Veckomeny v.11

Veckoplanera middagarna och få mer tid. Här är förslag på veckomeny med recept. Recepten är avsedda för 4 personer.

Måndag

HET RÄKPASTA (recept från DN)

Ingredienser
400 g bandpasta
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk olivolja
2 tomater
1 röd chilifrukt
1 röd paprika
200 g skalade räkor (1 kg oskalade)
½ tsk salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Koka pastan. Skala och skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skala och hacka löken. Stek all lök i olja på svag värme i stepanna. Hacka tomaterna, kärna ur och strimla chili och paprika. Häll paprika, chili och tomathack i pannan. Låt puttra några minuter. Vänd ner räkorna och smaksätt med salt och peppar.

Servera pastan med räksåsen.


Tisdag

PAJ MED FETAOST OCH SPENAT MED RÖKT LAX (eget recept)

Ingredienser
8 ägg
120 g fetaost
75 g spenat
250 g kesella
1 dl matlagningsgrädde

200 g rökt lax

Gör så här
Rör ihop ägg, fetaost, kesella och grädde. Skölj och klipp spenat. Tillsätt till äggsmeten. Salta och peppra. Sätt ugnen på undervärme på 225°. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk till 175° och ställ in på både över- och undervärme. Grädda ytterligare 10 minuter eller tills smeten har stannat. Servera med den rökta laxen.

Onsdag

KÖTTFÄRSSPETT MED QUINOASALLAD OCH RAITA (recept från DN)

Spett
600 g köttfärs
1 ägg
2 msk sweet chilisås
1 tsk salt
nymalen svartpeppar

Quinoasallad
2 dl quinoa
1 röd paprika
½ tsk salt
nymalen svartpeppar

Raita
2 dl matyoghurt
nymalen svartpeppar
½ tsk salt
1 krm parpikapulver
1 msk strimlad färsk mynta eller 2 tsk torkad

Gör så här
Sätt ugnen på 200º.  Blötlägg 8 grillpinnar av trä. 
Blanda ingredienser till färsen och dela upp i 8 delar. Rulla varje del som en avlång bulle runt spetten. Stek i ugn ca 15 minuter.
Skölj quinoa i ljummet vatten. Koka 15 minuter i rikogt med vatten. Häll av genom durkslag. Kärna ur paprikan och skär i små bitar. Blnada med quinoan. Smaka av med salt och peppar.
Rör samman yoghurt med peppar, salt, paprikapulver och mynta.

Servera spetten med quinoasalladen och raita.

Torsdag


RÅRAKOR MED ROTFRUKSPYTT


Ingredienser
8 potatisar
1 gul lök
2 ägg
smör till stekning
salt och peppar

Tillbehör
400 g rotfrukter (t.ex. morötter och palsternacka)

Gör så här
Skala potatis och lök och riv fint. Blanda med ägg, salt och peppar. Hetta upp smör i stekpannan. Stek tunna rakor på medelhög värme. Tärna rotfrukter och stek dem lätt. Servera rårakorna med rotfruktspytten. 

Fredag

KYCKLINGWOK MED VITLÖK OCH CURRYPASTA

Ingredienser
600 g kycklingfilé
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
5-6 salladslökar
2 röda paprikor
1 msk röd currypasta
1 msk ostronsås
2 msk asiatisk fisksås
1 msk råsocker
1/2 tsk salt
olja

Gör så här
Strimla kycklingen, hacka lök och vitlök, skiva salladslöken, skölj paprikan och skär i bitar. Hetta upp olja i woken,  lägg i curry, vitlök, lök och salladslök, tillsätt kyckling och låt den bli genomstekt. Tillsätt resten av ingredienserna, rör om, låt puttra en kort stund

Servera med kokt ris eller pasta

Lördag


KRÄMIG LÖVBIFFGRYTA (eget recept)


Ingredienser
600-700 g lövbiff
1 gul lök
2 dl créme fraiche
1,5-2 dl grädde
2-3 tsk dijonsenap
1 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak
2-3 msk dl hackad färsk timjan

Gör så här
Strimla lövbiffen och stek tills den fått lite färg. Hacka lök och låt den steka med. Tillsätt créme fraiche och grädde. Klicka i dijonsenap, koka upp och låt småkoka ca 5 minuter. Krydda med salt, peppar och färsk hackad timjan

Servera med pasta eller klyftpotatis och sallad.

Söndag

VILTLAX (recept från Arla)

Ingredienser
600 g lax
2 purjolökar
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 tsk timjan
2 tsk stötta enbär
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk vilt- och kantarellfond
1-2 msk lingon

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär laxen och purjolöken i stora bitar. Lägg purjolöken i botten på en smord ugnsäker form och lägg laxen ovanpå. Krydda med salt, peppar, timjan och enbär. Blanda grädde och fond och häll över. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter. Strö över lingon.

Servera med potatis eller ris.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0