Spagetti med spenat och ricotta

Lättlagad pastarätt som känns lite lyxig. Recept från DN

Recept för 4 peroner

Ingredienser
400 g spagetti
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 påsar babyspenat (á 80 g)
1 dl russin
saft från 1 citron
½ dl rostade pinjenötter
125 g ricotta
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Koka spagettin. Skiva vitlöken tunt och fräs i oljan. Tillsätt spenat och russin och fräs under omrörning ca 2 minuter. Tag av grytan från värmen och tillsätt citronsaft och pinjenötter. Häll av vattnet från pastan när den kokat klart, spar ½ dl av vattnet. Blanda ner spenatfräset i pastan. Blanda i ricotta och kokvattnet. Smaksätt med salt och peppar.


Kycklingfilé med ädelost och valnötter

En härligt smakrik och god kycklingrätt med lågt GI.  Recept från Expressen GI hälsa.

Recept för 4 personer

Ingredienser
4 kycklingfiléer
1 stor purjolök
5 dl crème fraiche
1 dl vitt vin
1 kycklingbuljongtärning
200 g grönmögelost
2 dl hackade valnötter

Gör så här
Strima kycklingen och bryn i smör i stekpanna, lägg åt sidan. Skiva purjolök och bryn i smör. Häll i crème fraiche och vin, smula ner buljontärningen och låt koka upp. Smula i grönmögelost och hackade valönötter. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och låt sjuda under lock ca 10 minuter.

Servera med sallad.


Påsktårta

Försvinnande god påsktårta som blivit en ny favorit i familjen.

Ingredienser:

Tårtbottnar
3 ägg
3 dl socker
1 dl nykokt vatten
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Apelsinkrämen
3 ägg
1 dl socker
rivet skal från 1 apelsin
½ dl apelsinsaft
20 g smör

2 st färdiga marängbottnar
3 dl grädde
rostade mandelspån

Gör så här
Vispa ihop ägg och socker till tårtbottnarna. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i smeten. Tillsätt vattnet och rör ihop till en jämn smet.
Smörj en rund form med avtagbar kant. Strö antingen kokos eller ströbröd i formen. Vänd ner smeten i formen. Grädda i 180° i cirka 30 minuter. Gräddningstiden kan uppgå till 40 minuter - känn därför med sticka att kakan är torr. Låt kakan kallna i formen. Skär sedan i två, alternativt tre, bottnar.

Vispa ihop ägg och socker till apelsinkrämen i en kastrull. Tillsätt skal och saft från apelsin. Låt blandningen sjuda tills krämen har tjocknat. Tag av kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Rör ihop och ställ sedan att kallna.

Vispa 3 dl grädde för fyllning och garnering. Om kakan har tre tårtbottnar, lägg en av dessa på ett serveringsfat. Har kakan endast två tårtbottnar ska marängbottnen ligga underst.

Varva sedan tårt- och marängbottner med grädde och apelsinkräm. Lägg en av tårtbottnarna överst. Bred på apelsinkräm. Bred grädde utmed sidorna. Strö över mandelspån över kakan.


Kycklingsallad med mathavre

Nyttig, god, matig och snabbgjord sallad som passar jättebra när man har lite tid men ändå vill äta gott!

Ingredienser:

Sallad:
2 dl mathavre
1 grillad kyckling
1 purjolök
1 paprika
2 tomater
1 förpackning bladspenat

Dressing:
2 dl matyoghurt
sambal oelek

Gör så här:
Koka upp mathavre i 4 dl vatten och lite salt. Låt koka 12 minuter.
Rensa kycklingen. Blanda kyckling och mathavre i en stor skål. Skär tomat och paprika i mindre bitar. Strimla purjolöken. Skölj och dela spenat i mindre bitar. Blanda ner grönsakerna i skålen.

Häll upp matyoghurt i en skål. Smaksätt med 1-2 tsk sambal oelek.




Påskbuffén

På påskbordet i år kommer det att finnas:

Äggrätter:

Äggröra

Ägghalvor med fyllning av bacon och äggula och med fyllning av créme fraiche, stenbitsrom och räkor.

Gubbröra

Kött, lax och fisk:

Hemgjorda köttbullar

Baconlindade prinskorvar

Krämig vitlökssill

Gravad lax - hemgjord

Varmrökt lax

Övrigt:

Janssons frestelse


Kokt potatis

Rödbetssallad - hemgjord

Inkokt lax med skarpsås och pressgurka

Klassisk rätt till långfredagen!
Recept på lax och skarpsås kommer från Allt om mat. Recept på pressgurka kommer från ICA.

Ingredienser:

1 st laxfilé av mittbiten, cirka 800 gr


Lag:

1 st medelstor morot

1 st gul lök

2,5 l vatten

½ dl rödvinsvinäger

3 tsk salt

5 st vitpepparkorn

6 st kryddnejlikor, hela

1 st lagerblad

8 st dillstjälkar


Skarpsås:

1 st rå äggula

1 st hårdkokt ägg, finkackat

1 msk söt svensk senap

2 dl olja

1 tsk socker

2 msk vitvinsvinäger, eller ättikssprit

salt och peppar

2 msk vispad vispgrädde

2 msk finhackad dill


Garnering:

kokta morotsbitar

kokt purjolök

1 st gelatinblad

1 dl fiskfond

dill


Pressgurka:
1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
2 msk hackad persilja



Gör så här:

Lax:
Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär
den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen.
Låt koka 10 minuter. Skär laxen i 4 portionsbitar och
lägg dem i en vid gryta. Häll över lagen så den täcker
fisken. När det hela kokar upp igen, ta kastrullen
från spisen och låt laxen svalna i sin lag med lock
på. Låt gärna laxfiléerna ligga några timmar i lagen i
kyla.

Skarpsås:
Gör under tiden skarpsåsen. Lägg den råa äggulan och
det kokta ägget i en bunke tillsammans med senap. Det
är viktigt att ägget har samma temperatur som övriga
ingredienser. Rör sedan ner olja i omgångar, 5-6
gånger. Tillsätt socker och vinäger. Smaka av med salt
och peppar. Avsluta med den vispade grädden och
dillen. Låt stå svalt 1 timme före servering.

Ta upp laxen och låt spadet rinna av. Garnera den med
kokta morotsbitar och kokt purjolök. Blötlägg
gelatinbladet i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm
fiskfonden och låt det urkramade gelatinbladet smälta.
Ta kastrullen från värmen och låt fonden svalna och
bli något gelé-aktig i konsistensen. Pensla
laxfiléerna försiktigt med geléfonden. Låt stelna i
kyl.

Smaka av såsen en sista gång. Bland annat kan syran
mattas av under tiden i kylskåpet.

Pressgurka:
Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
Gör en lag av ättiksprit , vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

Servera laxfiléerna med skarpsås, pressgurka och kokt potatis. Garnera med dill.


Torsk med purjo och oliver

Enkel och snabblagad fiskrätt. Recept från Findus.

Recept för 4 personer

Ingredienser
400 g torskfilé
3 skivade tomater
salt
2 msk olivolja
1 strimlad purjolök
1 fiskbuljongtärning + 1 dl vatten
1 finhackad vitlöksklyfta
1½ dl skivade svarta oliver
1 msk pressad citronsaft

Gör så här
Tina fisken så att den går att dlea i 4 delar. Fräs purjolök och vitlök i olivolja. Smula ner buljongtärning och späd med vatten. Lägg i fisken och fördela tomater och oliver ovanpå. Krydda med salt och citronsaft. Låt sjuda sakta ca 10 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Servera med pasta eller kokt, pressad potatis. 

Fisk- och skaldjurspanna

Snabblagad fiskrätt från Arla.

Recept för 4 personer

Ingredienser
400 g vit fiskfilé
310 g Arla Köket skagenpanna
100 g skalade räkor (250 g med skal)


Gör så här

Skär fisken i bitar. Häll grädden och smakpastan i en panna. Rör om och låt koka 1 min. Lägg i fisken och låt sjuda i såsen ca 2 min. Tillsätt räkorna. Servera med kokt ris.


Ägghalvor till påsk

Till påsk äter vi alltid fyllda ägghalvor. I år prövar vi gärna denna nya variant. Receptet kommer från Recept.nu.

Ingredienser:

2 hårdkokta ägg
1  äggula
150 g bacon
1 st kryddkrasse

Gör så här:
Mosa äggulan. Knaperstek bacon och hacka. Blanda med äggula och kryddkrasse. Fördela fyllningen på ägghalvorna.


Pasta med oxfilé i gräddig sås

Lyxig pastarätt som passar på en middagsbjudning. Receptet kommer från Recept.nu.

Ingredienser:

400 g penne-pasta
300 g oxfilé
3 msk smör
4 dl grädde
3 dl kraftig oxbuljong
1/2 dl konjak
1 kvist färsk timjan
1 gul lök
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skala och finhacka löken och repa bladen av timjankvisten. Fräs lök och timjan i 1 msk smör. Häll över buljong, konjak och grädde och låt småkoka i 10 minuter.

Tärna oxfilén och stek hastigt i 2 msk smör i en stekpanna. Sila såsen fri från lök och kryddor och blanda i den stekta oxfilén, smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med den nykokta pastan.


Gravad lax

Gravad lax är ett måste i påsk. I år prövar vi att grava själva. Detta recept kommer från Recepten.se.

Ingredienser:

1 kg benfri lax

4 msk socker

3 msk salt

1 tsk vitpepparkorn

1 hg grovt skuren dill med stjälkar


Gör så här:

Krossa pepparkorn i en mortel och blanda med socker och salt. Strö ut hälften av blandningen i en form.  Strö över en näve dill. Lägg laxen ovanpå, skinnsidan neråt. Strö över resten av kryddblandningen. Gnid in resten av dillen.

Täck med plastfolie och ställ kallt i kylen i minst 2 dygn. Vänd laxen några gånger.


RSS 2.0