Lax med havtornssmörsås till nyår

En festlig laxrätt som passar utmärkt till nyår. Receptet kommer från Allt om Mat.

Recept för 4 personer

Ingredienser

800 g laxfilé

1½ tsk salt

nymalen svartpeppar

4-6 purjolöksblad

1½ msk smör


Havtornssmörsås

1 challotenlök

1 dl havtornsjuice

2 msk vitvinsvinäger

5 msk vatten

1 tsk strösocker

2 äggulor

150 g smör

1 tsk salt

nymalen svartpeppar


Sparrispotatis

1 kg potatis

2 msk hackad dill

2 msk hackad persilja

Rivet skal från 1 citron

1 msk nypressad citronsaft

1 mks olivolja

1 tsk salt

nymalen svartpeppar


Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skär laxfilén i 4 bitar. Krydda med salt och peppar. Rulla ihop filéerna med den smala biten inåt.
Koka purjolöksbladen hela i lättsaltat vatten ca 1 minut. Spola av med kallt vatten. Linda ett blad runt varje laxrulle och fäst ihop med en tandpetare.
Bryn laxrullarna i smöret ca 1 minut per sida. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen 8-10 min.


Sås

Skala och finhacka löken. Koka en reduktion av lök, havtornsjuice, vinäger, vatten och socker. Mixa blandningen i en matbedare tillsammans med äggulorna. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget. Smaka av med salt, och peppar.

Potatis

Koka sparrispotatisen i lättsaltat vatten. Låt rinna av och slunga den i örter, citronskal, citronsaft, olivolja, salt och peppar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0