Lisas kola
Lisas fantastiskt goda kola doppad i choklad. Mmm... den måste provas!
Cirka 25 stycken
Ingredienser:
50 gram smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
Chokladdopp:
100 gram mörk blockchoklad
Gör så här:
Klä en långpanna (gärna en i mindre storlek) med bakplåtspapper. Blanda smör, grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme. Rör om med en träsked - denna leder bort värme - tills smeten är jämn och fin. Koka kolan - dock inte på för hög värme - tills temperaturen är 120°. Rör om då och då.
Har du ingen digitaltermometer? Testa då kulprovet efter cirka 10 minuter: doppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den färdig.
Häll försiktigt smeten i långpannan, låt svalna något och sätt sedan in i kylskåp att kallna. Kolan bör vara helt kall när den doppas i choklad.
Skär kolan i lagom stora bitar. Tryck eventuellt ut olika former med pepparkaksformar. Smält blockchokladen - det går bra både i mikro och vattenbad. Låt chokladen svalna, den bör inte vara varmare än ljummen. Doppa kolabitarna i chokladen och låt överflödet rinna av innan du lägger dem försiktigt på bakpapper.
Det går jättebra att garnera med mandel- eller nötkross men strö då över detta direkt, eftersom chokladen stelnar ganska snabbt.
Förvara kolan kallt men låt stå i rumstemperatur eller svalt skåp ett tag innan servering.

Recept, bilder och beskrivning kommer härifrån, från Lilla Café Eko.
Cirka 25 stycken
Ingredienser:
50 gram smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk kakao
Chokladdopp:
100 gram mörk blockchoklad
Gör så här:
Klä en långpanna (gärna en i mindre storlek) med bakplåtspapper. Blanda smör, grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme. Rör om med en träsked - denna leder bort värme - tills smeten är jämn och fin. Koka kolan - dock inte på för hög värme - tills temperaturen är 120°. Rör om då och då.
Har du ingen digitaltermometer? Testa då kulprovet efter cirka 10 minuter: doppa lite smet i ett glas med kallt vatten. Går smeten att forma till en kula är den färdig.
Häll försiktigt smeten i långpannan, låt svalna något och sätt sedan in i kylskåp att kallna. Kolan bör vara helt kall när den doppas i choklad.
Skär kolan i lagom stora bitar. Tryck eventuellt ut olika former med pepparkaksformar. Smält blockchokladen - det går bra både i mikro och vattenbad. Låt chokladen svalna, den bör inte vara varmare än ljummen. Doppa kolabitarna i chokladen och låt överflödet rinna av innan du lägger dem försiktigt på bakpapper.
Det går jättebra att garnera med mandel- eller nötkross men strö då över detta direkt, eftersom chokladen stelnar ganska snabbt.
Förvara kolan kallt men låt stå i rumstemperatur eller svalt skåp ett tag innan servering.

Recept, bilder och beskrivning kommer härifrån, från Lilla Café Eko.
Kommentarer
Trackback