från ICA)


Ingredienser
Fullkornspasta för 4 personer (titta på förpackningnen)
2 burkar tonfisk
3-4 tomater
200 g fetaost
ca 100 g ruccola
ca 1 dl svarta oliver
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Koka pastan och låt den rinna av, lägg tillbaka i kastrullen. Häll av de mesta av oljan från tonfisken, smula ner i pastan.
Tärna tomater, smula fetaosten och blanda i pasta, låt det bli varmt.
Lägg upp på tallrikar, salta och peppra, toppa med skuren ruccola och oliver

Onsdag

CHILI CON CARNE (recept från DN)

Ingredienser
400 g köttfärs
2 medelstora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
2 tsk mald spiskummin
2 krm cayennepeppar
1½ tks salt
7-8 dl kokta kidneybönor
2 burkar krossade tomater
4-5 msk chilisås
1½-2 dl vatten

Gör så här
Hacka lök och vitlök, fräs tillsammans med köttfärsen i en rymlig gryta.
Skala och skiva morötterna fint, lägg i grytan. Strö över salt och kryddor.
Tillsätt bönor, tomatkross, chilisås och vatten. Låt sjuda ca 15 minuter.

Torsdag

SOPPA MED PANNKAKA

Soppa
2 förpackningar Kelda soppa (finns med olika smaker)

Pannkakor
3 ägg
2½ dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk smält smör

Gör så här
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör i mjölken, lite i taget för att undvika klumpar. Knäck ägg i en kopp, vispa in i smeten ett i taget. Tillsätt det smälta smöret och rör om. Smält lite smör en medelstor stekpanna, stek tunna pannkakor på medelhög värme.

Värm soppan och servera med knäckebröd och därefter nygräddade pannkakor med sylt och grädde.

Fredag


LAX MED SOJA OCH LIME (Recept från Metro)


Ingredienser
600  laxfilè
2 lime
3 cm färsk ingefära
1 dl tamari- eller japansk soja
1 tsk sambal oelek
matolja
salt

Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Riv skalet av lime i en bunke, pressa ner limesaften. Skala och riv ner ingefäran i bunken. Tillsätt soja och sambal oelek. Rör om. Olja in en ugnsfast form. Skär laxen i portionsbitar och lägg i formen. Slå över marinaden och sätt in formen i ugnen 6-7 minuter. 

Servera laxen med nudlar eller ris och en sallad. 

Lördag

HAMBURGARE MED COLESLAW

Hamburgare
600 g köttfärs
1 ägg
salt och nymalen svartpeppar
smör till stekning

Gör så här
Blanda samman färs, ägg och kryddor. Forma till 4 stora elelr 8 mindre hamburgare. Smält smöret i en stekpanna och stek hamburgarna några minuter på varje sida tills de är genomstekta

Coleslaw
5-6 dl finstrimlad vitkål
1-2 rårivna morötter
½ dl crème fraiche
½ dl gräddfil
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk kummin
1 tsk strösocker
salt och nymalen svartpeppar
hackad persilja

Gör så här
Slaka vitkålen genom att lägga den i bunke och hälls över kokande vatten. Låt stå 3-4 minuter, låt kålen rinna av i durkslag.
Rör ihop dressingen. Blanda väl med vitkål och morötter. Låt stå kallt upp till ett dygn innan servering.

Servera hamburgarna med klyftpotatis och coleslaw.

Söndag


PORTUGISISK KYCKLING


Ingredienser
600 g kycklingfiléer
2 tsk krossad svartpeppar
1 tsk oregano
salt
2 färska röda chili, finhackade
½ tsk malen chili
1-2 vitlöksklyftor, hackade
drygt ½ dl rödvinsvinäger
drygt ½ dl olivolja

Gör så här
Blanda salt, peppar, oregano, chili, vitlök, vinäger och olja. Gnid in kcyklingfiléerna med ca 3/4 av blandningen.
Stek kycklingen i grill- eller stekpanna tills den fått färg och är genomstekt.
Häll resten av kryddblandningen över kycklingen innan servering.

Servera med ris och grönsaker.


GI-chokladkaka

Äntligen ett GI-recept på chokladkaka som låter gott! Hittade detta i Arlas senaste receptfolder.

Ingredienser
100 g smör
300 g mörk choklad (70%)
4 ägg
½ dl fruktsocker
1 krm salt
½ dl pinjenötter

Tillbehör
2 dl grädde
2 msk hackad citronmeliss
rivet skal av ½ lime

Gör så här
Sätt ugnen på 175º. Smält smör i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt smälta på svag värme under omrörning.
Dela äggulor och vitor. Vispa samman gulor, socker och salt. Rör ner i chokladsmeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna och strö över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten.
Låt den kallna. 

Servera med vispad grädde smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal.

Kycklingwok med vitlök och currypasta

Supergod wokrätt med mycket smak av vitlök och currypasta, passar utmärkt till fredagsmiddagen tillsammans med en kall öl.

Ingredienser
600 g kycklingfilé
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
5-6 salladslökar
2 röda paprikor
1 msk röd currypasta
1 msk ostronsås
2 msk asiatisk fisksås
1 msk råsocker
1/2 tsk salt
olja

Gör så här
Strimla kycklingen, hacka lök och vitlök, skiva salladslöken, skölj paprikan och skär i bitar. Hetta upp olja i woken,  lägg i curry, vitlök, lök och salladslök, tillsätt kyckling och låt den bli genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om, låt puttra en kort stund

Servera med kokt ris eller pasta




Pasta med rökt lax

Krämig och god och pastarätt med härlig smak av rökt lax och lime.

Recept för 4 personer

Ingredienser
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
skal från 1 lime + lite limesaft
salt och nymalen svartpeppar
2 paket färsk pasta
300 g rökt lax
1 kruka basilika
 
Gör så här
Strimla laxen, skala och hacka vitlöken. Fräs lax och vitlök hastigt i smör i en stekpanna. Tvätta limen och riv fint. Tillsätt crème fraiche, limeskal och lite limesaft. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad basilika.

Servera med kokt pasta 


Bakad potatis med tonfiskröra

Bakad potatis med röra är lätt att tillaga. Medan potatisen bakar hinner man fixa till röran. Här är recept på en enkel och god tonfiskröra.

Recept för 4 personer

Ingredienser
4 stora bakpotatisar
lite smör
2 burkar tonfisk i olja
3 dl gräddfil
1 rödlök
3 msk tomatpuré
1 röd paprika
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Skölj och borsta potatisarna, torka med hushållspapper. Skär ett kors i varje potatis, baka i 200° i ugn i ca 1 timme, känn efter med potatissticka om de är mjuka.
Finhacka rödlöken. Häll av oljan från tonfisken, finfördela och blanda med löken. Finhacka paprikan och blanda med tonfisken.Tillsätt gräddil och tomatpuré, rör ihop ingredienserna. Smaka av med salt och peppar.

Kläm potatisarna så att det blir en öppning, klicka i lite smör och salta. Lägg på tonfiskröran

Lättlagade havreplättar

Snabblagade havreplättar passar perfekt till lunch.

Ingredienser: 24 stycken
4 dl fiberberikade havregryn
4 dl vatten
4 dl mjölk
4 ägg
salt

Gör så här:
Blötlägg havregrynen i vatten och låt stå ett tag. Rör därefter ner mjölk och koka upp. Låt koka ett par minuter. Ställ i kylen att svalna något och rör sedan ner ägg. Smaksätt med salt.

Stek i plättlagg. Servera med rivna morötter och rårörda lingon.




Pasta med tonfisk, feta och oliver

En snabblagad och god pastarätt som passar perfekt till vardagsmiddagen.

Recept för 4 personer

Ingredienser
Fullkornspasta för 4 personer (titta på förpackningnen)
2 burkar tonfisk
3-4 tomater
200 g fetaost
ca 100 g ruccola
ca 1 dl svarta oliver
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här
Koka pastan och låt den rinna av, lägg tillbaka i kastrullen. Häll av de mesta av oljan från tonfisken, smula ner i pastan.
Tärna tomater, smula fetaosten och blanda i pasta, låt det bli varmt.
Lägg upp på tallrikar, salta och peppra, toppa med skuren ruccola och oliver

Nasi Goreng

Mycket god risrätt som gärna kan kryddas med lite extra sambal oelek. Vi provade att byta ut rostbiff och räkor mot 600 g kyckling och det blev lika gott.

Ingredienser

3 dl ris

1 stor gul lök

3 -4 vitlöksklyftor

2 chilipeppar

2 msk olja

1 tsk stötta korianderfrön

1½ tsk farinsocker
300 g rostbiff

1 purjolök

1-1½ tsk sambal oelek

1/2 msk soja

1/2-1 tsk salt

400 g tinade räkor med skal

3 ägg

1 krm salt

2 msk vatten


Gör så här 

Koka riset enligt förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilipepparn. Fräs lök och peppar i oljan. Tillsätt koriander och lite socker. Tillsätt det kokta riset och fräs ytterligare en stund.
Strimla rostbiffen och stek den i lite olja. Skölj och strimla purjon, tillsätt till köttet och fräs alltsammans. Blanda kött och ris. Smaksätt med sambal oelek, soja och salt. Skala räkorna och blanda ner. Låt stå på svag värme.
Vispa upp äggen med lite salt och vatten. Stek en stor tunn omelett . Skär omeletten i strimlor och lägg ovanpå risrätten.

Servera med thailändsk chilisås.




Veckomeny v.6

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.

Måndag

RISGRYNSGRÖT (eget recept)

Ingredienser
2 1/2 dl grötris 
5 dl vatten

1/2  tsk salt

ca 10 dl mjölk
1-2 kanelstänger


Gör så här

Mät upp ris, vatten och salt i kastrull och koka upp. Rör om, låt koka försiktigt under lock ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och kanelstänger. Rör om och koka upp, koka sedan på svag värme udner lock i 45-50 minuter (rör ej om).

Servera med socker, kanel och mjölk. Kanel och socker kan bytas ut mot sylt.



Tisdag

GRATINERAD FISK MED UGNSROSTADE ROTFRUKTER (recept från ICA)


Ingredienser
600 g vit fisk
salt och peppar
smör till formen
2 skivor formbröd
1 knippa dill, gropvklippt
1 vitlöksklyfta
2 dl riven västerbotten ost
50 g smält smör

Rotfruktsblandning
3-4 rödlökar
5-6 palsternackor
6 morötter
5-6 rödbetor
8 skalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
3-4 tsk timjan
3-4 tsk rosmarin
2 tsk havssalt (eller annat salt med grövre korn)


Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Blanda bröd, dill och vitlök och finfördela i matberedare eller med mixer. Tillsätt osten och smöret. Fördela brödmassan över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Skär löken och rödbetorna i små klyftor, morötterna och palsternackorna i smala stavar. Lägg rotfrukterna och löken i en långpanna tillsammans med de hela vitlöksklyftorna.
Häll över olivoljan och kryddorna och blanda ordentligt. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.







Onsdag

PASTA MED RÖKT LAX (eget recept)

Ingredienser
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
skal från 1 lime + lite limesaft
salt och nymalen svartpeppar
2 paket färsk pasta
200 g rökt lax
1 kruka basilika
 
Gör så här
Strimla laxen, skala och hacka vitlöken. Fräs lax och vitlök hastigt i smör i en stekpanna. Tvätta limen och riv fint. Tillsätt crème fraiche, limeskal och lite limesaft. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad basilika.

Servera med kokt pasta 



Torsdag

GULASCHSOPPA MED KÖTTFÄRS  (recept från ICA)


Ingredienser

1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar

  

Gör så här

Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.




Fredag

KYCKLINGWOK MED VITLÖK OCH CURRYPASTA (recept ur kokbok)

Ingredienser
600 g kycklingfilé
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
5-6 salladslökar
2 röda paprikor
1 msk röd currypasta
1 msk ostronsås
2 msk asiatisk fisksås
1 msk råsocker
1/2 tsk salt
olja

Gör så här
Strimla kycklingen, hacka lök vitlök, skiva salladslöken, skölj paprikan och skär i bitar. Hetta upp olja i woken,  lägg i curry, vitlök och salladslök, tillsätt kyckling och låt den bli genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om, låt puttra en kort stund

Servera med kokt ris





Lördag

GI LASAGNE (recept från GI viktkoll)

Ingredienser
16 lasagneplattor av fullkornspasta
500 g keso
2 dl riven parmesanost
1 dl grädde
600 g nötfärs
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 morot
20 g rotselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 dl köttbuljong
1 msk oregano
1 krm timjan
salt
nymalen svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 dl riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.

Skala och finhacka löken. Skala och tärna moroten fint. Skala rotsellerin och riv den grovt.

Fräs grönsakerna mjuka i smöret. Lägg i färsen och fräs den gyllenbrun.

Lägg färs, lök, morot och selleri i en kastrull. Späd med buljongen och de krossade tomaterna. 
Krydda såsen med örtkryddorna och pressa i vitlöken. Sjud på svag värme under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnssäker form. Varva lasagneplattor, köttfärssås, keso och parmesan i formen. Slå över grädden och strö över den rivna osten.

Grädda i 45-50 minuter på nedersta falsen i ugnen.




Söndag

TERIYAKILAX MED GRÖNSAKER (recept från Damernas Världs Ekonummer)

Ingredienser
600 g laxfilé
rapsolja

Teriyakimarinad
1 dl ljus soja
1 dl vitt vin
½ dl risvinäger
1 tsk råsocker
2 vitlöksklyftor
1 tsk färsk ingefära

Strimlade grönsaker
2 stora morötter
1 zucchini
1 liten purjolök
1 knippe vårlök (om man hittar det i affären)
ca 5 dl vatten
havssalr
rapsolja

Gör så här
Marinad:
Skala och skiva vitlök och ingefära. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda på låg värme utan lock tills hälften av den ursprungliga mängden kvarstår.
Lax:
Lägg laxen i en ugnsfast form som först smörjs med lite rapsolja. Pensla på teriyakimarinaden. Ställ i ugnen i 170º i 15-20 minuter.
Tips: för att känna om laxen är klar kan man trycka på den lätt med tummen, den är klar när den känns stum.
Grönsaker
Skala och strimla grönsakerna fint. Blanchera dem snabbt i vatten, havssalt och lite rapsolja.

Servera laxen med grönsakerna.


Lättbakat fullkornsbröd

Här är receptet på brödet som (nästan) bakar sig själv. Inget knådande, häll degen i bakform, jäs och grädda. Enklare kan det inte bli

Receptet ger 4 bröd - går utmärkt att frysa

Ingredienser
2 pkt vetekross à 500 gr
12 dl fingervarmt  vatten (37°)
2 pkt jäst (100 g)
12 dl fingervarm lättmjölk (37°)
2 dl vetekli
5 tsk salt
10 dl grahamsmjöl
ca 22 dl vetemjöl (1 1/2 kg)
4 avlånga folieformar à 15 dl

Gör så här
Häll krosset i en stor eller 2 mindre bunkar, slå på vatten och låt stå över natten. Smula jästen, slå över mjölken och sedan resten av ingredienserna. Slå den ganska lösa degen i formarna som först smörjs, låt jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 100° . Sätt in formarna på första falsen och höj samtidigt till 225°, grädda 1 timme

Bröden bör ligga till sig en dag innan man skär i dem, går bra att frysa

Makaronipudding

Barnens favorit när de var små och den går hem även idag. Snabbt och lättlagat.

Recept för 4 personer

Ingredienser
4 dl makaroner
1 1/2 - 2 paket bacon
1 stor gul lök
2 ägg
3 dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
malen muskotnöt
riven ost

Gör så här
Koka makaronerna halva koktiden
Strimla bacon, och fräs i stekpanna
Finhacka lök och lägg i stekpannan, fräs den mjuk tillsammans med baconet
Blanda ner bacon- och lökhacket i makaronerna, lägg i ugnsfast form

Äggstanning
Knäck äggen i en kopp ett i taget, häll upp i en bunke, tillsätt mjölk och vispa. Salta, peppra och krydda med muskotnöt.. Häll äggstanningen över makaronerna. Strö över riven ost

Grädda i 200° i 30 minuter

Servera med rårivna morötter, skirat smör och lingonsylt (gärna rårörd)

RSS 2.0