Veckomeny v.5

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.


Måndag

PASTA MED TONFISKSÅS  (eget recept)

Ingredienser
2 burkar tonfisk i olja
1 stor gul lök
1 förpackning krossade tomater (370 g)
3-4 msk tomatpure
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
nymalen svartpeppar efter smak

Gör så här
Häll av oljan från tonfisken. Finhacka löken. Fräs tonfisk och lök i lite smör  i stekpanna tills löken är mjuk.. Pressa ner vitlök i stekpannan. Tillsätt krossade tomater, creme fraiche och tomatpuré och låt småputtra 5 minuter. Salta och peppra.

Serveras med pasta (gärna fullkorn) och sallad.




Tisdag

PAJ MED SOLTORKADE TOMATER (recept från Arla)

Pajdeg
100 g smör
2 dl mjöl (gärna dinkel)
lite salt
2 msk vatten

Fyllning
150 g soltorkade tomater
150 g ruccolasallad
2-3 vitlöksklyftor
2 ägg
1 dl Kesella
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
salt
nymalen svartpeppar

Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör och salt. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta ihop degen, tryck ut den i en pajform (ca 24 cm). Ställ pajdegen kallt i 30 min. Förgrädda pajskalet i 200° i ca 10 minuter.

Förbered under tiden fyllningen:

Hacka ruccolasallad och de soltorkade tomaterna grovt. Skala och hacka vitlök, i smör i en stekpanna,  tillsätt sallad och tomater. Lägg i blandningen i pajskalet, strö över ost.
Vispa ägg, grädde och kesella, salta och peppra, häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Servera med sallad och bönmix.






Onsdag

LAX MED QUINOA  (Recept från NyfikenVital)

Ingredienser
500-600 g laxfilé
3 matskedar rapsolja eller olivolja
5 finhackade vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
2 nävar solrosskott
2 nävar mangold
1 tesked ingefära
mineralsalt


Gör så här
Sätt på fyra portioner quinoa. Stek laxen någon minut och tillsätt chili och vitlök tillsammans med ingefära, mineralsalt under stekningens sista minut.

Servera tillsammans med färska solrosskott, mangold och quinoa. 




Torsdag

POTATIS- OCH PURJOLÖKSSOPPA  (recept från ICA)

Ingredienser

4-5 medelstora purjolökar
1 kg potatis
2 msk smör
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
hönsbuljong (2 tärningar+1 1/2 liter kallt vatten)
1 kryddbukett: 2 kvistar timjan, 1 lagerblad, 2 kvistar persilja, 1 stjälkselleri
1 1/2 dl crème fraiche
1 knippe körvel
riven parmesanost till servering

Gör så här
Ansa och skölj purjolöken. Skär den i mindre bitar. Smält smöret i en gryta. Fräs purjolöken utan att den tar färg. Salta och peppra. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg i grytan. Häll på vattnet och buljongtärningarna. Knyt en kryddbukett av timjan, lagerblad, persilja och de gröna bladen från stjälksellerin. Lägg i grytan och låt koka i ca 20 minuter tills potatisen mjuknat. Ta upp kryddbuketten. Rör ner crème fraiche. Smaka av med salt
och peppar. Riv körveln i mindre bitar och lägg i soppan.

Servera med riven parmesan och grovt bröd.

Tips: Vill man ha en mer simmig soppa kan man mixa den

Fredag

TACOS (eget recept)

Ingredienser
600g köttfärs
1-1½ påse tacoskryddor
1 dl vatten

Tillbehör
2-3 finkackade tomater
1 liten finhackad gurka
1 finhackad röd paprika
½ strimlad isbergsallad
1½-2 dl riven ost
1 burk majs
tacosskal eller mjuka tortillas
tacosåser eller salsa efter smak. (t.ex. en medelstark och en med ananassmak)
3 dl gräddfil

Guacamole
2 mogna avokado
1 tomat
1 liten gul lök
1-2 vitllösklyftor
lite limesaft
salt och nymalen svartpeppar



Gör så här
Stek köttfärsen i stekpanna tills den är genomstekt, finfördela färsen under tiden. Tillsätt tacomix och vatten och låt småputtra några minuter.
Värm tacoskal eller bröd i ugnen.
Mosa avokado med gaffel. Finhacka tomater, vitlök och lök och blanda ner. Smaka av med lite liemsaft, salt och peppar.

Servera tacofärsen med tacoskal eller bröd, tillbehören i olika skålar, guacamole och såserna.

Lördag

KYCKLING MED ROSMARINSÅS OCH PALSTERNACKA (recept från ICA) 


Kycklingen
4 kycklingfiléer
1 dl matlagningsvin
2 msk olivolja
salt och nymalen svartpeppar

Grönsakerna
4 medelstora palsternackor
1 hel vitlök i oskalade klyftor
2 msk olivolja

Såsen
2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk finhackad rosmarin
2 tsk maizena + vatten

Gör så här
Sätt ugnen på 200°.
Krydda filéerna med salt och peppar och lägg i en tjockbottnad, djup kastrull. Häll över vin och olivolja.
Lägg på lock och pochera i ca 15 minuter.
Skala och skär palsternackorna i stavar, bryn tillsammans med oskalade vitlöksklyftor i olja i stekpanna. Smaksätt med salt och peppar. Tillaga därefter i ugn på mellersta falsen ca 15 minuter.
Tag upp kycklingen och varmhåll under folie.
Vispa ner youghurt och rosmarin i de varma buljongen. Tillsaätt maizen utrört i lite vatten. Koka upp och smaka av med salt och peppar.

Servera kycklingen med kokt ris, palsternacka och sås.


Söndag

NASI GORENG  (recept från ICA-kurien)

Ingredienser

3 dl ris

1 stor gul lök

3 -4 vitlöksklyftor

2 chilipeppar

2 msk olja

1 tsk stötta korianderfrön

1½ tsk farinsocker
300 g rostbiff

1 purjolök

1-1½ tsk sambal oelek

1/2 msk soja

1/2-1 tsk salt

400 g tinade räkor med skal

3 ägg

1 krm salt

2 msk vatten


Gör så här 

Koka riset enligt förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla chilipepparn. Fräs lök och peppar i oljan. Tillsätt koriander och lite socker. Tillsätt det kokta riset och fräs ytterligare en stund.
Strimla rostbiffen och stek den i lite olja. Skölj och strimla purjon, tillsätt till köttet och fräs alltsammans. Blanda kött och ris. Smaksätt med sambal oelek, soja och salt. Skala räkorna och blanda ner. Låt stå på svag värme.
Vispa upp äggen med lite salt och vatten. Stek en stor tunn omelett . Skär omeletten i strimlor och lägg ovanpå risrätten.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0