Bearnaisesås

Bearnaisesås är en klassiker som alltid passar utmärkt till oxfilé, kanske något att tänka på till nyårsmiddagen? Receptet kommer från receptfavoriter.se, vissa modiefieringar har gjorts.

Ingredienser
3 äggulor
0,5 dl vitvinsvinäger
0,5 dl torrt vitt vin
2 msk schalottenlök, finhackad
4 msk färsk dragon, finhackad
Salt och nymalen vitpeppar
50 gram smör i bit
125 g smör, smält
4 msk finhackad persilja


Gör så här

Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.
Koka vinäger, vin, schalottenlöken, 2 msk av dragonen, salt och peppar i en kastrull tills ca 1/3 återstår, låt att svalna.
Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad. Kläck äggen i en rostfri bunke och vispa kraftigt - de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet
Tillsätt vinägereressensen under vispning. Lägg i smörbitarna en i taget och låt smälta ut under kraftig vispning över vattenbadet. Tillsätt sedan det smälta smöret droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnaisesåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt.
Rör i resten av dragonen och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar samt ev. vinäger samt ev. mer dragon. Rör ev. i hackad persilja.




Tiramisu

Tiramisu är otroligt gott, men något vi gör mycket sällan här hemma. Detta recept kommer från en vän och vi har prövat det några gånger. Det lutar åt att det blir tiramisu till efterrätt på nyårsafton...

Ingredienser, 10 portioner
6 ägg
5 msk råsocker
500 gram mascarpone
2 förpackningar Savoiardikakor
kaffe
kakao

Gör så här
Koka kaffet. Blanda äggulor och socker. Tillsätt mascarpone och rör till en mjuk smet. Vispa äggvitorna, vänd försiktigt ner i smeten och blanda. Häll kaffet i en skål. Doppa hälften av kakorna i kaffet och lägg dem i en uppläggningsform. Häll hälften av smeten över kakorna. Sikta över kakao. Upprepa så att det blir två lager. Förvara i kylskåpet över natten.





Nyår 2010

Nyårsmenyn

Här kommer en favorit i repris. Till nyår 2009 samlade jag olika för-, varm- och efterrätter som passar på nyårsmenyn. Klicka på länkarna för att komma till recepten.

Förrätter
Gratinerad hummer
Grillade havskräftor
Gravlax med fänkål och löjrom
Jordärtskockssoppa med chiliräkor

Varmrätter
Lax med havtornssmörsås
Citronmarinerad lax
Helstekt oxfilé med gorgonzola

Oxfilé med choronsås

Efterrätter/bakverk
Chokladmoussetårta
Vit chokladtårta
Champagnesorbet med melon och hallon

Varm chokladmousse med punschgrädde och hallon
Marängbakad frukt med glass
Tiramisu

Gott Nytt År!

Spröda mördegskakor

Vi var lite sent ute med mördegskakorna i år; vi brukar alltid baka dem innan jul, men i år blev det inte förrän efteråt. Igår testade vi med agavesirap istället (finns i hälsokost) och lite mindre mjöl än i orginalreceptet, samt enbart hackad mandel till garneringen. Resultatet blev otroligt goda och spröda småkakor. Släng ihop en sats nu så har du till fika under nyår!

Mördegskakor, cirka 80 stycken

Degen

375 gram rumsvarmt smör
120 gram agavesirap
390 gram (6 ½ dl) mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Garnering
Hackad sötmandel

Gör så här
Blanda smör och sirap och rör till en jämn smet. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smörblandningen. Arbeta snabbt samman till en smidig deg. Ställ kallt i cirka en timme.
Hacka under tiden sötmandel.
Ta ut degen ur kylen och rulla till cylinderformade längder, skär i centimetertjocka bitar och forma till bollar. Tag bollen och tryck ner i garneringen. Tryck inte för hårt - endast tillräckligt så att ytan täcks med garnering. Lägg på klädd plåt och grädda i 10-15 minuter, i 175º, till dess att kakorna fått lite färg.
Förvara i frysen. Servera ljumma eller kalla. Passar utmärkt till iskall mjölk.


Ny sirapskaka

Varje år gör vi sirapskaka enligt mormors recept, men i år prövade vi oss fram till receptet nedan där vi använde agavesirap istället för socker och minskade mängden vetemjöl. Det blev väldigt lyckat!

Ingredienser, 6 kakor
250 gram smör
200 gram agavesirap (finns i hälsokost)
2 ägg
400 gram mörk sirap
400 gram mjöl
2 ½ tsk bikarbonat
2 tsk mald nejlika
3 tsk mald kanel
1 ½ dl gräddfil

Smörkräm 1, räcker till en sats sirapskaka
400 gram smör
200 gram florsocker
1 tsk vaniljsocker

Smörkräm 2, räcker till en sats sirapskaka
160 gram smör
400 gram philadelphiaost
120 gram florsocker

Gör så här
Smöra och bröa en normalstor långpanna. Sätt ugnen på 175º.
Rör smör och agavesirap poröst. Knäck äggen i en kopp och tillsätt ett i taget, rör till en jämn smet. Tillsätt sirap.
Blanda mjöl, bikarbonat, kanel och mald nejlika, rör ner i smeten. Tillsätt gräddfil och rör till en jämn smet.
Häll smeten i långpannan och grädda i 30 minuter.
Känn med sticka när den är klar - kakan ska vara torr. Låt kakan kallna i långpannan.

Gör under tiden smörkrämen.
Smörkräm 1: Rör smör och florsocker till en jämn kräm, smaka av med vaniljsocker.
Smörkräm 2: Rör smör och philadelphiaost till en jämn smet och smaka av med florsocker.

Halvera kakan på bredden och fördela smörkrämen jämnt över den undre delen och lägg på överdelen
Skär upp kakan i lagom stora delar som räcker till eftermiddagskaffet. Kakan går bra att frysa.





Currymarinerade kycklingspett

I helgen var vi på julbordslunch där vi bidrog med gubbröra, inlagd sill och dessa fantastiskt goda och saftiga kycklingspett. För den som söker en nyhet till julbordet i år vill jag rekommendera att ni testar spetten, dels för att de är goda i sig och dels för att de passar förvånansvärt bra tillsammans med de traditionella smakerna.

Jag använde currypasta från Nittaya, vilken finns att köpa i thailändska livsmedelsbutiker. Dessutom blandade jag råsocker och agavesirap (finns i hälsokostbutiker).

Receptet kommer från en gammal bok.

Kycklingspett, cirka 15 stycken (räcker till 10-12 personer)
1600 gram kyckling

Marinad
4 tsk röd currypasta
3 tsk nymald och svartpeppar (både grov- och finmalen)
drygt 1 dl rapsolja
4 msk fisksås
4 msk pressad lime
4 msk råsocker

Gör så här
Skär kyckling i platta, långa bitar eller banka kycklingen platt och skär i långa bitar.
Blanda ingredienserna till marinaden i en skål och vispa den slät. Lägg ner kyckling, rör om och låt marinera i rumstemperatur minst en timme. Blötlägg träspetten.
Trä kycklingen på spetten, lägg på en bakpappersklädd plåt och stek i ugn i 200° i cirka 5 minuter på vardera sida. Sätt ugnen på 250° och grill och låt spetten få fin yta.


Supergoda brownies

Den här familjen älskar kladdkaka, men även den mest orubblige kladdkakefantasten kan till slut tröttna... Vad passar då inte bättre än en härligt seg och knäckig brownie med daimfyllning och krispig yta? Efter att ha stött på flera recept med hackad daim komponerade vi ihop vår egna variant. Den blir så god!
I receptet används 200 gram mörk choklad och 100 gram ljus choklad, mängden daim väljer du själv! Gräddningstiden kan variera, dels beroende på ugnen och dels beroende på hur kladdig den önskas vara. Bäst är att hålla koll och testa med sticka efter knappt 20 minuter för att vara säker.
 
Ingredienser, 1 sats
170 gram smör
120 gram mörk choklad, 70%, hackad
50 gram mjölkchoklad, hackad
300 gram råsocker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ½ msk kakao
110 gram mjöl
1 krm salt
80 gram mörk choklad, 70%, hackad
50 gram mjölkchoklad, hackad
1 eller 2 hackade dubbeldaim

Gör så här
Klä en ugnsfast form, cirka 20x25 cm, med bakplåtspapper. Smält smör och choklad (120 gram mörk + 50 gram mjölkchoklad). Tillsätt råsocker och vaniljsocker och rör om. Tag av från värmen och tillsätt ett ägg i taget. Blanda kakao, vetemjöl och salt och rör ned i smeten. Rör ned den hackade chokladen, vänd genast ned i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 20-25 minuter. Låt kallna i kyl.

Servera med vispad grädde eller glass.



RSS 2.0