Veckomeny v.4

Ett sätt att underlätta vardagen är att planera middagarna i förväg. Då kan det räcka att handla ett par gånger i veckan och på så sätt kan man få lite tid över. Här är förslag till veckomeny med recept. Recepten är för 4 personer.

Måndag

LAX MED TERYAKI OCH SAMBAL OELEK

Ingredienser
600 g lax
1 dl teryakisås
3-4 msk olivolja
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
salt

Gör så här
Skär laxen i tärningar, ca 1,5 cm
Blanda teryakisås, olja, soja, sambal oelek och salt, häll över laxbitarna och låt marinera 15 minuter
Hetta upp lite olja i wok eller stekpanna. lägg i laxen och stek tills den är klar

Servera med ris och sallad.

Tisdag

POTATIS- OCH BROCCOLISOPPA

Ingredienser
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk timjan
½ krm sambal oelek
6 potatisar
4 vitlöksklyftor
400 g broccoli
1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
färsk timjan

Gör så här
Koka upp vattnet med buljongtärningar, timjan och sambal oelek. Skala och skiva potatis och lök grovt. Ansa och skär broccolin i grova bitar. 
Låt potatis, lök och broccoli få koka i buljongen ca 10 minuter. Mixa potatisen och broccolin med buljongen. Rör ner olja och smaka av med salt och peppar och färsk timjan. Klipp färsk timjan över soppan.

Servera soppan med en klick crème fraiche och grovt bröd.


Onsdag


KÖTTBULLAR MED STUVADE MAKARONER

Köttbullar

600 g köttfärs
1 stor gul lök
3/4 dl havregryn
drygt 1 dl vatten
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
nymalen svartpeppar


Gör så här
Låt havregryn svälla i vatten ca 10 minuter.Tillsätt potatismjölet. Lägg i köttfärsen. Knäck ägget i kopp och tillsätt. Finhacka löken och tillsätt. Salta och peppra. Rör om till en jämn smet. Rulla köttbullar i önskad storlek och stek


Makaroner
5 dl makaroner

1 l mjölk

½ tsk salt

nymalen svartpeppar

muskotnöt


Gör så här

Använd en kastrull med tjock botten eller en kastrull i teflon för att minska risken att det bränner fast i botten. Koka upp mjölken och tillsätt salt och makaroner.  Detta ska nu stå och koka på svag värme i 25 minuter så att makaronerna blir riktigt mjuka. Se till att du rör om några gånger så att det inte bränner fast i botten. Om man vill ha ytterligare smak kan man tillsätta lite peppar eller riven muskotnöt under tiden det kokar.

Torsdag

SOPPA OCH PANNKAKA

Soppa
2 förpackningar Kelda Sparrissoppa.

Pannkakor
3 ägg
2½ dl mjöl
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk smält smör

Gör så här
Blanda mjöl, salt och bakpulver. Rör i mjölken, lite i taget för att undvika klumpar. Knäck ägg i en kopp, vispa in i smeten ett i taget. Tillsätt det smälta smöret och rör om. Smält lite smör en medelstor stekpanna, stek tunna pannkakor på medelhög värme.

Värm soppan och servera med knäckebröd och därefter nygräddade pannkakor med sylt och grädde.

Fredag

KYCKLINFILÈ MED THAIGLAZE

Ingredienser
600 g kycklingfilé
1 röd chili
2 msk kycklingfond
1 dl thailändsk soja
1 dl vatten
1 lime (saft och skal)
2 msk strösocker
2 tsk sesamolja
1 msk sesamfrön

Tillbehör
2 röda paprikor
4  morötter
200 g sockerärtor
1 msk olivolja
200 g äggnudlar

Gör så här
Sätt ugnen på 200º . Kärna ur och finhacka chili. Blanda chilin med fond, soja, vatten, limeskal och saft samt socker i en kastrull. Låt koka samman till en sirapsliknande konsistens. Tillsätt sesamolja och frön. Lägg kycklingen i ugnssäker form och bred på blandningen. Stek i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills kycklingen är färdigstekt.
Strimla paprika, morötter och sockerärtor. Woka i olivolja i ca 2 minuter. Koka nudlarna och blanda ner i woken. Servera med kycklingen.

Lördag

ÄTA UTE

Söndag

KOKOSLIMEFISK

Ingredienser
400 g hokifilè
skal och saft av 1 lime
1 dl riven kokos
2 krm salt

Sås
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ msk curry
1 msk smör
2½ dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
½ tsk salt
1 msk hackad persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Halvtina fisken. Blanda limeskal och kokos. Lägg fisken i en ugnssäker form. Häll över limesaft. Salta och strö över kokosblandningen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en kastrull tillsammans med curry. Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt. Låt såsen sjuda 2-3 minuter och blanda ner dill.

Servera fisken med sås, ris och wokade grönsaker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0