Pecannötpaj

Jag har prövat ett antal olika recept på pecannötpaj i jakten på det perfekta. Det som man väl alltid försöker uppnå i matsammanhang. Oavsett variant har pajen gjort mer eller mindre succé hos smakpanelen bestående av familj och vänner. Dock har jag inte varit nöjd. Den har antingen blivit för torr, där lösningen torde vara att ta ut den ur ugnen tidigare. Då har den istället blivit för kladdig och det här är en sådan kaka som inte ska vara kladdig. Är den det smakar den faktiskt bara ogräddad. Jag har aldrig kommit underfund med varför fyllningen blev kladdig och lös men jag misstänker att det hade att göra med den stora mängden sirap som inte fick sjuda tillräckligt länge. 

Hur som helst, trots att resultaten har varit varierande så har jag alltid kommit fram till samma slutsats: den går att göra godare. Och det stämde. Det här receptet höftade jag till efter att ha hittat ett lite tvivelaktigt sådant på nätet. (Det var till exempel på tok för mycket sirap och avsaknaden av kanel var total.) Jag lovar, pajen blir perfekt seg (inte torr, inte kladdig) och smakar alldeles underbart. Så baka den redan idag!

Ingredienser

Deg

150 gram smör
3 dl (180 gram) vetemjöl
3-4 msk råsocker

Fyllning
125 gram smör
knappt 1 ½ dl (125 gram) råsocker
120-200 gram mörk sirap (beroende på hur mycket smak man vill ha. Om man ökar mängden kan man behöva grädda lite längre)
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
100 gram pecannötter

Gör så här
Finfördela smöret i mjöl- och sockerblandningen. Tryck ut degen i en rund form och förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175°. Hacka nötterna, sprid ut på en bakpappersklädd plåt och torrosta i ett par minuter i 150°.
Koka upp smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda i ett par minuter och ställ sedan åt sidan att svalna. Vispa äggen lätt tillsammans med kanel och vaniljsocker.

Sprid ut nötterna i pajskalet. Häll ner uppkoket i äggblandningen, rör om väl och häll sedan över nötterna. Rör om så att nötterna täcks och sprids ut jämnt. Grädda mitt i ugnen i 175° i 25-30 minuter. Känn med sticka så att kakan är torr men var försiktig så att den inte blir för torr. Det går att byta ut delar av den mörka sirapen med ljus sirap för en mer kolaaktig smak.

Servera med vispgrädde. 



Häll nötterna i skalet.



Häll över uppkoket.





Servera och ät.

Kommentarer
Postat av: Ida - lite mer än du bad om

Testade det här receptet i helgen, den blev perfekt! Har som du provat en massa olika recept, men det har alltid varit något fel. Det här var underbart!

2011-11-13 @ 19:34:17
URL: http://idathewiseone.blogg.se/
Postat av: Leif

Howdy!



Här i den amerikanska södern där jag bor (pecannötpajens verkliga hemvist), skall pajfyllningen alltid vara kladdig! Helst så kladdig att den nästan är lite rinning (men bara lite).



Mmm!

2011-11-21 @ 05:21:27
Postat av: Nathalie

Hur tror du det funkar att utesluta äggen ur detta recept? Jag har letat som en galning efter äggfritt pecannötpajs recept men utan lycka..

2011-12-20 @ 19:49:15
Postat av: Linda

Vi gjorde den här kakan till efterrätt på nyår, den var SÅ populär!

Dock gjorde vi en vegansk version vilket fungerade lika bra. Vi bytte ut smöret mot vegetabiliskt och uteslöt äggen helt. Som tillbehör hade vi vaniljsås som var mjölkfri. Mycket gott!

2012-01-05 @ 22:21:03
Postat av: Liccan

Gjorde denna i helgen! Supergod och jättemastig (mättande)! Hade i ungefär 130 gr sirap och la till 10 gr rom och den blev hur god som helst. Behövde dock stå i ugnen 5 minuter extra så den inte blev för kladdig :)

2012-02-13 @ 07:45:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0