Skurna pepparkakor
Pepparkaksbaket är en av höjdpunkterna i december - tänk doften av kanel och nejlikor!
Här ett enkelt recept som kan fixas en vardagskväll vid behov. Degen görs dagen innan så att den hinner stå kallt.
Recept för ca 75 kakor
Ingredienser
125 g smör
1/2 dl sirap
1 dl strösocker
1/2 msk kanel
1/4 tsk nejlikor
3/4 tsk bikarbonat
1 msk ljummet vatten
knappt 1 dl malen sötmandel
drygt 4 dl vetemjöl
Gör så här
Värm smör, sirap, socker och kryddor fingervarmt i kastrull, låt svalna
Rör ut bikarbonat i 1 msk ljummet vatten och tillsätt
Blanda ner mandeln och hälften av mjölet
Häll resten av mjölet på bakbordet, stjälp upp smeten i mjölet och arbeta samman degen.
Forma till ca 25 cm lång längd, lägg kallt över natten
Skär längden i lövtunna skivor och lägg på bakplåtspapperklädda plåtar
Grädda i ca 3 minuter i 225°